Stamppot boerenkool op mediterrane wijze

Stamppot boerenkool op mediterrane wijze

Een beetje van onszelf en een beetje van de Italianen

Bereiding

Aardappelen en groenten schillen en koken, de boerenkool* goed wassen en fijnsnijden. Doe dit bij de aardappelen/groenten en kook het gaar. Doe in de laatste kookminuut de havermout en de gekookte witte bonen erbij. Giet het water af en stamp het geheel. Doe vervolgens alle ingrediënten erbij en maak het lekker op smaak. Let op met zout als je de zongedroogde tomaatjes gebruikt! Serveer met bijvoorbeeld gebakken paddenstoelen met uien en gorgonzola. Of met deze lekkere paddenstoelenburgerpaddenstoelenterrinebonenburgers of deze half om half burgers (ook lekker met kipgehakt)

Ik vind het altijd lekkerder om de boerenkool in een aparte te pan te koken en deze dan mooi fijn te blenderen. Als je van grove boerenkool houdt kunt je alles in 1 pan bereiden.

Ingrediënten

Recept voor 4 personen

 • ca. 500 gram boerenkool (het liefst niet voorverpakt)*
 • ca. 200 gram aardappelen 
 • ca. 300 gram knolselderij/aardperen of schorseneren**)
 • 2 eetlepels (naakte)havermout, boekweitgrutten of gerstvlokken.
 • 200 gekookte witte bonen

* Winterrecept? Nee hoor. Maak ook in andere seizoenen eens een stamppotje volgens dit recept. Gebruik dan sperziebonen, prei, bietjes, raapstelen, snijbiet, rucola, andijvie, venkel of wat het seizoen je maar te bieden heeft.


 • 1 volle eetlepel gedroogde Italiaanse kruiden (anders tuinkruiden)
 • 2 theelepels gemalen rozemarijn
 • 1 flinke scheut olijfolie
 • klein beetje roomboter
 • een paar theelepels kruidenzout en evt. nog wat peper uit de molen
 • evt. nog een theelepel zeesla
 • evt. nog 1 teen knoflook uitgeperst
 • evt. nog 6 zeer kleingesneden zongedroogde tomaatjes (niet op olie maar de droge vorm. Het is lekker om deze van tevoren even te weken)

Gezondheidstips

 • Boerenkool, aardappelen en knolselderij zijn qua voetprintbelasting ideaal. Lekker van dichtbij en uit de volle grond. Veel mensen eten stamppot met aardappelen en 1 groenten. Hoeveel mooie eigenschappen een aardappel ook kan hebben voor menige Nederlander zijn aardappelen niet altijd optimaal. Een dergelijk gerecht eet je vaak in de wintermaanden. Maar dat zijn nu net de maanden waarin wij als mens veel minder goed met zo veel ‘snelle koolhydraten’ als een aardappel kunnen omgaan. In de winter zetten we de overmaat aan koolhydraten namelijk nog sneller om in (buik)vet dan in de zomer. Als je de mogelijkheid hebt, is tussen de middag ‘warm eten’ een geschikter moment. *Om toch van stamppot te kunnen genieten als je last hebt van overgewicht, diabetes of andere bloedsuikerspiegel-problemen, kun je ook een heerlijke stamppot maken door een groot deel van de aardappelen te vervangen door knolselderij/aardperen of schorseneren. Dit geeft een heerlijke eigen smaak aan deze stamppot. Bovendien zorgen de witte bonen in de stamppot door hun vezel-rijkdom en eiwitten dat de bloedsuikerspiegel veel geleidelijker stijgt en daalt. De mediterrane keuken wordt nog altijd gezien als één van de beste manieren om de stijd aan te gaan met overgewicht, bloedsuikerspiegel-problemen en diabetes. 
 • Door aardappelen deels te vervangen door bonen, schorseneren en pastinaken maak je van deze stamppot een 'darmvriendelijke variant': je darmbacteriën hebben echt volop vezels nodig om jouw immuunsysteem en gezondheid in goede banen te leiden. Zeker vergeten groenten als schorseneren en pastinaken zijn een weldaad om je darmgezondheid een dienst te bewijzen. Klik hier voor mijn artikel over de basisvoorwaarden voor gezonde darmen.
 • Voor de fervente stamppot-eter nog een prachtige tip: ga flink bewegen vóór het avondeten. Dit heeft een remmend effect op zowel cholesterol, triglyceriden en de ontstekingsreacties die normaliter volgen op een hoge insuline aanmaak. Het moment waarop je beweegt kan dus veel voor je gezondheid doen.
 • Kijk eens hoeveel gezonde antioxidanten je toevoegt met een dergelijke maaltijd: olijfolie, Italiaanse kruiden, zongedroogde tomaten, rozemarijn, knoflook. Spelenderwijs wordt ‘voeding je medicijn’. Zeker in tijden van chronische stress of bij chronische ontstekingen is het erg belangrijk om over ruim voldoende antioxidanten te beschikken.
 • Wat ook een voordeel is: kijk eens hoe ongelooflijk veel verschillende voedingsstoffen je in een dergelijk stamppotje kunt verwerken. Waar de meeste stamppotten bestaan uit 1 groenten, aardappelen en wat boter heb je hier een scala aan voedingsstoffen toegevoegd. Variatie en zoveel mogelijk verschillende voedingsstoffen op een dag eten is misschien wel de gezondste tip die je iemand kunt geven voor zijn gezondheid. Zie mijn artikel de divertarier waarom dat zo is. Maak ook eens deze overheerlijke regenboog andijviestamppot.
 • Verse boerenkool is een zeer goede bron van de antioxidant vitamine C: het bevat maar liefst 95 gram vitamine C per 100 gram. Dat is flink meer dan een sinaasappel die er bekend om staat. Als je voor het meest vitale voedsel gaat; koop een stronk!
 • Zongedroogde tomaatjes zijn in mijn optiek een heerlijke vervanger voor spekjes. Bewerkt rood vlees blijft iets wat eigenlijk niet thuis hoort in een gezond eetpatroon. In het Mediterrane dieet bijvoorbeeld geldt ook het advies om maximaal 1 x per dag rood vlees te eten (maximaal 60 gram). En bewerkt rood vlees als ham, salami, spekjes, worst te laten staan. 

Het mediterrane dieet staat nog altijd met stip op 1 als het gaat om het risico op veel van onze chronische ziektebeelden te verlagen. Houd je niet van de smaak van de Mediterrane keuken? De principes zijn ook goed toe te passen zonder de kruiden.