Crackers met pit

Zorgen dat je je pit houdt

Bereiding

Meng alle ingrediënten in een kom (met uitzondering van de hele pitten). Leg het mengsel op bakpapier op een bakplaat, bestrooi met wat boekweitmeel en leg er een stuk folie over. Maak er met een kleine deegroller een egaal vlak (overal even hoog) van. Verwijder de folie, strooi de pitten erover, dek weer af met folie en ga er nog een paar keer met de deegroller over. Verwijder de folie en kerf er met een mes of met een pannenlikker 10 crackers in. (of 20 kleine crackers) Zet het 40 minuten in een voorverwarmde oven op 130-140 graden.

Keer de crackers na 30 minuten om. Ze zijn het lekkerst als ze wat krokant gebakken zijn. Het kan zijn, als je ze wat dikker gemaakt hebt, dat je ze nog iets langer in de oven moet laten. Of iets korter als je ze dunner gemaakt hebt. Controleer dus regelmatig. Bewaar ze, nadat ze zijn afgekoeld, in een donkere/luchtdichte verpakking. 

Ingrediënten

* uiteraard kun je ook voor minder soorten meel kiezen

Serveertips: erg lekker om te besmeren met Tahin en er plakjes kiwi over te doen. Ook lekker bij een soepje met een groene kruidenboter, een zelfgemaakte eiersalade of een lekkere groene groentespread.

  • 3 gram Keltisch zeezout
  • 175 gram water
  • evt. 2 gram natrium bicarbonaat
  • 50 gram pompoen- of zonnebloempitten om te garneren (of kasha)

Gezondheidstips

Niet ontbijten met tarwebloem of andere snelle koolhydraten maar met glutenvrije, volkoren granen + mooie eiwitten (uit de granen, de pitten en het proteïne poeder) is misschien wel de mooiste start van de dag. Als je bloedsuikerspiegel 's morgens stabiel blijft (dus geen piek door snelle koolhydraten en suikers in je ontbijt) volgt er rond koffietijd ook geen dip waardoor je weer iets moet eten.

Dit recept bevat maar liefst 25% eiwit, zie onderstaande berekening. Door de volkoren granen en de pompoenpit-proteïne maak je er bovendien ook nog een vezelrijke cracker van. Ook vezels dragen bij aan een stabiele bloedsuikerspiegel. En natuurlijk is een vezelrijk begin ook belangrijk voor een gezonde darmflora. Alle reden dus om naar hartenlust te experimenteren om je eigen crackers maken!

(Nutricount berekening van gehele bovenstaande recept)