Koffie 'tartaartje'

Koffie 'tartaartje'

Zonder transport staat alles stil. Lekker als toetje, maar ook als ontbijt!

Bereiding

Espresso zetten en af laten koelen. De koffie door het amandelmeel mengen. De rest van de ingrediënten eraan toevoegen, goed mengen en proeven. Voeg naar hartenlust nog iets van de ingrediënten toe. Laat het mengsel minimaal een half uur in de koelkast opstijven. Het mengsel verdelen over 4-6 uitsteekringen op aparte borden en goed aandrukken met het stampertje of de bolle kant van een lepel. Vervolgens hef fruit goed wassen en in stukjes snijden (rood seizoensfruit als frambozen, bramen, wijnbessen, aardbeien etc). Maak je dit gerecht in de herfst of winter dan begin je met het fruit: doe 250 gram rood fruit uit de diepvries in een steelpannetje, breng het aan de kook en voeg 3 gram agar agar en wat honing toe. Laat opstijven en verdeel het over de yoghurt, kwark, hangop. Voeg vervolgens de gehakte noten, olie en granaatappelpitjes toe.

TIP: Ik maak dit recept ook wel eens als muffin. Voeg dan 1 eitje en ca. 2 gram natriumbicarbonaat toe aan je koffie-/amandelmengsel. Verdeel het over ca. 8 muffinbakjes en zet ze 35-40 minuten in de oven op 100 graden.

Ingrediënten

Ingrediënten (voor 4 ontbijtjes of ca. 6 toetjes)

 • 150-200 ml koude espresso koffie
 • 125-150 gram amandelmeel
 • 5 a 10 gram rauwe cacaopoeder
 • 2 gram kaneel of kardemom
 • 1 gram gember
 • 40-50 gram Chiazaad, anders lijnzaad
 • 20-25 gram biologische honing (citroenhoning bijvoorbeeld)

Om je ‘tartaartjes' mee te beleggen

 • toefje kokosyoghurt, Crème fraîche, volle kwark, huttenkase of rauwmelkse kefir hangop*.
 • rood fruit, vers of diepvries (druiven met pit, aardbeien, bramen, frambozen, wijnbessen) of fruitspread
 • 50 gram grof gehakte noten (bijvoorkeur walnoten) of lekkere crunch (de zoete variant)
 • scheutje walnotenolie
 • Of in de winter wat verse granaatappelpitjes (of stukjes gedroogde goji bessen, cranberries of stukjes abrikoos)

* met een lepel gepureerd rood fruit, wat vanillepoeder, een snufje honing en wat johannesbroodpitmeel kun er een soort 'roze slagroom' van maken

Gezondheidstips

Ik maakte dit recept voor mijn nieuwe boek 'Jouw Brein geniet van puur eten". Alle gerechten en informatie in dit boek zijn gericht op (voedings)factoren die een positief effect op ons brein kunnen hebben :

 1. ontstekingsremmend voedsel
 2. vitaal, volwaardig & onbewerkt voedsel
 3. een optimale spijsvertering, darmgezondheid en ontgiftingscapaciteit
 4. voeding met volop beschermende stoffen & zo weinig mogelijk (milieu)toxines
 5. stressregulatie
 6. gezonde glucose- en insuline niveaus
 7. Gezond hart en gezonde vaten
 8. Gezonde kooktechnieken

Deze factoren, gecombineerd met kennis over natuur, duurzaamheid en natuurwetten, zoals we die al duizenden jaren kennen, zijn onmisbaar voor een gezond brein.

Dit recept bestaat uit een prachtige en heerlijke compositie van ingrediënten die bijdragen aan een gezonde bloeddruk. Het bevat volop vaatversterkende en bloeddrukverlagende ingrediënten. Een goede aanvoer van zuurstof en voedingsstoffen via een gezond vaatsysteem en een gezonde bloeddruk zijn onmisbaar voor een gezond brein. De transportsector slaat de spijker op zijn kop met hun slogan 'Zonder transport staat alles stil'. De uitgebreide uitleg vind je binnenkort in mijn nieuwe boek.