Rabarber zoete aardappel muffins

Rabarber zoete aardappel muffins

Wie wat bewaart die heeft wat! Samen met de zoete aardappelen van de herfst en de rabarber die ik in de zomer oogstte heb ik toch een lekkere muffin gemaakt. Voor de verjaardag van mijn lief. Altijd zo blij dat de zomerse overvloed zo goed van pas komt in de donkere maanden van het jaar.

Bereiding

Vijgen in heel heet water weken. Weekwater bewaren en daar de heel fijn gesneden stukjes rabarber een paar minuten in blancheren*. Rabarber door een zeef doen en het water weg laten lopen. Vijgen heel fijn pureren. Samen met de stukjes geblancheerde rabarber door het meel doen. Ook de rauwe, zeer fijn gehakte zoete aardappel door het meel spatelen. De rest van de ingrediënten tot aan de eieren erbij doen. Proeven en eventueel nog wat koekkruiden of stevia toevoegen. Dan de eieren klutsen en de baking soda erbij doen. Meng het door je beslag en verdeel het mengsel over 18-20 muffinbakjes. Smelt de kokosolie, doe de havermout, kaneel en honing erdoor en meng het. Verdeel dit over over je muffins. Zet ze dan in een goed voorverwarmde oven op 150 graden en bak ze 25-30 minuten.

*Wil je de rabarberstukjes mooi rood hebben? Blancheer ze dan in een paar eetlepels zwarte bessen of vlierbessen sap. Gooi het water na afloop niet weg maar gebruik het voor een mooie kleur van een smaakwatertje. Een mooie reden om in de herfst vlierbessen te verzamelen in het wild: heb je de rest van het jaar een prachtige en gezonde kleurstof.

Ingrediënten

Voor circa 20 muffins

  • 225 gram vijgen 
  • 350-400 gram rabarber
  • 150 gram zoete aardappel (zeer fijn gehakseld)
  • 100 gram amandelmeel (of zeer fijngemalen amandelen)
  • 150 gram volkoren meel *(meerdere soorten)
  • 2 volle theelepels koekkruiden 
  • 50 gram kwark/yoghurt (of ca. 30 gram kokosolie)

*Ik maak ze vaak met een mengsel van haver, boekweit, maïs, teff en kastanjemeel. Prachtige bronnen van resistent zetmeel. Koop meelsoorten die je vaak gebruikt in een grootverpakking van een paar kilo. Dan ben je echt veel goedkoper uit.

  • 3 eieren (of ca. 40 gram lupinemeel)
  • 1 theelepel natriumbicarbonaat
  • Eventueel de rasp van een biologische sinaasappel of wat sinaasappelolie. 
  • 10-15 druppels stevia of een beetje oersuiker

Voor de crunch

  • 40 gram havermout
  • 40 gram kokosolie of roomboter
  • 1 theelepel kaneel
  • 40 gram honing (of theelepel oersuiker)

Gezondheidstips

Traktaties: we zijn er gek op. Tussendoortjes zijn volledig ingeburgerd in onze cultuur. En toch….wat zou het mooi zijn als we teruggaan naar de Mediterrane principes en maximaal 3 x per week een zoet tussendoortje zouden eten. En als die dan ook nog eens een mooie bijdrage leveren aan een gezonde bloedsuikerspiegel en gezonde darmen.....ik zie het helemaal voor me. Dit gerecht is een recept uit mijn bookazine Mooi Eten/Mooi Leven. Het paste er alleen niet meer in! Zo jammer! Daarom dit voorproefje op mijn website. In het magazine leg ik uit waarom het zo belangrijk is dat we naar minder (dan onze gemiddelde 9) eet- en drinkmomenten gaan op een dag: 

  • Allereerst omdat het gros van onze tussendoortjes ons bloedsuikerspiegel flink ontregelen. En dat kan flinke consequenties hebben voor de stabiliteit van onze energie en stemming. Lees verder in dit artikel. Verder zijn dergelijke tussendoortjes 'olie op het vuur' bij stress. En stress is een factor die steeds meer mensen ervaren.
  • Onze darmbacterien zijn er zeer bij gebaat als ze niet 9x per etmaal aan de slag moeten om voedsel te verteren. Ik leg het uitgebreid uit in het darmdossier in 'Mooi Leven'. 
  • Ik denk dat we er ook meer van gaan genieten. Als we heerlijke tussendoortjes weer als échte feestjes zien. En naar ze uitkijken als er verjaardagen of feestjes zijn. Zoals ze eigenlijk ooit bedoeld waren.