Gezondheid wordt vanaf de bodem opgebouwd.

19 oktober 2022

Het verhaal van de bodems (zowel die van de aarde waarop ons voedsel op groeit als onze eigen 'bodem', onze darmen) kan niet vaak genoeg verteld worden, vind ik. Ze zijn in alle opzichten de bodem onder ons bestaan. Als we gezondheid en welzijn toch eens weer met stip op 1 zouden zetten......wat zouden er dan veel andere keuzes gemaakt worden. Ik blijf het verhaal vertellen: gezond eten komt uit een gezonde bodem en uit een gezonde omgeving. Ook blijf ik erin geloven dat we in een wereld gaan leven waarin gezond, lokaal en duurzaam voedsel gewoon de norm is. Waar de regeneratieve boer, die 'gastheer' voor zijn bodem is, voedsel verbouwd waarmee wij (als goed gastheer) onze darmbacteriën weer kunnen voeden. In een tijd waar zoveel van onze veerkracht gevraagd wordt lijkt  aandacht voor de bodems topprioriteit. 

Over de auteur van dit artikel

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven. 

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis gratis kan blijven delen.