Heerlijk Westerwolds Land

Biodiversiteitsproject voor bijen, bodem, boeren en jouw bord.

Wat is Heerlijk Westerwolds Land?

Heerlijk Westerwolds Land is een educatief project waar ‘gezondheidswaarde per hectare’ de rode draad vormt. Hier kun je zien, voelen, beleven en proeven (niet kopen) wat Agroforestry, permacultuur en zoveel mogelijk biodiversiteit voor de gezondheid op ons bord kunnen betekenen. Via inspiratietrainingen, themadagen en excursies leren we mensen hoe je het jaar rond van eigen grond kunt eten.

Heerlijk Westerwolds Land is een akkerbouwperceel middenin de prachtige gemeente Westerwolde (Sellingen) waar het lijkt alsof de tijd een beetje heeft stilgestaan. Westerwolde wordt gekenmerkt door een kleinschalig cultuurhistorisch landschap. Het is een initiatief van Jan Dommerholt en voedingsdeskundige/auteur Rineke Dijkinga. Hun pilotproject gaat niet om 'opbrengst per hectare' maar om 'waarde per hectare': voor de bodem, dieren, consumenten, boeren en de aarde. Daarom hebben zij het ook 'een project voor bijen, bodem, boeren en jouw bord' genoemd.

Op de mini-akkers werken we met Agroforestry, in de moestuin met permacultuur en we hebben de afgelopen jaren honderden planten, struiken en bomen aangeplant om de biodiversiteit te verhogen. Op de wandelpaden en in de tuin staan vele informatiepanelen om bezoekers over het project te vertellen.

Veel prachtige wandelroutes lopen langs Heerlijk Westerwolds Land, zoals deze We hebben ook een mooie fietsroute van 59 km van of naar Heerlijk Westerwolds Land De 'Twaalf apostelen route' (9 km) loopt over Heerlijk Westerwolds Land

Het project "Eet het jaarrond van eigen grond" gaat van start op Heerlijk Westerwolds Land

In 2023 schreef Rineke het plan "Eet het jaarrond van eigen grond". Op Heerlijk Westerwolds Land de biodiversiteit verhogen, de bodem verbeteren, mensen leren de overvloed aan voedsel te bewaren, oogstdagen en voedseltrainingen te organiseren etc. is leuk, maar het wordt nog leuker als er een mozaikpatroon door heel Nederland zou liggen met dergelijke oases. 

Vanaf 2024 wordt bovenstaande pilot op Heerlijk Westerwolds Land uitgevoerd. Hopelijk volgen er in de jaren erna nog heel wat locaties. Lees er verder over in Rineke's blog: 'Reis je een stukje met me mee? Ik ga op voedselsafari'.

Het project draait volledig zonder subsidie of winst-oogmerk. Het wordt gefinancierd met de opbrengst van Rineke's boeken. Een donatie voor ons plan is zeer welkom!

Rineke Dijkinga richt zich op het verspreiden van haar kennis via trainingen en het schrijven van boeken. Land kopen leek een opmerkelijke stap voor mensen die geen boer zijn. Maar eigenlijk is ie heel logisch: steeds vaker hoorde ze zichzelf uitleggen dat de fase vóórdat het voedsel op ons bord ligt bepaalt óf en hóe voeding in ons lichaam zijn werk kan doen. Na 20 jaar als voedingsdeskundige in de complementaire gezondheidszorg beseft ze dat de problemen in zowel de landbouw, de natuur als de gezondheidszorg veel raakvlakken hebben. En dat preventie van chronische ziekte ook via regeneratieve landbouw aangepakt moeten worden. Dat verband leggen is de grote drijfveer op Heerlijk Westerwolds Land.

Over de relatie tussen de bodem, de natuur en onze eigen gezondheid schreef Rineke de afgelopen jaren veel artikelen:

Het probleem van de verarmde bodems en er vervolgens nog armer (ultra processed voedsel) van maken heeft grote impact op de gezondheid van mens, dier, plant en natuur. Deze problemen kunnen alleen opgelost worden als we hier vanuit een veel breder perspectief mee aan de slag aan. Vandaar ook dat Rineke initiatiefnemer is van een unieke serie outdoor-seminars "De boer, de arts en de kok. | Over de bodems onder onze gezondheid". De kick-off hiervan is dan ook op Heerlijk Westerwolds Land.

outdoor seminar de boer, de kok en de arts

Bekijk video's over Heerlijk Westerwolds Land

2024, de stap naar nog meer biodiversiteit

Deze eerste drone opname, waarop onze 50 mini-mini-akkertjes tussen de houtwallen te zien zijn, is van maart 2024. Alles is nog kaal. We delen heel graag ook de filmpjes als alles straks groeit en bloeit. 

Over Heerlijk Westerwolds Land

Met de opbrengst van haar boeken kochten Jan en Rineke dit stuk land. Voeding kan pas werkelijk je gezondheid dienen als het uit een gezonde bodem en omgeving komt. 

