Boerenkool tahin crackers uit de droogoven

Boerenkool tahin crackers uit de droogoven

Ik had prachtige boerenkool in de tuin. Lekker voor de winter dacht ik. Maar opeens een rupsenplaag. Bovendien waaiden ze om. Wat te doen met de niet al te mooie boerenkoolbladeren, de enorme stelen die ze hadden en de overvloed eraan? Crackers met zeewier, tahin en pitten waren het resultaat.

Bereiding

 • Was de boerenkool goed en laat het water goed uitlekken in een vergiet. Blender ook de wat minder mooie bladeren en stelen mooi fijn. 
 • Doe in een kom en voeg alle ingrediënten eraan toe. Meng goed en proef. Voeg naar hartenlust nog iets toe als je dat lekkerder vindt.
 • Doe het mengsel op 1 of 2 bakplaten op bakpapier wat je invet met olijfolie (ik gebruikte er 2 van 26 x 38 cm) Druk plat en leg er een laagje folie over. Maak de crackers egaal glad met een deegroller. Verwijder de folie en kerf er repen in (zie foto's onderaan dit recept) Zet ze in een voorverwarmde oven op 140 graden. Haal ze er na circa 35-40 minuten uit en doe ze in de droogoven (je zou ze uiteraard ook in een gewone oven kunnen maken en dan heel regelmatig het vocht laten ontsnappen maar dat zou ik je niet aanraden: ze moeten dan uren in de oven en je energieverbruik zal hoog zijn)
 • Zet je droogoven op 57-68 graden en laat ze minimaal 4 uur indrogen. Controleer of ze dan krokant en droog zijn en bewaar ze heel goed in een afgesloten doos/trommel in het donker.

NB: goed om te weten dat de crackers op de foto nog niet in de oven zijn geweest. Na het drogen hebben ze een veel donkerder, minder groene kleur.

Ingrediënten

 • 400 gram fijngesneden boerenkool
 • 50 gram tamari
 • 6-7 gram wakame (of een ander zeewier)
 • 150 gram Tahin
 • 125 gram pompoen- of zonnebloempitten
 • 100 gram meel (ik gebruikte haver/boekweitmeel)
 • 30 gram olijfolie

Gezondheidstips

Wat doe jij altijd met de stelen en minder malse bladeren van boerenkool? Weggooien, op de compost, aan de dieren voeren? Maak er eens overheerlijke crackers mee. Krachtpatser crackers zijn het eigenlijk: boerenkool als chlorfylrijke supergroente, de wakame uit de Oosterschelde als prachtige bron van eiwitten, mineralen en sporenelementen en dan nog de Tahin (een van mijn favoriete producten als smeersel, ingredient voor 'pindasaus' en nu dus ook voor crackers). Ik houd wel van dat lichte bittertje uit tahin die je terug proeft in de crackers.

Heb de crackers even berekend qua voedingswaarde. Wat mooi voor mensen die streng met hun bloedsuikerspiegel aan de slag moeten: Ze bevatten slechts 4,97 gram koolhydraten en 0,09 gram suikers. Daar kun je mee aankomen als voedzaam tussendoortje of bijgerecht. Niet alleen voor mensen die problemen hebben met hun bloedsuikerspiegel overigens. Ook bij mensen met chronische stress zou dit een prachtige cracker zijn door zijn lage gehalte aan suikers, de aanvulling van mineralen en sporenelementen (uit de wakame, boerenkool en pitten), de gezonde vetten en de hoogwaardigheid van de eiwitten. 

Voedingswaarde per persoon: kcal. 245. vetten 20,2 gram (waarvan verzadigd 2.76 gram, enkelvoudig onverzadigd 7,43 gram, meervoudig onverzadigd 9,15 gram), koolhydraten 4,97 gram (waarvan -natuurlijke-suikers 0,09 gram), eiwit 8,5 gram, vezels 4,27 gram, zout 0,9 gram.

In tijden van chronische stress verbruiken we veel meer voedingsstoffen dan in rustige tijden. Ook hebben we dan optimaal eiwitten nodig om rustgevende neurotransmitters aan te maken. Juist in tijden van grote drukte/stress zou alles wat we in onze mond stoppen optimale voedingswaarde moeten hebben. Zie verder mijn artikel 'Weet wat je eet bij chronische stress'. Hierin kun je ook lezen hoe je lichaam 'kiest' als er bepaalde voedingsstoffen te weinig aanwezig zijn. 

PS: heb je boerenkool in je eigen tuin? Pluk de boerenkool, laat een deel van de bladeren eraan zitten en je hebt volgend jaar prachtige bloemen in je boerenkool. Een feest voor insecten, bijen en vlinders.