Zonnebloempit cracker

Zonnebloempit cracker

Serveer bij de lunch met een soepje of eet ze als tussendoortje. Erg lekker met een avocado en wat kiemen erop. Of met een groentespread.

Bereiding

Doe de helft van de zonnebloempitten in de blender en maal ze tot meel*. (maar je kunt ze ook heel laten als je een brosse/krokante cracker wilt) Doe vervolgens de andere ingrediënten erbij. Proef even of je nog wat meer Zeekraal zilt wilt toevoegen. Leg het mengsel op bakpapier op een bakplaat en maak er een vierkant blok van. Leg het mengsel op bakpapier op een bakplaat verdeel het zo dun mogelijk met een pannenlikker. Kerf er met een mes of met de pannenlikker 8-10 crackers in. Zet het 45-50 minuten in een voorverwarmde oven op 130-140 graden. Ze zijn het lekkerst als ze wat krokant gebakken zijn**. Het kan zijn, als je ze wat dikker gemaakt hebt, dat je ze nog iets langer in de oven moet laten. Bewaar ze nadat ze zijn afgekoeld in een donkere/luchtdichte verpakking.

TIP: Geen zin om ze zelf te bakken? Bakkerij Driekant maakt deze crackers ook. Je kunt ze via hun webshop bestellen. Of bestel 2 zakjes als aanbieding samen met 2 zakjes Gerstkoekjes. Lees hier het prachtige verhaal achter deze ambachtelijke, sociale bio bakker.

TIP: * ALs je deze crackers regelmatig maakt week je liever de pitten eerst een nacht in water met een beetje citroensap. Het weekwater gooi je weg. Zo raak je een groot deel van het fytinezuur in de pitten kwijt.

TIP: **Heb je een droogoven? Dan kun je ze na 30-35 minuten ook in de droogoven leggen om ze heerlijk krokant te krijgen.

Ingrediënten

  • 200 gram zonnebloempitten
  • 70-80 gram boekweit meel of havermeel (of combi van beide)*

*Nog mooier natuurlijk om dit van haver en boekweitmeel van Nederlandse bodem te maken. Zie deze prachtige Westerwoldse meelmix.

Gezondheidstips

Serveer bij de lunch met een soepje of eet ze als tussendoortje. Erg lekker met een groentespread met kiemen erop. Of met een tomatenspread. En wat ik zelf vaak doe: wortelsalade met hennepzaad. Heb je ook direct een mooie Omega 3 bron toegevoegd als tegenhanger voor de Omega 6 vetzuren in de zonnebloempitten. Want de Omega 3/6 balans is zo belangrijk, voor je totale gezondheid, om in de gaten te houden.

De combinatie van zonnebloempitten met zeekraalzilt is een prachtige, en lekkere manier om extra mineralen binnen te krijgen, met name kalium, magnesium, calcium, ijzer, koper, zink en mangaan en zelfs een klein beetje jodium. Een van de manieren om meer mineralen tot je beschikking te houden is minder (tarwe)brood te eten. (tenzij dit ambachtelijk, minimaal 12 uur gerezen heeft) Het fytinezuur in tarweproducten bindt namelijk veel mineralen aan zich. En in tegenstelling tot de meeste granen crackers hebben deze crackers weinig invloed op de bloedsuikerspiegel. Dus geen ‘after lunch dip’ met deze crackers!