MOOI eten / MOOI leven bookazine

12 september 2022

Verwacht op 18 november 2022.

De tweede editie van MOOI Eten komt eraan! Een moment waar ik enorm naar uit kijk. Een jaar lang heb ik mijn ziel en zaligheid gelegd in dit nummer. Maar toch zit ik ook met een dubbel gevoel. Het is immers crisistijd en veel mensen verkeren in zwaar weer. Het Nibud gaf vorige maand aan dat bijna 40% van de Nederlandse minima en middeninkomens op hun dagelijkse uitgaven moet bezuinigen door de hoge energieprijzen. Om mij heen hoor ik steeds meer mensen die al flink bezuinigen op voedsel. Is er dan wel ruimte voor een bookazine over de kracht & pracht van voeding? Ja, toch wel. Of zelfs: juist nu!

" Ik denk dat we het juist nu over MOOI Eten, MOOI Leven moeten hebben. Deze tijd dwingt ons tot een herdefiniëring van wat die begrippen voor ons betekenen. We hebben gezien hoe kwetsbaar ons mondiale voedselsysteem is. Hoe afhankelijk we zijn geworden. In tijden van crisis gaan mensen terug naar de basis, herontdekken we wat echt belangrijk voor ons is. Daarom heeft het bookazine ook het thema: de Kiem waaruit alles ontspruit. Dat begint met de grond onder onze voeten, met verbinden met de natuur, lokale telers en producenten. Het begint ook met zelf weer bezig zijn met volwaardige voedsel en de heerlijkste, voedende gerechten maken met groenten, granen, kruiden, fruit, die je zelf bij elkaar hebt gescharreld en bereid hebt. Tijd nemen om te koken en samen te tafelen, wat ons verbindt en ons geluksgevoel verhoogt.

Door ons te richten op de aspecten in ons leven waar we zelf wel invloed op hebben, hebben we minder het gevoel geleefd te worden en ervaren we meer regie. En laten autonomie en regie nou net belangrijke ingrediënten zijn voor een MOOI Leven. Meer regie op je op bord, betekent ook meer regie op je darmgezondheid en breingezondheid. En als er iets is dat wij in crisistijd nodig hebben is een gezond brein, dat maximaal functioneert en stressbestendig is!

Gezond voedsel dat zowel jou als moeder aarde dient hoeft ook helemaal niet duur te zijn. De 2e editie van MOOI Eten staat bomvol met tips voor mooi & budgetvriendelijk koken.

Kortom, er zullen altijd zaken zijn die buiten je macht liggen, maar met MOOI Eten hoop ik je op weg te helpen naar een gevoel van vrijheid, een diepere verbinding met de natuur, jezelf en je omgeving, eenvoud, zelfredzaamheid en een optimale gezondheid. Op naar een MOOI Leven."

Rineke

Mooi Eten verdient jouw aandacht omdat

  • het jouw (darm)gezondheid én de aarde een grote dienst bewijst;
  • je met simpele, betaalbare (en soms gratis uit de natuur) heerlijke gerechten op tafel kunt toveren.
  • het oog ook iets wil;
  • het kleinschalig is verwerkt, met liefde en aandacht voor mens en natuur;
  • er een prachtig verhaal van de boer, teler of producent achter zit;
  • het lokaal en/of duurzaam is geteeld;
  • elk seizoen zorgt voor ongelooflijk veel variatie in geur, kleur en smaak op je bord;
  • met voedsel bezig zijn, je een stuk voldoening en zingeving kan geven. Dit zijn basisvoorwaarden voor een mooi leven.
  • je via je darmen ongelooflijk veel impact kunt hebben op je brein. Onze darmen zijn de 'kiem van onze gezondheid' en daarmee op je kwaliteit van leven. Zie hieronder: 

De kiem van jouw gezondheid: je darmen

In het magazine zijn 17 pagina's gewijd aan jouw darmgezondheid: van mond tot kont. In dit minidossier lees je over de innige communicatie tussen je darmen en je brein en daarmee ook je kwaliteit van leven. Voor een mooi leven is het immers ook van belang hoe het er in je brein aan toe gaat: Hoe ontspannen je kunt zijn, of je malende gedachten weer van je af kunt schudden, hoe flexibel je bent, hoe stabiel je bent qua emoties, hoe vatbaar je bent voor angsten of fobieën, hoe stressbestendig je bent, hoe diep je slaap is, etc. 

De communicatie vanuit je darm met je brein is sterk afhankelijk van jouw darmgezondheid en die wordt weer voor een groot deel bepaald door wat jij in je mond stopt. Je darmgezondheid is gebaat bij voedsel zoals dat duizenden jaren is geweest is: vers, natuurlijk, uit je eigen omgeving, onbewerkt, eenvoudig, eerlijk geteeld en bereid, divers, kleurrijk en voedzaam. En weet je wat het meest bijzondere is? De voedingsmiddelen waar jouw darmbacterien opitmaal bij gebaat zijn, zijn zeer eenvoudig en betaalbaar. Het magazine geeft je volop tools, ideeen en recepten om van deze eenvoudige, betaalbare ingredienten iets heerlijks op tafel te zetten. Ook hoe je de 'gratis supermarkt', de natuur, je vensterbank, je balkon kunt inzetten.


