Reis je een stukje met me mee? Ik ga op voedselsafari.

6 januari 2024

Rineke DIjkinga op tractor Heerlijk Westerwolds Land

Ik ga dit jaar op avontuur: ik ga namelijk op voedselsafari. Wat een fantastisch vooruitzicht. Eentje waar ik stiekem al vanaf mijn kindertijd een beetje van droom. Het is een safari op een ‘postzegel’ land. Een postzegel waar ongelooflijk veel te zien, te ervaren, te proeven, te leren, te doen, te voelen, te verwonderen en te ontdekken valt. De postzegel heet Heerlijk Westerwolds Land. Hier gaat ons plan “Eet het jaarrond van eigen grond” van start. We gaan ervoor dat de safari een succes wordt….zodat er op veel meer plekken in Nederland postzegels ontstaan waar iedereen op voedselsafari kan gaan. Reis je een stukje met me mee dit jaar? Ik zal online regelmatig een reisverslagje delen.

Op de trekker

50 jaar geleden leerde ik trekker rijden. Deze week leerde ik het opnieuw. Zie foto’s. Ik denk dat veel mensen het gevoel kennen dat ze als kind eigenlijk al wisten wat ze wilden bijdragen aan het leven in dit leven. Ik ook: ik wilde boswachter, dierenarts of boerin worden en zo mijn bijdrage leveren aan een mooiere wereld. Het liep anders. Ik kwam terecht in de commerciële dienstverlening. Deze wereld verliet ik toen ik begin 30 was, om me als therapeut in de wereld van de complementaire geneeskunde te storten. Het was inderdaad ‘storten’, omdat ik me er met ziel en zaligheid aan overgaf. Ik voelde me net een spons die alle kennis en wijsheden in zich opzoog. Het was een inspirerende zoektocht naar verbanden en oorzaken. Oude wijsheden, natuurwetten en eeuwenoude kennis speelden er bovendien een belangrijke rol. 

De afgelopen 20 jaar deed ik naast mijn werk als therapeut veel aanverwante werkzaamheden. Ik ging schrijven (boeken, magazines en online), richtte een lijn met natuurvoedingsproducten op en werd spreker, trainer en productontwikkelaar etc. Met het geld van de boeken kocht ik samen met mijn man landbouwgrond: Heerlijk Westerwolds Land. Wat een fantastische jaren! 

Rineke DIjkinga op trekker 50 jaar geleden Meeden

De lijfspreuken die de afgelopen 20 jaar als een rode draad door mijn werk liepen:

1. “ De dokter van de toekomst zal geen medicijnen meer geven, maar zal zijn patiënten interesseren voor de zorg voor het menselijk lichaam, voor voeding en voor de oorzaak en de preventie van ziekte.” (Thomas Edison, 1847)

2. “De mens heeft het web des levens niet geschapen, hij is slechts een draadje ervan. Alles wat hij het web aandoet, doet hij zichzelf aan.” (Wijsheid Cree Indianen)

3. "Veel is bewezen hoewel het in de grond niet waar is. Veel is eeuwig waar hoewel het bewijs niet daar is."

Andere laag

Na 20 jaar voel ik steeds duidelijker dat er een andere laag moet worden aangeraakt. Nagenoeg iedereen wil gezond oud worden, mooie/schone natuur en met zo weinig mogelijk (klimaat)crisissen door het leven gaan. Toch lukt het op grote schaal nog niet om vitaal en gezond eten en te leven dé norm te laten zijn. En om de gezondheid van alles wat leeft - en aan onze zorg is toevertrouwd - prioriteit nummer 1 te geven. Prachtige hoopvolle initiatieven daargelaten. Natuurlijk zijn er talloze redenen te bedenken waarom vitaal eten vaak niet onze topprioriteit is. Zelf denk ik dat het pas gaat gebeuren als we weer ‘verliefd worden’ op het leven, op de natuur. We kunnen nog zoveel adviezen, maatregelen, regels, wetten of subsidies bedenken, maar het DOEN moet vanuit een intrinsieke motivatie komen. Waarbij we ‘verliefd’ zijn op het leven en alles wat aan onze zorg is toevertrouwd. Zie mijn blog ‘Zullen we weer verliefd worden?’

De rest van mijn leven wil ik mijn steentje bijdragen om, vanuit mijn voedselsafari, andere mensen mee te nemen op reis. Als er veel meer mensen op voedselsafari gaan kunnen we heel wat eettafels bereiken.

Vooruitboeren op de fundamenten van het verleden

Mijn hang om oude wijsheden, waarheden en gebruiken te onderzoeken, op waarde te schatten (en te herintroduceren) in onze huidige tijd zit diep bij mij. Vanuit de fundamenten van ons medische, voedsel- en landbouwverleden ga ik me dit jaar volledig toeleggen op ons project “Eet het jaarrond van eigen grond”. Het doel is dat iedereen die ons land bezoekt (voor een lezing, training, open dag, workshop, excursie, oogstdag of diner) ziet, voelt, proeft, smult en ervaart hoe voedsel primair bedoeld is: om ons te voeden in plaats van te vullen. Voedsel dat onze vitaliteit en veerkracht ondersteunt. We hebben het dan over authentiek voedsel dat de gezondheid van alles wat leeft respecteert. Eigenlijk zoals voedsel tot zo'n 70 jaar geleden geteeld, verwerkt, houdbaar gemaakt en gegeten werd. 

In ons plan:

  • Kan iedereen die dat wil weer gezondheids-, kook-, natuur- en voedselvaardigheden aanleren. 
  • Kunnen er hopelijk veel meer jonge boeren instromen op kleine boerderijen die 'vooruitboeren op de fundamenten van het verleden'.

Meer nieuws volgt

Ons plan " Eet het jaarrond van eigen grond" gaan we uiteindelijk op veel meer plekken in Nederland uitrollen. Ik kan niet wachten om jullie te vertellen hoe we dit concreet gaan doen. (want ook online kun je t.z.t. mee op voedselsafari). Maar zover is het nog niet. Er moeten eerst nog heel wat fundamenten gelegd worden. En oude waarheden worden onderzocht op hun waarde voor het etensbord van nu. Het is een flinke maar zo’n prachtige uitdaging. Daarom zal ik het komende jaar veel meer op de trekker en op het land zijn, dan achter mijn beeldscherm zitten of als trainer/spreker te zien en te horen zijn. Dus als je me zoekt..........

Ik wens iedereen een MOOI 2024. En ik neem je graag via blogs, foto’s en filmpjes mee op voedselsafari. Heel binnenkort verschijnt onze agenda 2024 met alle trainingen, cursussen, open dagen en evenementen. Wie weet zie ik je op een van deze gelegenheden.

trainingen op Heerlijk Westerwolds Land
Trainingen op Heerlijk Westerwolds Land

Over de auteur van dit artikel

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven. 

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis gratis kan blijven delen.