Hoe bodemuitputting leidt tot uitputting van onze hormonen

7 september 2022

"Pesticiden en kunstmest putten niet alleen de bodem uit, maar ook onze hormonale gezondheid. Gelukkig zijn we niet machteloos en kunnen we allemaal, elke dag, bijdragen aan de vermindering van hormoonverstorende stoffen of bescherming ertegen. In deze uitgebreide longread legt Rineke Dijkinga uit hoe."

Dit is deel 2 van een drieluik over bodemuitputting dat ik schreef voor het platform 'We are the regeneration'. Deel 3 volgt over ruim een maand en zal gaan over 'bodemuitputting en uitputting van onze darmgezondheid'.

Ik ben erg blij dat dit onderwerp onder de aandacht wordt gebracht door We Are The Regeneration, Decade of Action, MaatschappijWij en Medisch Dossier magazine. Des te meer mensen dit weten, des te meer we wellicht vastbesloten worden om de bodem te koesteren. En te gebruiken waar die echt voor bedoeld is: ons eerlijk, vitaal, gezond en divers voedsel leven. De aarde kan goed voor ons en ons nageslacht zorgen, als wij goed voor de aarde zorgen. 

Als je onderstaand tegeltje uit mijn bookazine Mooi Eten leest, dan is het toch een schrikbeeld dat ook hormoonverstorende stoffen gaan deel uitmaken van ons brein? En ons hormoonsysteem?

Als je wilt dat meer mensen dit weten/lezen, dan dank voor het delen!

Lees hier deel 2 van mijn drieluik Deel 1 kun je hier lezen

Over de auteur van dit artikel

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven. 

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis gratis kan blijven delen.