Een paar highlights uit editie 2

  • Het verhaal van Emma: te horen krijgen dat je niet meer zwanger kunt worden. En het toch lukt zonder hormonen.
  • De darmen als kiem van vitaliteit: een informatief dossier en ruim 35 oogstrelende recepten die de darmgezondheid ondersteunen. Betaalbaar, uit het seizoen en soms rechtstreeks van Moeder Natuur.
  • Inspiratie, ideeën en adressen voor voedsel van dichtbij. Mooie producten, pionierende boeren, inspirerende telers en leveranciers die werken vanuit de gedachte: voordeel voor mens en natuur. Eigenlijk zoals het altijd was, in plaats van de 30.000 kilometer die het voedsel nu aflegt voor het op ons bord belandt.
  • Interview met oudste natuurarts van Nederland: uit levend voedsel, zonlicht en stilte ontspruit onze gezondheid. 
  • Inspirerende columns van mensen die de kiem legden voor een zinvolle ommezwaai van hun leven.
  • In de kiem gesmoord: ondermijnende/stressvolle gedachten. Hoe herken je ze en welke rol spelen voeding en leefstijl.
  • Kruiden terugbrengen voor een MOOI leven: voor de intrede van kant-en-klaar voedsel waren ze de kiem van een lekkere, gezonde maaltijd. Als het aan ons ligt worden deze krachtpatsers dat opnieuw. Met de uitneembare poster van Het Blauwe Huis krijg je bovendien heel veel ideeën voor gezonde smaakwatertjes die het leven mooier, lekkerder en gezonder maken.

Zo leggen we met dit bookazine de kiem om via MOOI eten uit te bloeien tot een MOOI leven.

De recepten in het magazine

Met Rineke’s verrassend lekkere, simpele, lokale en betaalbare gerechten leg je de basis voor je darm- en brein gezondheid. En daarmee zet je direct een mooie stap richting een gezonde aarde die in alle opzichten ons thuis is. Met de voorbeeld recepten zegt Rineke: welkom thuis! Met de nadruk op ‘voorbeelden’, want recepten op de letter en gram volgen is zo jammer! Voor je portemonnee, (vervang groenten altijd door seizoengroenten of maak je restjes op) voor je creativiteit en voor de Nederlandse boer/producent. 

Laat je inspireren, maar gebruik vooral je eigen creatieve ideeën. Dat geeft zoveel voldoening. Hopelijk ervaar je dit gevoel ook tijdens het zelf verzamelen, bij elkaar zoeken van ingrediënten, het bereiden van het recept en het gezellig tafelen met anderen.

Wie geef jij inspiratie voor een Mooi Leven cadeau?

 ‘Ons dagelijks voedsel is de kiem voor een gezondere wereld. Voedsel dat vult en voedt en bovendien een feestje is voor onze smaakpapillen. Vanuit passie ontstaan, rekening houdend met de wereld om ons heen. MOOI in de breedste zin van het woord.’ 

Wie wil jij graag inspireren? En een kiem laten leggen voor een Mooi Leven? Het magazine is een prachtig cadeau om aan je medewerkers/collega's/vrienden/familie cadeau te geven. Geef ze informatie en inspiratie hoe je – met een klein budget – via Mooi eten op je bord kunt werken aan je eigen gezondheid en die van de wereld om je heen. Wil je een groter aantal magazines bestellen? Mail dan naar Sigrid Koeleman om onze staffel op te vragen: info@mooietenmagazine.nl.

De opbrengst van het magazine

Met haar deel van de opbrengst van het bookazine kan Rineke haar plannen met Heerlijk Westerwolds Land verder uitbouwen: zonder aanspraak te maken op subsidies, financiers of enig winstoogmerk. Elke dag zijn we hard bezig om op ons land de biodiversiteit te vergroten. Ook de ontwikkeling van prototypes (voor volwaardige/lokale/duurzame eindproducten) kost veel tijd, geld en energie. Deze kunnen op elke willekeurige plek in Nederland opnieuw gemaakt worden. Zo hoeft het wiel niet opnieuw hoeft worden uitgevonden. Dus dank voor jouw ondersteuning met de aankoop van dit bookazine.

Colofon

  • Hoofdredacteur: Rineke Dijkinga
  • Coördinator: Sigrid Koeleman
  • Eindredacteur: Manon van Ast
  • Illustrator/vormgever: Rianne Sponselee
  • Fotograaf: Norma van der Horst
  • Aantal pagina’s: 128 binnenwerk, 4 omslag
  • Formaat (hoogte breedte dikte): 285x220x10 mm
  • Papier omslag: 250 grams, FSC
  • Binnenwerk: 120 grams, FSC
  • Verkoop prijs: € 11,95* 
  • Verschijningsvorm: 1 x per jaar
  • Verschijningsdatum: 18 november 2022
  • Trefwoorden: recepten, lekker, gezondheid, hormoonbalans, korte keten, duurzaam, voeding, landbouw

* Voor inkoopprijzen van grotere afnames kun je mailen naar Sigrid Koeleman: info@mooietenmagazine.nl

Wil je 1 of een paar magazines bestellen? Dat kan vanaf november op deze website.