Mediterrane Sla Soep

Mediterrane Sla Soep

Een super simpel soepje, maar wat lekker! En een boost aan chlorofyl, antioxidanten, vezels en fyto-oestrogenen.

Bereiding

Fruit de uien en knoflook in olijfolie. Voeg na een paar minuten het water, de lupine/bonen en eventueel de stengel Kombu en de bouillon en kruiden toe. Laat koken tot de uien en Kombu gaar zijn. Blancheer in een ander pannetje de peulen/doperwten. Pureer de soep met een staafmixer en voeg dan de sla toe. Pureer direct en zet de soep uit. Voeg de pesto toe en proef. Als je de soep nog niet lekker op smaak vindt, voeg je nog iets van de ingredienten toe. Is het lekker op smaak dan kun je de geblanceerde peulvruchten toevoegen. Voeg eventueel nog een scheut olijfolie extra toe.

Ingrediënten

2 flinke uien

1 teen knoflook

flinke scheut olijfolie

ca. 200 gram gekookte lupine of witte bonen (evt. kant-en-klaar conserven*)

1 liter water

Evt. 1 stengel Kombu

* let op: wilde (paarse lupine) is niet eetbaar en giftig voor een mens

  • 30 gram Super Bouillon PUUR Rineke (of andere bouillon naar smaak)
  • 1 volle eetlepel gedroogde dragon
  • een paar eetlepels zeer fijngesneden verse rozemarijn
  • 2 flinke kroppen sla
  • 2 a 3 eetlepels groene pesto
  • evt. een paar handjes geblancheerde verse peulen of doperwten
  • Wat groene kruiden, microgroenten of kiemen als garnering

Gezondheidstips

"Een dag geen soep, is een dag niet geleefd", voor mij dan. Zeker in een tijd dat groente goedkoper is omdat er 's zomers veel is, kun je je slag slaan met het maken van dergelijke soepjes. Een simpele, snelle en overheerlijke manier om een shot aan vezels, antioxidanten uit kruiden en specerijen, gezonde vetten, chlorofyl en fyto-oestrogenen aan mijn voeding toe te voegen kan ik bijna niet bedenken. Zeker is een smoothie ook zo'n snelle manier. Maar warm voedsel is veel meer wat bij mijn spijsvertering past. Warm voedsel is ook aan te raden als je veel stress of een zwakkere spijsvertering hebt. Vijf belangrijke factoren in het oorspronkelijke/authentieke mediterrane dieet zorgen voor een minder grote kans op diabetes en het voorstadium van diabetes (insuline resistentie en metabool syndroom) De schatting is dat 1 op 2 mensen het stadium van insuline resistentie en metabool syndroom zal bereiken in zijn leven. Dit heeft grote gevolgen voor onze totale vitaliteit, onze hormonale gezondheid, onze gevoeligheid voor ontstekingen enz. Hieronder een paar redenen waarom een Mediterrane voeding het risico op deze klachten vermindert:

1.Het bevat veel beschermende stoffen. Zie ook deze tabel waarin de vooral de antioxidant capaciteit van kruiden en specerijen wordt belicht. En het bevat veel fyto-oestrogenen die de hormonale balans mee helpen bewaken.

2.Gezonde vetten en balans tussen de Omega 3, 6 en 9 vetzuren.

3.Voeding die weinig insuline activiteit van de alvleesklier vergt. Zo kan onze alvleesklier zich ook bezig blijven houden met zijn spijsverteringsfunctie. Klik hier voor het artikel met 12 tips voor een gezonde alvleesklier.

4.Veel vezels (waardoor niet alleen punt 3 wordt ondersteund, maar ook de darmfunctie en de aanmaak van boterzuur)

5.Het bevat veel chlorofyl: een weldaad voor onze darm- en levergezondheid.

Klik hier voor het filmpje dat er gemaakt werd over dit soepje.