Mooi eten uit de lokale keten

Met MOOI Eten uit de Lokale Keten zetten we ons in voor gezond, eerlijk en lokaal voedsel voor iedereen. We helpen je met kennis, informatie en inspiratie over MOOI Eten. Zodat jij met je mes en vork de regie kan pakken en keuzes kan maken die je lijf, het landschap, de ecosystemen, de gemeenschap en de lokale economie gezonder maken. 

Mooi eten = eten dat:

 • gezond is, van grond tot mond
 • kleinschalig verwerkt is, met liefde en aandacht voor mens en natuur
 • een verhaal van de boer, teler of producent herbergt en daarmee het eten een gezicht geeft
 • lokaal en/of zo duurzaam mogelijk geteeld is
 • met het seizoen meegaat en zo zorgt voor ongelooflijk veel variatie in geur, kleur en smaak op je bord
 • jou werkelijk voedt, niet alleen lichamelijk maar ook geestelijk.

Wij zetten ons op deze manieren in om dit eten een podium te geven:

 1. Door verhalen (van aanbieders, boeren, producenten), tips (over betaalbaarheid, kookcreaties etc), campagnes en door mooie aanbiedingen.
 2. Door inspiratietrainingen aan te bieden om met MOOI eten aan de slag te gaan aan je keukentafel, in je bedrijf of kantine.
 3. Door het keurmerk MOOI Eten uit te delen zodat jij de garantie hebt dat het product lokaal maar ook gezond is.
Ontdek het verhaal achter MOOI Eten uit de Lokale Keten

1. Tips, verhalen van producenten/boeren/telers/initiatieven & campagnes

Campagne 1: de Omfietsmaanden

Vind in de wintermaanden (h)eerlijk, onbewerkt, divers en betaalbaar eten van lokale, duurzame boeren en producenten. Wellicht moet je er wel even voor omfietsen. Dichtbij zijn de lekkerste, gezonde en meest smaakvolle producten te vinden. Zie het filmpje waarom dit zo lekker, betaalbaar en zinvol kan zijn.

Heb je zelf een tip? Stuur deze dan naar info@mooietenuitdelokaleketen.nl

Campagne 2: geef MOOI eten cadeau

Wat zou het een doorbraak zijn, als we afspreken elkaar iets cadeau te doen wat er echt toe doet. Een eetbaar cadeau waar jij al je energie, passie, creativiteit en liefde in de keuken in heb gestopt. En die gezond, lekker en mooi is voor de ontvanger. Dan geven we een écht geschenk! Wij gaan ermee starten! Doe je mee?

Heb je zelf een leuk verhaal of een leuk filmpje hierover? Stuur het naar  info@mooietenuitdelokaleketen.nl

Campagne 3: Eet het jaarrond van eigen grond

Stel je eens voor dat er door heel Nederland een mozaïek patroon zou liggen van akkertjes, zo tussen de 2,5 en 5 hectare, waar zoveel mogelijk robuuste, diverse gewassen worden geteeld. Waar ‘gezondheid per hectare’ voor alles wat leeft de prioriteit heeft. In de huidige landbouw zouden we deze akkertjes ‘postzegels’ noemen. In heel veel andere opzichten kunnen we ze als groots bestempelen: wat betreft hun grote diversiteit aan gewassen, hun gedachtegang over handwerk en kleinschalige mechanisatie, hun verdienmodel binnen één jaar, hun potentie om veel meer jonge boeren (m,v,x) zonder land of veel geld in te laten stromen, hun sociale karakter en niet te vergeten hun potentie als educatie plek: waar iedere boer, teler, ondernemer of consument weer kan leren hoe (h)eerlijk eten van Nederlandse bodem ‘het nieuwe normaal’ kan worden. 

Lees het plan hier

Campagne 4: DONEER JE OOK?

Help je een handje om ons prachtige plan "Het jaarrond van eigen grond" hiernaast te realiseren? Wat we nodig hebben om dit plan van start te laten gaan:

 1. Een jonge boer/teler met ondernemersbloed die hier zijn schouders onder wil zetten. Zie hier onze oproep 'Wij zoeken een boer met ondernemersbloed"
 2. Een tweede (of derde) locatie die als pilot wil gaan fungeren. (Heerlijk Westerwolds Land is de eerste pilot) 
 3. Financiën voor de realisatie van één of twee prototypes werktuig dragers.
 4. Financiën om een prototype mobiele verwerkingsunit te bouwen.
 5. Financiën en mankracht om de opleidingen op te zetten met vakbekwame en ervaren trainers. Dit modulaire opleidingsplan kan vervolgens door elke boer/teler/verwerker in heel Nederland worden ingezet om gedegen trainingen te laten geven.
Doneer jij ook? Dat kan al vanaf € 2,50
Mooi gecreëerd

Mooi gecreëerd

Recepten uit boeken, aangepast naar het seizoen en wat er op dat moment in overvloed of in de aanbieding is.

Mooi bespaard

Mooi bespaard

Anti-verspillingstips, energie bespaartips en besparende kookmethoden, wildpluk ingrediënten (die overigens vooral uit je vensterbank, een stukje tuin of braakliggend terrein kunnen komen)

Mooi voor onderweg

Mooi voor onderweg

Onderweg goed voor je zelf en je portemonnee zorgen kan echt. We geven leuke tips om dat lekker, gezond en betaalbaar te doen.

Mooie boer/producent

Mooie boer/producent

Nieuwe producten van lokale boeren waar je écht voor om wilt fietsen. Natuurlijk ook met het verhaal erachter.