Geen boerin, toch land

RTL 4 (het programma 'Onderweg naar de regio') nam dit filmpje op op Heerlijk Westerwolds Land. Hoe kwamen we er toe om het te kopen? Neem een digitaal kijkje op ons land.

Terugblik 2021

Een terugblik op 2021. Wat hebben we bereikt, niet bereikt, waar liepen we tegenaan en wat zijn onze verdere dromen?

Agroforestry

Het filmpje hierboven is opgenomen door Wageningen Universiteit in het kader van onze deelname aan de PPS Agroforestry.

Een gezonde voedingsbodem

Een gezonde bodem is van groot belang voor jouw gezondheid: jij bent ook wat jouw eten at.

Quinoa in Nederland

Quinoa wordt sinds enkele jaren in Nederland, waaronder in Westerwolde verbouwd. Zie het filmpje van de oogst van quinoa.

Hoe verloopt de agroforestry in 2022?

Zonnebloemen op het land 2022

Resilience Food Stories op Heerlijk Westerwolds Land

Agroforestry op Heerlijk Westerwolds Land

Heerlijk Westerwolds land was een aantal jaren een van de deelnemers aan het pilotproject Agroforestry van de WUR dat klimaatbestendigheid van de landbouw en verhoging van de biodiversiteit tot doel heeft. Zie video hierboven die de WUR erover maakte. Helaas is het project in Nederland door de WUR beeindigd in 2023.

Agroforestry is een teeltsysteem waarin bomen of struiken bewust worden gecombineerd met eenjarige teelten of grasland en veehouderij.

Kenmerken:

  • zowel akkerbouw als bomen/struiken (in rijen)
  • voorkomt erosie, geeft luwte
  • CO2 vastlegging in de bodem en hout
  • groeiende bodemvruchtbaarheid

Het perceel wordt zodanig ingericht dat er een combinatieteelt is van akker/tuinbouw met bomen en struiken. Deze bomen en struiken staan in rijen. Op deze wijze is tussen de rijen akker-tuinbouw mogelijk en mechanische oogst van de vruchten van de bomen en struiken.

De twee voedselbossen die Heerlijk Westerwolds Land omringen dragen ook bij aan bovenstaande kenmerken. 

De indeling op Heerlijk Westerwolds Land

De voedselbossen die het perceel omringen dragen bij aan deze bodemgezondheid en aan biodiversiteit. Een must om insecten/bestuivers, vlinders en vogels aan te trekken.

Heerlijk Westerwolds land was een aantal jaren een van de deelnemers aan het pilotproject Agroforestry van de WUR dat klimaatbestendigheid van de landbouw en verhoging van de biodiversiteit tot doel heeft. Zie video hierboven die de WUR erover maakte.

In 2024 is het land nogmaals qua indeling veranderd, zie foto hieronder: we hebben 3 stroken opgedeeld in 45 mini-mini-akkers van 1.20 meter met vaste rijpaden. Zo hoeven we nooit meer met machines op de akkertjes, kunnen we nog meer biodiversiteit verbouwen, kunnen we akkers gebruiken voor mulch en compost en goed systeem van wisselteelt aanhouden. De mechanisatie is, vooral door Jan, helemaal op maat gemaakt en aangepast aan de akertjes van 1.20 meter.

Ontmoet je eten op Heerlijk Westerwolds Land

De rode draad op ons project is om te komen tot een zo groot mogelijke biodiversiteit. Biodiversiteit op het land = biodiversiteit op ons bord. Die biodiversiteit bepaalt een groot deel van onze veerkracht. Gezondheid = veerkracht. 

Op Heerlijk Westerwolds Land vertellen wij graag over deze connectie. Daarom zijn al onze trainingen, open dagen, workshops of seminars  ook buiten, op het land! Een unieke manier om consumenten te betrekken bij de herkomst van hun voedsel. En om ze het te laten zien, ruiken, ervaren, proeven hoe eten primair bedoeld is: om ons te voeden en te verblijden.

Klik hier voor ons uitgebreide outdoorprogramma 2024.

Kom gerust eens langs

Heerlijk Westerwolds Land ligt aan mooie fiets- en wandelroutes. Zie bovenaan dit artikel. Tevens zijn wij een Rustpunt.

We zijn open vanaf maart tot half oktober (tenzij het heel slecht weer is) Je kunt er zelf een kopje koffie of thee zetten. 

Op het land hebben we een aantal picknick banken en een tent staan. Kies een lekker plekje in de zon of in de schaduw. En loop gerust langs de houtwallen en akkertjes. We hebben allerlei informatiepaneeltjes geplaatst zodat je kunt lezen waar we mee bezig zijn én waarom.

Over de auteur van dit artikel

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven. 

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis gratis kan blijven delen.