Recepten

Hutspot

Hutspot

Deze stamppot heeft een heilzaam effect op je bloedsuikerspiegel door de pastinaak, zoete aardappel, koolzaadolie en kokosolie.

Bekijk recept
Wakame Piccalilly

Wakame Piccalilly

Een maaltijd bevat idealiter alle smaken om compleet te zijn voor je smaakpapillen en verzadigingsgevoel. Piccalilly is een heerlijke begeleider omdat het alle smaken in zich heeft; zoet, zuur, bitter, zout en umami. Maak een voorraadje, dan heb je altijd een heerlijk geschenk om weg te geven.

Bekijk recept
Romige tuinbonenspread

Romige tuinbonenspread

Aarde, Brein, Darmen

Ik kocht al steeds minder avocado's vanwege hun grote voetafdruk. En vanwege het feit dat zeker 50% van de avocado's die ik het afgelopen jaar kocht rechtstreeks de prullenbak in konden. Dat overkwam me ook weer vlak voor een tapas diner. Als alternatief diepvriestuinbonen gebruikt. Wat lekker! En stukken betaalbaarder. 

Bekijk recept
Winterpostelein Omega 3 salade

Winterpostelein Omega 3 salade

Aarde, Celbescherming, Hormonen, Ontstekingen

Wat is het toch een prachtige groente, winterpostelein. Zo vanuit het niets zie je in het najaar opeens een tapijt van winterpostelein in de tuin ontstaan. En wie zijn ogen goed de kost geeft, wat kom je het onderweg ook vaak tegen. Deze overheerlijke Omega 3 winterposteleinsalade komt uit mijn boek Weten van (h)eerlijk eten 2. Met de combinatie van andere Omega 3 rijke ingrediënten is dit een prachtige boost wat betreft dit vetzuur.

Bekijk recept
Graan eesten, een (k)oud kunstje

Graan eesten, een (k)oud kunstje

Aarde, Darmen, Spijsvertering

Hele graankorrels eesten is een oude techniek die het graan langer houdbaar en beter verteerbaar maakt. Het verkort tevens de kooktijd van tarwe, gerst, haver en rogge met zo’n 25-50%. Ook vlokken, grutten en meel kun je (droog)eesten. De zachte warmtebehandeling heeft nog meer voordelen. Je leest het in het artikel

Bekijk recept
Rabarber zoete aardappel muffins

Rabarber zoete aardappel muffins

Bloedsuikerspiegel, Darmen, Ontstekingen, Spijsvertering

Wie wat bewaart, die heeft wat! Samen met de zoete aardappelen die de herfst biedt en de rabarber die ik in de zomer oogstte heb ik toch een lekkere muffin gemaakt. Voor de verjaardag van mijn lief. Altijd zo blij dat de zomerse overvloed altijd zo goed van pas komt in de donkere maanden van het jaar. Maakt deze maanden ook een stuk betaalbaarder als we die zomerse overvloed bewaren.

Bekijk recept
Gerstvlokken appelkoekjes

Gerstvlokken appelkoekjes

Lekker kauwkoekje als ontbijt. Van gerst- in plaats van havervlokken. Van appels met schil en al. Mooi vezelrijk dus. Een typisch basisrecept waar je alle kanten mee op kunt: varieer met het meel, de overige ingrediënten zoals specerijen of doe er wat citrusrasp door. Lekker creatief dus! En wat een mooi begin van de dag voor je darmen en bloedsuikerspiegel. En dat geldt uiteraard nog steeds als je dit als tussendoortje zou opeten. Zelf eet ik geen tussendoortjes, dus voor mij is het een ontbijtkoekje.

Bekijk recept
Boerenkool tahin crackers uit de droogoven

Boerenkool tahin crackers uit de droogoven

Aarde, Bloedsuikerspiegel, Brein

Ik had prachtige boerenkool in de tuin. Lekker voor de winter dacht ik. Maar opeens een rupsenplaag. Bovendien waaiden ze opeens om. Wat te doen met de niet al te mooie boerenkoolbladeren, de enorme stelen die ze hadden en de overvloed eraan? Crackers met zeewier, tahin en pitten waren het resultaat. Ik maakte ze met wakame uit Nederland, een van mijn favoriete zeewieren. Door deze combi kregen ze een heerlijke umami smaak.