Mooi feestelijk

Mooi feestelijk

Als we echt sociaal en goed voor onze medemens willen zijn schotelen we ze ook tijdens feestjes, diners en recepties eten voor dat de gezondheid van mens en aarde respecteert.

Mooi maatschappelijk

Mooi maatschappelijk

Samen oogsten, wildplukken, maaltijden bereiden; hier vind je inspirerende voorbeelden van initiatieven en organisaties waarbij samenwerken en welzijn voorop staan.

Mooie aanbieders

Mooie aanbieders

Er zijn zoveel prachtige initiatieven om de wereld een stukje gezonder te maken & manieren om aan duurzaam voedsel te komen, waar je ook woont in Nederland. Hier vind je een overzicht dat we steeds aanvullen.

Mooi op weg geholpen

Mooi op weg geholpen

Verhalen, tips en diensten van mensen die jou op weg helpen om goed voor je eigen gezondheid, die van je medemens en die van de aarde te zorgen.

2. Onze inspiratie trainingen, cursussen, events

Heerlijk Westerwolds Land in Sellingen is de uitvalsbasis van onze trainingen

 • We inspireren je tijdens onze inspiratietrainingen om recepten los te laten dmv 'mindmap-koken'. Dat is superleuk, eenvoudig en creatief. Gebruik bestaande recepten als inspiratiebron en leidraad zodat je kunt variëren met ingrediënten al gelang naar het seizoen. Om maaltijden te bereiden met dat voorhanden is. Door zelf weer je ingrediënten bij elkaar te scharrelen bij lokale partijen (zie ook deze uitgebreide lijst) ga je weer koken met enkelvoudige producten. En word je weer baas in eigen pan en buik. Een zegen voor je gezondheid vergeleken met het bewerkte voedsel dat je meestal kant-en-klaar koopt.
 • Neem ook een kijkje bij onze specifieke trainingen: pickelen, vega(n)koken, biodiversiteit verhogen etc.
 • Liever incompany? We kunnen ook binnen jouw bedrijf de dag(deel)training “MOOI Eten Inspirator” of de training "MOOI Eten Creator" verzorgen. Om zo de kennis en kunde over MOOI Eten onder je collega's of medewerkers te verspreiden (Inspirator) of om daadwerkelijk lokale, duurzame en lekkere creaties op hun bord te creëren.(Creator) Mail naar info@mooietenuitdelokaleketen.nl voor meer informatie
Klik hier voor het huidige aanbod van trainingen

Het keurmerk

We horen je bijna denken: “Nee, niet nog meer keurmerken”. En eigenlijk heb je gelijk. Wat zijn er al veel keurmerken: maar er zijn nog steeds geen keurmerken waar je zeker weet dat het én duurzaam, én lokaal én gezond voor jou is. En iets wat te boek staat als gezond kan duizenden kilometers hebben afgelegd. En iets wat lokaal is hoeft niet gezond te zijn. Wij vinden het de hoogste tijd dat er een merkteken is dat jou de zekerheid geeft dat het lokaal en duurzaam geteeld/geproduceerd is. En dat het een bijdrage levert aan een gezond voedingspatroon. De eisen die we stellen aan het keurmerk lees je onderaan deze pagina.

De producten ontvingen van ons het keurmerk:

 1. MOOI Leven thee/het Blauwe Huis
 2. De twee en vijfgranen pasta's van Mole 't Lam
 3. De twee en vijfgranen meelmixen van Mole 't Lam waar deze pasta's van gemaakt werden.
 4. De Camelina olie van Kairos.
 5. De gerstkoekjes van bakkerij Driekant 
 6. De zonnebloempitcrackers van bakkerij Driekant
 7. De volkoren meelmixen en hele granen van Zonnespelt

Onze missie

Stel je voor: lokale, gezonde producten uit regeneratieve landbouw, deze weer leren bereiden tot prachtige, voedzame maaltijden, de hand schudden die je voedt, de passie en liefde van de boeren en telers proeven, verbinden met je leefomgeving, prachtige (voedsel)landschappen, leven met de seizoenen, eerlijke prijzen voor de boer en een sterke sociale cohesie. Wij zijn dit allemaal, sinds de industrialisering, als samenleving steeds meer kwijtgeraakt. Maar door alle crises, is het urgenter dan ooit dat we dit weer terugbrengen. Daar zetten wij ons elke dag met veel passie voor in!

Wij inspireren je graag om meer lokaal en MOOI te gaan eten. We informeren je over wat ‘MOOI eten’ voor je gezondheid kan doen. Wij willen je laten ervaren en proeven dat ‘MOOI eten’ niet alleen vult maar je vooral voedt. We vertellen je ook graag wie dit ‘mooie eten’ met liefde voor je heeft gemaakt en wat de passie van deze boer/teler of producent is. We enthousiasmeren je het verhaal achter ‘mooi eten’ verder te vertellen als inspirator. Of het als creator op het bord van anderen tot leven laat komen. 

Heb je het magazine MOOI Eten, MOOI Leven al gezien? Deze heeft als thema: de Kiem waaruit alles ontspruit. Het zit vol verdiepende informatie en inspiratie hoe je – met een klein budget – via Mooi eten op je bord kunt werken aan je eigen gezondheid en die van de wereld om je heen. In het magazine zijn 17 pagina's gewijd aan jouw darmgezondheid:. In dit informatieve dossier lees je over de innige communicatie tussen je darmen en je brein en daarmee ook je kwaliteit van leven.

Meer info over het magazine, inkijken of bestellen