Recepten

Tomaten chips. Of liever sofrito?

Tomaten chips. Of liever sofrito?

Brein, Celbescherming, Ontstekingen

Lekkerder dan dit (vind ik) ga je het niet maken met tomaten: Eigengemaakte tomaten 'chips' uit de droogoven. En als je die niet hebt overheerlijke sofrito. Gebruik de zomerse zongerijpte overvloed om er in de koude maanden ook optimaal van te genieten.

Bekijk recept
Zomerse koude pasta bowl

Zomerse koude pasta bowl

Aarde, Bloedsuikerspiegel, Darmen, Spijsvertering

Iedereen zijn eigen kommetje eten. Met allerlei verschillende smaken en kleuren. Ik ben er gek op. Het leuke vind ik ook dat je eigenlijk geen recept nodig hebt: alles wat je maar tegenkomt in de natuur of in de aanbieding kunt bemachtigen is prachtig. Ook met de basis van je bowl kun je eindeloos variëren: pasta, aardappelen, rijst, hele graankorrels, quinoa. Wat een mogelijkheden! Eigenlijk heb je geen recept nodig. Toch zou een lekkere en gezonde bowl wat mij betreft aan een paar eisen moeten voldoen.

Bekijk recept
Oergranen brood van de hele graankorrel

Oergranen brood van de hele graankorrel

Aarde, Bloedsuikerspiegel, Darmen

Ik ben al een hele tijd bezig met de ontwikkeling van een brood voor diabeten. Geïnspireerd door de prachtige graangewassen die hier in Westerwolde groeien. Het zou toch prachtig zijn als er weer net als vroeger brood komt van lokale duurzame oergranen die NIET gemalen worden tot meel. Dan heeft het veel minder effect op de bloedsuikerspiegel en insuline aanmaak. Hoopvol voor alle mensen die op weg zijn om diabeet te worden of het al zijn. Door de compositie van granen met bèta-glucanen (haver, rogge, gerst) draagt dit brood ook direct bij aan een gezond cholesterol. Droevig eigenlijk dat we bijna 1200 diabeten (type 2) per week erbij krijgen en er nog steeds niet of nauwelijks voeding is om het een halt toe te roepen.

Bekijk recept
Hollandse groente Wakame crackers

Hollandse groente Wakame crackers

Sinds kort is er Wakame zeewier uit Hollandse wateren; uit de Oosterschelde. Zo mooi dat dit nu uit Hollandse wateren geoogst wordt. Ik maakte er crackers mee. Met groente, lijnzaad, pitten, wakame en zeekraal. Zo lekker, zo voedzaam, zo lokaal! Heerlijk bij een salade, soepje of lunch.

Bekijk recept
Amerikaanse chocoladetaart

Amerikaanse chocoladetaart

Bloedsuikerspiegel, Darmen, Hormonen

Een hele goede kennis van me vroeg of ik haar favoriete chocoladetaart wilde 'omkatten' naar een gezondere versie. Maar hij moest wel dezelfde smeuïge bite en de 400 gram chocolade blijven bevatten. Dat maakte haar favoriete taart namelijk zo lekker.  Daarom heb ik de taart 'omgekat'. Met veel meer 'wezenlijke ingrediënten', het aantal calorieën teruggebracht, de hoeveelheid koolhydraten verlaagd en de geraffineerde suikers zoveel mogelijk vervangen door natuurlijke suikers. En.... prachtig resistent zetmeel voor je darmgezondheid eraan toegevoegd. Dus voor een incidenteel feestje kan ie wat mij betreft door! 

Bekijk recept
Slowfood stoofpotjes

Slowfood stoofpotjes

Aarde, Brein, Celbescherming

Ik blijf het vreemd vinden dat, als we echt overstappen naar culinaire verwennerij, we dan ook vaak meer ongezonde kooktechnieken en bereidingen gaan toepassen. Denk aan vlees roosteren, karamelliseren, bruine korstjes en frituren. Bij dit soort processen ontstaan zogenaamde AGEs: Advanced Glycation Endproducts. Suikers en eiwitten binden zich aan elkaar en vormen zo sterke vrije radicalen die gezond oud worden en/of je breinvitaliteit flink in de weg kunnen staan. Er is een andere manier. En ook nog eentje die bovendien goed uitpakt qua kosten als je op gas kookt. Of een druk leven hebt! Slowfood in een druk leven, het kan echt!

Bekijk recept
Feestelijke broodjes met een vleugje zoet

Feestelijke broodjes met een vleugje zoet

Zonder broodbakmachine kun je dit ook prima maken met een mixer met deeghaken. Als je het deeg goed gemengd hebt, doe je er een theedoek over en zet je het op een plek op kamertemperatuur weg.

Bekijk recept
Pompoenpit toastjes

Pompoenpit toastjes

Bloedsuikerspiegel, Celbescherming, Darmen, Hormonen

Zo gemakkelijk eet je meer vezels, gezonde vetten en hormoon-ondersteunende stoffen. En lekker dat ze zijn! Gezond eten hoeft geen hogere wiskunde te zijn, is mijn stellige overtuiging. Het laten staan van bewerkt voedsel (kenmerken: vaak met geraffineerde ingrediënten als bloem/ vetten waar je hormonen niets aan hebben/  bloedsuikerspiegelverhogende suikers / gebrek aan vezels & veel stoffen die je niet in een kookboek tegenkomt) en zelf de keuken ingaan is een lekkere, leuke en gezonde stap.

Bekijk recept
Aardappel uien pannenkoekjes

Aardappel uien pannenkoekjes

Darmen, Hart en vaten, Ontstekingen

Deze aardappel uien pannenkoekjes zijn een traditioneel Oekraïens recept. Deruny genoemd. Super simpel te maken, erg lekker en als je ze af laat koelen ook nog eens prachtig voedsel voor jouw gezonde darmbacteriën. Erg lekker bij een kop soep als lunchgerecht.

Bekijk recept
Appel worteltaart

Appel worteltaart

Bloedsuikerspiegel, Darmen, Hormonen

Een taart die je ook als ontbijt zou kunnen eten. Klinkt dat als utopie? Toch is het denk ik wel degelijk mogelijk als je dit eet als vervanger van een andere maaltijd en tussendoortjes.

Bekijk recept
Zoete aardappel bananenbrood

Zoete aardappel bananenbrood

Bloedsuikerspiegel, Brein, Celbescherming, Darmen, Hart en vaten, Hormonen, Ontstekingen, Spijsvertering

Je darmbacteriën bij elke hap die je in je mond stopt voorzien van vezels. Dat is waar je (darm)gezondheid erg bij gebaat is. Uit die vezels maken ze zogenaamde korte-keten-vetzuren aan. Deze lijken, op nagenoeg alle aspecten van je gezondheid, een flinke vinger in de pap te hebben. Goed om te weten dat je daarvoor specifieke vezels daarvoor nodig hebt, zoals resistent zetmeel. De vezels uit 'gewoon brood' bevatten die nauwelijks. De hoofdingrediënten van dit brood zijn allen goede bronnen van resistent zetmeel. 

Bekijk recept
Verrassende lupine of bonenburgers

Verrassende lupine of bonenburgers

Aarde, Brein, Hormonen

Minder soja eten kan een waardevolle bijdrage leveren aan de gezondheid van jezelf en de aarde. Waarom gebruiken we niet meer Nederlandse eiwitbronnen als vervanger voor buitenlandse soja. Zo lekker! En een mooie bijdrage aan variatie in je eetpatroon.

Bekijk recept
MAC flatbread

MAC flatbread

Bloedsuikerspiegel, Brein, Darmen

Dit platbrood is een recept uit mijn Boek 'Je Brein Vitaal'. Wie voor optimale brein-vitaliteit gaat geeft zijn darmbacteriën topvoedsel. Er is steeds meer onderzoek beschikbaar over de relatie tussen jouw darm bacteriën en je brein-vitaliteit. Waar het in het kort op neerkomt: je darmbacteriën leveren via vezels in je voeding een belangrijke bijdrage aan belangrijke processen. Zoals de aanmaak van feel-good stoffen, je stressbestendigheid en bescherming tegen degeneratie van hersencellen. Ik bedacht dit brood met hele specifieke vezels: resistent zetmeel

Bekijk recept
Nieuwste boek van Rineke Dijkinga

NIEUWSTE BOEK: Je brein vitaal - met elke hap een gezonde stap

Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan. 

Mooi Eten magazine + Boek je Brein vitaal

NIEUW: bookazine 'Mooi Eten - Goed om te weten'. Special Hormonen. Klik hier voor meer informatie over het bookazine.