Een nieuw jaar met nieuwe paden

3 januari 2022

In onze prachtige cursus-/trainingslocatie PUUR Westerwolde is het laatste, onderstaande, tegeltje van de muur gehaald. Op de laatste dag van 2021 hebben we de sleutels ingeleverd. Ondanks de moeilijke laatste twee jaren, hebben we er een mooie tijd gehad. Dagelijks krijg ik nog mailtjes van cursisten die het roer qua voeding en gezondheid zó hebben omgegooid, dat ik er soms bijna beduusd van ben. Zo sprak ik vorige week iemand die al (h)eerlijk etend 20 kilo was kwijtgeraakt! Die gebruikte geen medicijnen meer voor een verhoogd cholesterol, verhoogde bloeddruk en diabetes en voelde zich herboren. Fantastisch!

Coronarestricties

Maar goed, de sleutels van het pand zijn ingeleverd. Een moeilijk moment, want we hadden graag aan nog veel meer groepen de verhalen over ‘chronische gezondheid’ willen vertellen, zodat zij weer bij mensen in hun omgeving het vonkje laten ontbranden. Maar na 2 jaar coronarestricties is het voor ons financieel, moreel én emotioneel klaar. Puur Westerwolde mag geen plek meer zijn voor iedereen. De regels bepalen dat we mensen moeten buitensluiten en daarom voelt dit als enige juiste beslissing. Veel mensen zeggen dat ik het mezelf aandoe. Dat doorgaan een optie was als ik mij gewoon aan de QR-regels had gehouden. Hoewel ik dit volkomen begrijp - en het ook volkomen begrijpelijk vind dat andere ondernemers dat wel doen - voelt het voor ons anders; als de quote van Desmund Tutu:

“If you’re neutral in situations of injustice, you have chosen the side of the oppressor”.

Desmund Tutu

Oftewel: als je jezelf neutraal opstelt in situaties van onrecht, kies je die kant. Daarom slaan wij een andere weg in. Niet de meest bewandelde.

Voor ons voelt dat als de enige juiste. En daarom voelt het goed. Zo hoeven we aan de deur geen scheidsrechter te spelen en voorkomen we dat we onszelf geweld aan doen. Want onze kennis en ervaring over gezondheid en veerkracht willen wij met iedereen delen. Niet voor niets is dit al 20 jaar mijn missie:


Werken aan een gezondere wereld, door jou te informeren wat je dagelijkse voedsel voor invloed op jouw gezondheid heeft. Hoe jij ervoor kunt zorgen dat wat op je bord ligt jou niet alleen vult, maar vooral ook voedt. En hoe dit sterk afhankelijk is van duurzaamheid, in de breedste zin van het woord.

Ook een andere weg op Social Media

Ook qua social media sla ik een andere weg in. De afgelopen 2 jaar zag ik hier heel wat mensen gecensureerd of verbannen worden, omdat ze desinformatie zouden verspreiden. Ik vraag mij af: ging het werkelijk altijd om desinformatie of was het vaak een mening die niet paste bij het overheidsnarratief? Zie ook dit artikel en de afleveringen van TegenwindTV. Dat niet iedereen ongebreideld alles kan roepen, vind ik uiteraard meer dan logisch. Maar wie weet wat dé waarheid is, als die al bestaat? Na 2 jaar corona is de situatie waarin we ons bevinden nog steeds niet helder. Niemand heeft daarin de absolute wijsheid of zekerheid. Dus kunnen we in mijn optiek niet zomaar 'andersdenkenden' uitbannen. Zie ook het interview met Mona Keijzer die een ander geluid liet horen.

Solidair

Het voelt voor mij als een gebrek aan solidariteit wanneer ik die platforms blijf steunen, door er zelf gebruik van te blijven maken. Als wegkijken zolang 'uitbanning' mij niet overkomt. Het voelt alsof ik tegen de bio-industrie ben, maar mijn principes laat varen als de kiloknaller in de winkel lonkt en daarmee het systeem in stand houd. 

Natuurlijk heeft social media ook een prachtige functie, juist vanwege de informatie die de mainstream media je niet biedt. Lees verder in mijn blog ‘Ik wens je een nieuwsgierig 2022 met veel olifanten op je pad’. Ook prachtige verhalen van (jonge)helden die de wereld een stukje mooier kunnen maken, zoals deze van de 22 jarige Teun, kan ik dan niet meer delen. Daarom blijf ik voorlopig wel online, maar op een andere manier. Je leest waar je me nog wel bijna dagelijks kunt vinden in mijn blog 'Goodbye social media".

Focus op dat waar mijn hart ligt

Qua social media ga ik dus off grid. Ik blijf natuurlijk wel volop delen via nieuwe blogs, video’s op You Tube, trainingen, podcasts, recepten of artikelen en link daarbij naar mijn website. En natuurlijk blijf ik gezonde artikelen van anderen delen. Als iedereen weer welkom is op social media denk ik er wellicht anders over, maar op dit moment voelt dit als mijn weg. Het grote voordeel is dat ik tijd overhoud om me te focussen op dat waar mijn hart ligt: product- en receptontwikkeling om (h)eerlijk eten mainstream te maken. Gewoon door met het concept van PUUR Westerwolde. En natuurlijk om informatieve artikelen te schrijven voor magazines, bladen en mijn website. 

1 x per maand deel ik ook alle nieuwtjes en berichtjes via mijn nieuwsbrief. Dus als je op de hoogte wil blijven....schrijf je dan in.

De andere sleutels aan onze bos

Met het dichtdoen van de deuren van PUUR Westerwolde sloten wij 2021 dus letterlijk af. En daarmee verdwijnt er een flinke sleutel van onze bos. Maar  het concept PUUR Westerwolde blijven we uitdragen, zie verder via deze link. wát een mooie sleutels houden we over om nieuwe deuren mee te openen! Of beter gezegd: om oude deuren opnieuw te openen. Want er is heel veel kennis die we nieuw leven kunnen inblazen in onze huidige tijd. Denk aan een stukje autonoom/zelfredzaam leven, de regie over je gezondheid nemen op het gebied van voeding en leefstijl, oude voedselvaardigheden herwaarderen, de kracht van kleine, lokale economieën ontdekken, goed voorouderschap tonen enzovoort.

Onze stip op de horizon

PUUR Westerwolde was voor ons een middel, geen doel. Dus hoewel de fysieke plek verdwijnt, blijft ons gedachtegoed. Die geven we opnieuw vorm en daar heb ik zin in! Niet zozeer meer in het ondernemerschap, maar wel om ‘ondernemend in Nederland’ te zijn. Het verhaal van Marc Siepman heeft me daarin ook gesterkt:

‘Niet meer denken, zal ik dit wel doen? Nee, je doet het gewoon, want het is belangrijk en het moet nu gebeuren. Op het moment dat je je beslissingen laat afhangen van de vraag ‘waar krijg ik energie van’, ga je totaal andere dingen doen.’

Ons concept gaat verder

Samen met Jan stop ik mijn ziel en zaligheid in het verder uitdragen van het concept van PUUR Westerwolde. Meer dan ooit geloven wij er in dat dit concept 'het nieuwe normaal' wordt. Dat bestaat uit zes pijlers:

 1. Voeding met echte voedingswaarde. Van duurzaam en onbewerkt voedsel, zonder pakjes en zakjes, geraffineerde melen of oliën en geraffineerde suikers.
   
 2. Hoofdingrediënten van regionale boeren/telers en kleine producenten.
   
 3. Recepten/gerechten/producten waarover 'verrassend doordacht' is nagedacht wat betreft de gezondheid van mens en aarde.
   
 4. Mensen verbinden met hun voeding door het verhaal te vertellen dat gezond voedsel altijd afkomstig is uit een gezonde bodem en een gezonde omgeving.
   
 5. Bijdragen aan een Nederlandse norm die ook buitenshuis (in horeca, kantines, zorginstellingen, scholen etc.) een keuze geeft in duurzame, lokale en onbewerkte voeding. Zodat iedereen die dat wil voor gezond kan kiezen.
   
 6. Echt eten voor iedereen betaalbaar. Omdat gezond eten vele malen duurder is dan ongezond eten, worden de zwakkeren in de samenleving het sterkst getroffen door voedingsgerelateerde ziekten. Inkomensongelijkheid en gezondheidsongelijkheid gaan vaak hand in hand.

Rentmeesterschap

Op het moment dat ik mijn laatste zin typ, komt de houten ijsvogel thuis: dé mascotte van PUUR Westerwolde. Die kijkt nu uit over Heerlijk Westerwolds Land. Iedereen die ons land bezoekt, kan even stilstaan bij de van oudsher symbolische waarde van de ijsvogel, namelijk goed rentmeesterschap over de aarde. Het mooie is dat elk mens, elke dag, bij elke hap en elke stap dat rentmeesterschap over de aarde kan omarmen. Ook jij kan elke dag opnieuw een steen verleggen in een rivier op aarde. Daarmee zet je elke dag een stap naar een veerkrachtige toekomst. Immers: gezondheid = veerkracht. 

Veerkracht betekent je aanpassen aan veranderende omstandigheden en te trachten tot een nieuw(e) werkbare situatie/evenwicht te komen en - aangepast aan de nieuwe omstandigheden - uit de strijd tevoorschijn komen. Precies zoals alle natuurlijke processen werken. Al zolang de aarde en de mensheid bestaan. Deuren achter je dicht doen en nieuwe openen is gewoon een eeuwenoud natuurlijk proces. Bedoeld om een nieuwe balans te vinden.

Mooi Eten, Mooi Leven

Wil je ons pad blijven volgen? Ik blijf graag met je in contact. In mijn nieuwsbrief van januari vertel ik onze verdere plannen voor 2022. Ze zijn mooi! En lekker! En gezond! Wij geloven dat ‘Mooi Eten’ ook tot een ‘Mooi Leven’ leidt, voor alles dat leeft op deze aarde. Wij hebben er zin in om na twee jaar hollen en stilstaan weer structureel aan deze stip op de horizon te bouwen. Wil je mijn nieuwsbrief ontvangen (hierin maken we ook de winnaar bekend van de groenteposter die op de achterkant van mijn bookazine staat)? Je kunt je hier inschrijven, geheel vrijblijvend.

Ik wens je een heel veerkrachtig 2022! 

Over de auteur van dit artikel

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven. 

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis gratis kan blijven delen.