Romige groente bowl met cashewnoten

Romige groente bowl met cashewnoten

Herintroduceer oude ‘granen’. Ze hebben bijzondere en gezonde eigenschappen ten opzichte van moderne tarwe.

Bereiding

Kook de boekweitpasta volgens de aanwijzingen op de verpakking. (Ik doe er altijd een scheutje azijn bij, zodat het niet aan elkaar plakt).

Verhit de olie in een hapjespan, fruit de ui en knoflook aan. Voeg na 3 minuten het gehakt/de tempé, de vers geraspte gember en de in stukjes gesneden groente toe (als je de paprika niet grilt, voeg je die ook toe). Leg de deksel op de pan en laat dit zachtjes sudderen. Voeg na 15 minuten de kokosmelk, kruiden en specerijen toe. Breng op smaak met zout, peper of tamari, laat nog 10 minuten pruttelen en proef. Mocht de saus te dik worden, dan kun je nog een scheutje water toevoegen. Hak de cashewnoten grof en strooi deze bij het opdienen over de curry. Garneer met rucola, kruiden, kiemen, microgroenten en eventueel de
gegrilde paprika. Serveer de saus over de boekweitpasta.

Ingrediënten

 • 250 gram boekweit fusilli
  (natuurlijk kun je ook kiezen voor rijst, gekookte haver, een wrap etc.)
 • 1 à 2 eetlepels kokos- of olijfolie
 • 2 flinke rode uien
 • 2 tenen knoflook
 • 200 gram gehakt ( kipgehakt, tempé, quorn 
 • 2-3 cm vers geraspte gember
  (anders klein theelepeltje gemberpoeder)
 • 350-400 gram bleekselderij, broccoli, peulen, doperwten, sperziebonen of tuinbonen (laatste 4 uit de diepvries)
 • 1 à 2 rode puntpaprika’s
  (het lekkerst als ze geroosterd en ontveld zijn)
 • 400 ml kokosmelk
 • tamari, peper en/of
  Keltisch zeezout naar smaak
 • snufje gemalen chili- of
  paprikapoeder scherp
 • 1 theelepel kardemom
 • 1-1,5 eetlepel gedroogde dragon
 • 75 gram cashewnoten
 • rucola, verse tuinkruiden, kiemen, microgroenten of waterkers

Gezondheidstips

Uit mijn boek je brein vitaal – met elke hap een gezonde stap:

Gezondheid = veerkracht

80-90% van je gezondheid wordt bepaald door je darmgezondheid. En die wordt voor een groot deel bepaald door dikkedarmbacteriën die, om te kunnen overleven, op jouw voeding zijn aangewezen. Hun voedsel bestaat uit MAC’s. Nee, niet de Big Macs die iedereen kent, maar Microbiotic Accessible Carbohydrates oftewel vezels, waaruit je darmbacteriën onder andere boterzuur (butyraat) produceren. Boterzuur is een van de zogenaamde korte-ketenvetzuren. Via een fermentatieproces in je dikke darm worden onverteerbare vezels door bepaalde darmbacteriën omgezet in korte-ketenvetzuren.

Zouden jouw darmbacteriën dit niet doen, dan zou een groot deel van je voedsel niet benut kunnen worden en zo weer in de wc-pot belanden. Wij kunnen deze MAC’ s namelijk niet gebruiken als energiebron (glucose), maar een gezonde darmflora weet hier wel raad mee. Een groot deel van het boterzuur gebruiken de darmbacteriën voor hun eigen energievoorziening. Zo kunnen ze hun taken voor jouw gezondheid uitvoeren en, ook super belangrijk: zich vermenigvuldigen. Belangrijk om te weten: je ontlasting bestaat altijd uit circa 50% bacteriën. Omdat je er zo veel kwijtraakt, moet je er elke dag voor zorgen dat je darmbacteriën zich kunnen vermenigvuldigen. Vezels eten dus! Een ander deel van het boterzuur wordt gebruikt voor de energievoorziening van je darmwand en de instandhouding van gezonde darmslijmvliezen. Daarmee wordt het risico op een lekke darm kleiner. Daarnaast heeft boterzuur zowel direct als indirect invloed op je lichamelijke en breingezondheid. Zo beschermt het tegen neurodegeneratie en stimuleert het de regeneratie van hersencellen. Ook heeft het een positief effect op onze mate van stressgevoeligheid.

Als we onze veerkracht op peil willen houden doen we er dus goed aan om volop vezels te eten. Het mooie van de boekweit in dit recept is: het is een goede bron van resistent zetmeel (zie lijstje hieronder) en het is ook nog eens goed voor de veerkracht van de bodem: het kan namelijk totaal niet tegen kunstmest en bestrijdingsmiddelen.

Voedingsmiddelen met veel resistent zetmeel (aangeduid in gram per 100 gram): Aardappelzetmeel 66.7, Onrijpe bananen 4.7, Bananenmeel(groen) 35, Havermout 8.5, Cassavezetmeel 44.6, Maismeel 11, Aardappelen gestoomd en daarna gekoeld 5.8, Witte bonen 16.5, Cashewnoten 13, Zwarte bonen 10.8, Boekweit 16, Tamme kastanje, Rode linzen 13.8, Kikkererwten 6,35. Zoals je ziet moet je toch wel je best doen om dagelijks zo’n 35-40 gram vezels te eten. Vooral omdat lang niet alle voedingsmiddelen een wezenlijke bijdrage leveren. Zo levert een croissant slechts 0,6 gram en een gebakken aardappel of sojameel slechts 0.6 gram resistent zetmeel.