Bekijk recept
Het leven is een aaneenschakeling van magie en pasta

Het leven is een aaneenschakeling van magie en pasta

Eigenlijk heeft Fellini wel een beetje gelijk. Een goede pasta is niet te versmaden. Zeker als er boekweit in verwerkt is. Daarom heb ik de quote een beetje veranderd:-) Eigenlijk is dit helemaal geen recept maar enkel een leidraad voor een maaltijd: het leven wordt creatiever, gezonde en beter betaalbaar als we recepten als leidraad gaan gebruiken. En de maaltijd (af)maken met restjes, aanbiedingen, lokale producten die je op de kop gescharreld hebt en wie weet nog wat heerlijke microgroenten uit je vensterbank.

Bekijk recept
Tomaten chips. Of liever sofrito?

Tomaten chips. Of liever sofrito?

Brein, Celbescherming, Ontstekingen

Lekkerder dan dit (vind ik) ga je het niet maken met tomaten: Eigengemaakte tomaten 'chips' uit de droogoven. En als je die niet hebt overheerlijke sofrito. Gebruik de zomerse zongerijpte overvloed om er in de koude maanden ook optimaal van te genieten.

Bekijk recept
Zomerse koude pasta bowl

Zomerse koude pasta bowl

Aarde, Bloedsuikerspiegel, Darmen, Spijsvertering

Iedereen zijn eigen kommetje eten. Met allerlei verschillende smaken en kleuren. Ik ben er gek op. Het leuke vind ik ook dat je eigenlijk geen recept nodig hebt: alles wat je maar tegenkomt in de natuur of in de aanbieding kunt bemachtigen is prachtig. Ook met de basis van je bowl kun je eindeloos variëren: pasta, aardappelen, rijst, hele graankorrels, quinoa. Wat een mogelijkheden! Eigenlijk heb je geen recept nodig. Toch zou een lekkere en gezonde bowl wat mij betreft aan een paar eisen moeten voldoen.

Bekijk recept
Oergranen brood van de hele graankorrel

Oergranen brood van de hele graankorrel

Aarde, Bloedsuikerspiegel, Darmen

Ik ben al een hele tijd bezig met de ontwikkeling van een brood voor diabeten. Geïnspireerd door de prachtige graangewassen die hier in Westerwolde groeien. Het zou toch prachtig zijn als er weer net als vroeger brood komt van lokale duurzame oergranen die NIET gemalen worden tot meel. Dan heeft het veel minder effect op de bloedsuikerspiegel en insuline aanmaak. Hoopvol voor alle mensen die op weg zijn om diabeet te worden of het al zijn. Door de compositie van granen met bèta-glucanen (haver, rogge, gerst) draagt dit brood ook direct bij aan een gezond cholesterol. Droevig eigenlijk dat we bijna 1200 diabeten (type 2) per week erbij krijgen en er nog steeds niet of nauwelijks voeding is om het een halt toe te roepen.

Bekijk recept
Slowfood stoofpotjes

Slowfood stoofpotjes

Aarde, Brein, Celbescherming

Ik blijf het vreemd vinden dat, als we echt overstappen naar culinaire verwennerij, we dan ook vaak meer ongezonde kooktechnieken en bereidingen gaan toepassen. Denk aan vlees roosteren, karamelliseren, bruine korstjes en frituren. Bij dit soort processen ontstaan zogenaamde AGEs: Advanced Glycation Endproducts. Suikers en eiwitten binden zich aan elkaar en vormen zo sterke vrije radicalen die gezond oud worden en/of je breinvitaliteit flink in de weg kunnen staan. Er is een andere manier. En ook nog eentje die bovendien goed uitpakt qua kosten als je op gas kookt. Of een druk leven hebt! Slowfood in een druk leven, het kan echt!

Bekijk recept
Nieuwste boek van Rineke Dijkinga

NIEUWSTE BOEK: Je brein vitaal - met elke hap een gezonde stap

Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan. 

Mooi Eten magazine + Boek je Brein vitaal

NIEUW: bookazine 'Mooi Eten - Goed om te weten'. Special Hormonen. Klik hier voor meer informatie over het bookazine.