Recepten

Hollandse groente Wakame crackers
Sinds kort is er Wakame zeewier uit Hollandse wateren; uit de Oosterschelde. Zo mooi dat dit nu uit Hollandse wateren geoogst wordt. Ik maakte er crackers mee. Met groente, lijnzaad, pitten, wakame en zeekraal. Zo lekker, zo voedzaam, zo lokaal! Heerlijk bij een salade, soepje of lunch.

Amerikaanse chocoladetaart
Een hele goede kennis van me vroeg of ik haar favoriete chocoladetaart wilde 'omkatten' naar een gezondere versie. Maar hij moest wel dezelfde smeuïge bite en de 400 gram chocolade blijven bevatten. Dat maakte haar favoriete taart namelijk zo lekker. Daarom heb ik de taart 'omgekat'. Met veel meer 'wezenlijke ingrediënten', het aantal calorieën teruggebracht, de hoeveelheid koolhydraten verlaagd en de geraffineerde suikers zoveel mogelijk vervangen door natuurlijke suikers. En.... prachtig resistent zetmeel voor je darmgezondheid eraan toegevoegd. Dus voor een incidenteel feestje kan ie wat mij betreft door!

Slowfood stoofpotjes
Ik blijf het vreemd vinden dat, als we echt overstappen naar culinaire verwennerij, we dan ook vaak meer ongezonde kooktechnieken en bereidingen gaan toepassen. Denk aan vlees roosteren, karamelliseren, bruine korstjes en frituren. Bij dit soort processen ontstaan zogenaamde AGEs: Advanced Glycation Endproducts. Suikers en eiwitten binden zich aan elkaar en vormen zo sterke vrije radicalen die gezond oud worden en/of je breinvitaliteit flink in de weg kunnen staan. Er is een andere manier. En ook nog eentje die bovendien goed uitpakt qua kosten als je op gas kookt. Of een druk leven hebt! Slowfood in een druk leven, het kan echt!

Feestelijke broodjes met een vleugje zoet
Zonder broodbakmachine kun je dit ook prima maken met een mixer met deeghaken. Als je het deeg goed gemengd hebt, doe je er een theedoek over en zet je het op een plek op kamertemperatuur weg.

Pompoenpit toastjes
Zo gemakkelijk eet je meer vezels, gezonde vetten en hormoon-ondersteunende stoffen. En lekker dat ze zijn! Gezond eten hoeft geen hogere wiskunde te zijn, is mijn stellige overtuiging. Het laten staan van bewerkt voedsel (kenmerken: vaak met geraffineerde ingrediënten als bloem/ vetten waar je hormonen niets aan hebben/ bloedsuikerspiegelverhogende suikers / gebrek aan vezels & veel stoffen die je niet in een kookboek tegenkomt) en zelf de keuken ingaan is een lekkere, leuke en gezonde stap.

Aardappel uien pannenkoekjes
Deze aardappel uien pannenkoekjes zijn een traditioneel Oekraïens recept. Deruny genoemd. Super simpel te maken, erg lekker en als je ze af laat koelen ook nog eens prachtig voedsel voor jouw gezonde darmbacteriën. Erg lekker bij een kop soep als lunchgerecht.

Appel worteltaart
Een taart die je ook als ontbijt zou kunnen eten. Klinkt dat als utopie? Toch is het denk ik wel degelijk mogelijk als je dit eet als vervanger van een andere maaltijd en tussendoortjes.

Zoete aardappel bananenbrood
Je darmbacteriën bij elke hap die je in je mond stopt voorzien van vezels. Dat is waar je (darm)gezondheid erg bij gebaat is. Uit die vezels maken ze zogenaamde korte-keten-vetzuren aan. Deze lijken, op nagenoeg alle aspecten van je gezondheid, een flinke vinger in de pap te hebben. Goed om te weten dat je daarvoor specifieke vezels daarvoor nodig hebt, zoals resistent zetmeel. De vezels uit 'gewoon brood' bevatten die nauwelijks. De hoofdingrediënten van dit brood zijn allen goede bronnen van resistent zetmeel.

Verrassende lupine of bonenburgers
Minder soja eten kan een waardevolle bijdrage leveren aan de gezondheid van jezelf en de aarde. Waarom gebruiken we niet meer Nederlandse eiwitbronnen als vervanger voor buitenlandse soja. Zo lekker! En een mooie bijdrage aan variatie in je eetpatroon.

MAC flatbread
Dit platbrood is een recept uit mijn Boek 'Je Brein Vitaal'. Wie voor optimale brein-vitaliteit gaat geeft zijn darmbacteriën topvoedsel. Er is steeds meer onderzoek beschikbaar over de relatie tussen jouw darm bacteriën en je brein-vitaliteit. Waar het in het kort op neerkomt: je darmbacteriën leveren via vezels in je voeding een belangrijke bijdrage aan belangrijke processen. Zoals de aanmaak van feel-good stoffen, je stressbestendigheid en bescherming tegen degeneratie van hersencellen. Ik bedacht dit brood met hele specifieke vezels: resistent zetmeel

Quinoa maaltijdsalade met geroosterde seizoengroenten
De in Nederland geteelde quinoa is ‘volkoren’: geteeld zonder bitterstoffen, zodat het buitenste zaadvlies niet verwijderd hoeft te worden. Zodoende blijven er meer vitale voedingsstoffen beschikbaar. Kiezen voor producten van Nederlandse komaf is misschien wel een van de makkelijkste dingen die je als consument kunt doen. Door met het seizoen mee te eten, krijg je automatisch meer diversiteit op je bord. En door te kiezen voor voedsel van Nederlandse komaf of zelfs uit je eigen streek bespaar je ook nog eens op voedselkilometers.

Rode kool & rode bieten quiche
Een prachtig ogende en super lekkere hartige quiche. Nou ja, hartig: door de rode kool met appeltjes, de rode bieten en de specerijen heeft ie een zoete toon. Wat kun je toch met alledaagse seizoengroenten heerlijke dingen op tafel zetten. Mede door aromatische kruiden en specerijen te gebruiken kun je er heuse feestmaaltijden van maken. Het leuke aan een quiche is dat je bijna alle seizoengroenten kunt gebruiken en telkens een totaal andere bite, look en smaak creëert.

Zandtaartgebakjes
Mijn favoriet? Een vulling met rabarber (pruimen of een citrus marmelade) met aardbeien en haverroom, toefje rauwe kefir hangop of lemoncurd!

NIEUWSTE BOEK: Je brein vitaal - met elke hap een gezonde stap
Ons brein is een grootverbruiker van voedingsstoffen en stelt hoge eisen aan de kwaliteit, diversiteit en vitaliteit van ons voedsel. Een gezonde darm is misschien wel de hoofdrolspeler als het gaat om onze brein vitaliteit. Dit boek biedt volop aanknopingspunten en 110 heerlijke recepten om mee aan de slag te gaan.

NIEUW: bookazine 'Mooi Eten - Goed om te weten'. Special Hormonen. Klik hier voor meer informatie over het bookazine.