Kippenlever paté

Kippenlever paté

Bomvol energieleverende voedingsstoffen.

Bereiding

De boekweit wellen in heet water. Na 15 minuten het weekwater weggooien en het water eruit knijpen. De kippenlevertjes, uien, knoflook, specerijen en fijngesneden paddenstoelenmix fruiten in roomboter of olijfolie. Na een paar minuten het bouillonblokje en het water toevoegen. Laat het ca. 10 minuten sudderen. Maak eventueel verder op smaak met peper. En eventueel nog wat Tamari. Laat afkoelen en voeg dan de Edelgistvlokken toe. Doe het vervolgens in de blender en maak er een smeuïg geheel van. Je zou het in kleine porties kunnen invriezen.

Ingrediënten

  • 250 gram biologische kippenlever
  • 100 gram uien fijngesnipperd
  • 50 gram boekweitgrutten
  • 1 teentje knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie of roomboter
  • 100 gram paddenstoelenmix
  • 4 gram kurkuma
  • 4 gram kerrie
  • 1 kippenbouillonblokje of anders zeezout naar smaak
  • 100 ml water
  • nog wat peper (en eventueel nog wat Tamari) naar smaak
  • 1 volle eetlepel Edelgistvlokken

Gezondheidstips

Orgaanvlees is misschien wel het meest vitale stukje vlees. Althans van een duurzaam gehouden dier, die buiten gelopen heeft en heeft gegraasd. Met mate orgaanvlees, is het overwegen beslist waard als je af en toe vlees eet. Lever is één van de rijkste bronnen aan vitamine A, B12, B3, Q10, choline, liponzuur, ijzer en vitamine B2.

Orgaanvlees bevat veel Q10. Een belangrijke stof om de energieaanmaak in onze cellen te waarborgen. Bovendien een stof die onze mitochondriën beschermt tegen vrije radicalen, zodat optimale energieaanmaak plaatsvindt en vroegtijdige veroudering wordt geremd. Hoe meer energie een cel moet leveren, des te meer Q10 hij nodig heeft. Spieren, hart, nieren, lever en hersenen hebben, omdat ze heel veel energie moeten genereren, daarom véél Q10 nodig. Het grootste deel van de Q10 kan ons lichaam zelf aanmaken. Deze capaciteit daalt echter naarmate we ouder worden. Om gezond te blijven, maar zeker als er klachten of ziekten zijn, hebben we dus meer van deze energie-leverende stoffen als B-vitamines en Q10 nodig. Ook de choline, onder andere uit orgaanvlees, speelt zeker bij klachten/ziekten van ons brein een wezenlijke rol: we maken er bijvoorbeeld de neurotransmitter acetylcholine van. Deze speelt een belangrijke rol in de processen die met aandacht, alertheid, geheugen en focus te maken hebben.

Nuancering:

-orgaanvlees is zeker niet geschikt voor regelmatige consumptie onder andere vanwege het hoge gehalte aan vitamine A en ijzer. Orgaanvlees van niet-biologische dieren zou ik ook niet bestempelen als gezond: mensen en dieren kunnen (milieu)toxines die niet afgebroken en uitgescheiden worden, opslaan in vette weefsel als lever, borsten, prostaat, hersenen etc. Dus ondanks de vitale stoffen die orgaanvlees bevat is matige consumptie het advies. In juli 2020 werden we bovendien wederom opgeschrikt door een dioxine schandaal bij natuurkoeien. Milieutoxines en xeno-oestrogenen zijn overal aanwezig, dus hebben zowel plant, dier als mens te maken met deze stoffen. Wat je ook eet of drinkt! Dergelijk orgaanvlees bevat in elk geval de stoffen (B-vitamines, Q10, choline, liponzuur, ijzer) om onze lever optimaal zijn ontgiftende taken te laten uitvoeren. Zie mijn artikel over leverontgifting.

-Ook biologische producten, zowel dierlijk als plantaardig kunnen besmet zijn met toxines en residuen. