Nationale Breindag

23 maart 2023

Rineke Dijkinga in gesprek met Charlotte Labee

Nationale Breindag: De dag die in het teken staat van mentaal welzijn en preventie. Voor de editie van 2023 maakte Charlotte weer 7 exclusieve interviews met diverse experts, BN-ers en ervaringsdeskundigen. Zij geven tips over het verbeteren van je eigen brein(kennis).  En ja, ik ben natuurlijk superblij en trots dat ik een van die zeven was! Wat was het een leuk gesprek, die ruim 3 kwartier op de bank met Charlotte Labee. Dankbaar dat ik zoveel kon vertellen over de innige connectie tussen ons voedsel, een schone omgeving en een gezonde bodem. Kortom.....hoe ongelooflijk afhankelijk wij zijn van de gezondheid van de Aarde. Net zo afhankelijk als een regenworm, zegt Wendell Berry in dit interview. 

Ik hoop van ganser harte dat je in dit interviews proeft dat 'gezond eten geen hogere wiskunde is' en dat een vitaal en fit brein niet betekent dat je geen ziekte hebt. Een fit brein betekent vooral 'dat alles er anders uitziet als de zon schijnt'. En dat je daar met voeding en leefstijl een positieve invloed op kunt uitoefenen. 

Nationale Breindag

Nationale Breindag: De dag waarop het belang van meer kennis over het brein centraal staat

" Steeds meer mensen kampen met een disbalans in hun brein. Het aantal brein gerelateerde ziekten zoals stress, overgewicht, burn-out, depressie en dementie neemt in schrikbarend tempo toe. Ook steeds meer kinderen ervaren soortgelijke klachten. Een belangrijke oorzaak daarvan is levensstijl. Denk bijvoorbeeld aan te veel stress, stilzitten, schermtijd, junkfood en te weinig slaap, ontspanning, beweging en gezonde voeding.

Het is NU tijd voor verandering

De cijfers zijn nog nooit zo schrijnend geweest. Eén op de vijf Nederlanders krijgt in zijn of haar leven te maken met een depressie. Ruim 62% van de Nederlanders slaapt slecht en 85% van de millennials voelt zich op dit moment depressief. Ook ik was benieuwd hoe het nu écht met onze breinen gesteld staat, en vroeg jullie om de Overprikkeld Brein-test in te vullen. Aan de hand van 20 vragen wilde ik erachter komen hoe overprikkeld jullie breinen zijn. En de resultaten zijn even schrikken." Aldus Charlotte Labee / Nationale Breindag

Bekijk het gesprek tussen Rineke en Charlotte

Wil jij met bijna 150 heerlijke recepten aan de slag met jouw brein?

Klik hier voor de aanbieding van het boek 'Je Brein Vitaal' + het bookazine "MOOI Eten | MOOI Leven"