Recepten

De 'groene variant' van spekdikken

Ik maakte daarom het traditionele oudjaars recept uit onze streek (spekdikken genoemd) in een gezondere vorm. Niet alleen qua ingrediënten. Ook qua bereiding. Smaken verschillen natuurlijk maar deze variant vind ik zeker zo lekker: het gaat om de balans tussen zout en zoet in dit gerecht.

Bekijk recept

Romanesco met spinaziebechamelsaus

Zo snel, iets maken wat zo lekkers is, er zo mooi uitziet en je vitaliteit een flinke boost geeft.....een fluitje van een cent met Romanesco.

Meestal word ik geïnspireerd door een onderzoek dat ik lees en me dan afvraag: maar hoe vertaal ik dat dan naar het etensbord van mezelf? Zo ook dit artikel over glutathion in Medisch Dossier Magazine waarin staat dat cysteine vaak de beperkende factor is voor de aanmaak van glutathion: meester-viruskiller, meester-antioxidant en meester-ontgifter. En daarmee misschien wel de belangrijkste sleutel voor onze vitaliteit en gezondheid. Die zelfde dag liep ik tegen een prachtige biologische Romanesco aan bij de natuurwinkel. Daar wilde ik de vertaalslag naar ons bord mee maken. Wat lekker! En wat gemakkelijk te maken. En wat een feestelijk gerecht.

Bekijk recept

Indiase stoofpot

Darmen, Ontstekingen

Je darmslijmvliezen zijn een soort douane die ervoor moet zorgen dat alleen wenselijke stoffen vanuit je darmen worden opgenomen. Je darmslijmvliezen bepalen samen met je darmmicrobioom en het immuunsysteem in je darm zo’n 80% van je totale immuuncapaciteit. Ook zijn ze de finishing touch als het gaat om de eindvertering en opname van voedsel: je kunt nog zo gezond eten, de voedingsstoffen moeten wel opgenomen worden om jouw vitaliteit en veerkracht te kunnen ondersteunen. Weet dus hoe je kunt eten om deze douane intact te houden.

Bekijk recept

Mediterrane divertarier schotel

Eén van de favoriete meditterane recepten uit mijn nieuwe boek is de 'mediterrane divertarier schotel': Omdat het zoveel diversiteit aan voedingsstoffen geeft (de primaire voorwaarde voor veerkracht) maar ook omdat je met dit gerecht ieders voedingskeuzes kunt respecteren: zowel vegetariërs, veganisten en carnivoren kunnen hun eigen eiwitten kiezen. Bovendien vind ik het zo feestelijk en gastvrij, al die kleine bakjes. Bovendien kun je het ruim van te voren klaar maken, lekker relaxed. Ook is het een mooi voorbeeld van hoe je zou kunnen eten volgens het Planetary Health Diet: dierlijke eiwitten als kleine aanvulling op het dag-/weekmenu.

Bekijk recept

Rode bieten tartaar

Een prachtige salade om je lever een handje te helpen. Het ziet er bovendien feestelijk uit en ik krijg er altijd positieve reacties op. Zeker in tijden van feestjes, etentjes en vakanties kan je lever wel een beetje extra hulp gebruiken!

Bekijk recept

Romige groente bowl met cashewnoten

80-90% van je immuunsysteem wordt bepaald door je darmgezondheid. En die wordt voor een groot deel bepaald door dikkedarmbacteriën die, om te kunnen overleven, op jouw voeding zijn aangewezen. Hun voedsel bestaat uit MAC’s. Nee, niet de Big Macs die iedereen kent, maar Microbiotic Accessible Carbohydrates oftewel vezels, waaruit je darmbacteriën onder andere boterzuur (butyraat) produceren. Boterzuur is een van de zogenaamde korte-ketenvetzuren.

Bekijk recept

Selleriesalade

Celbescherming, Spijsvertering

Dit is inderdaad wel wat meer werk dan een bakje selleriesalade in de winkel kopen. Maar het bevat heel veel niet: geen slechte/geharde vetten, geraffineerde suiker/zout en allerlei E nummers. Daarentegen bevat het darm-minnende ingrediënten en heerlijke smaken. Ik heb het er graag voor over want ik ben gek op sellerie salade. Maar ik blijf graag baas in eigen buik/pan.

Bekijk recept
Noten kaneelbrood

Notenpasta kaneelbrood

Bloedsuikerspiegel, Brein

Als je chronisch verhoogde bloedsuikerspiegels hebt kan er insulineresistentie ontstaan. Dit kan in zijn kielzog heel wat andere problemen met zich meebrengen zoals overgewicht, diabetes 2, chronische ontstekingen, klachten van het brein etc. Gelukkig zijn er voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan het voorkomen van insulineresistentie. Een deel ervan verwerkte ik in dit heerlijke brood.

Bekijk recept

Kamut spaghetti

Brein, Darmen

We kunnen ons er vaak niet zoveel bij voorstellen: er is eten in overvloed en toch kunnen er tekorten aan vitamines, mineralen en sporenelementen zijn. Tekorten aan voedingsstoffen geven niet onmiddellijk klachten en je voelt ook geen onmiddellijke verbeteringen als je deze aanvult.

Bekijk recept

Courgette Brownie

Bloedsuikerspiegel

Courgettes over? Of zijn ze in de aanbieding? Maak er eens een heerlijke notenmeel brownie van zonder geraffineerde suikers.

Bekijk recept

Kippenlever paté

Aarde, Brein, Celbescherming

Orgaanvlees is misschien wel het meest vitale stukje vlees. Althans van een duurzaam gehouden dier. Met mate orgaanvlees eten, is het overwegen beslist waard als je af en toe vlees eet. Lever is één van de rijkste bronnen aan vitamine A, B12, B3, Q10, choline, liponzuur, ijzer en vitamine B2.

Bekijk recept

Mediterrane Sla Soep

Bloedsuikerspiegel, Darmen, Ontstekingen, Spijsvertering

Ik bedacht deze soep vanwege zeer hete zomerdagen: het moment dat wij flink veel mineralen uitzweten en goentes de neiging hebben om door te schieten. Deze combinatie van factoren inspireerde met tot deze heerlijke sla-soep met een heerlijke Mediterrane twist. Leef je je creativiteit helemaal uit. Ik was meer dan aangenaam verrast door de smaak en bite van deze soep.

Bekijk recept

Andijvie pannenkoekjes

Hormonen

Groente en fruit zijn belangrijk als leveranciers van vitamines, mineralen, sporenelementen, vezels voor je darmen en belangrijke antioxidanten. De aanbevolen hoeveelheid van 250 gram groente halen de gemiddelde Nederlander nog steeds niet. Terwijl we voor een optimale gezondheid nog veel liever minstens 400-500 gram groente per dag eten. Groente 'slim verwerken' is een prachtige manier om spelenderwijs meer groente te eten. Ook voor mensen die niet zo dol zijn op groenten.

Bekijk recept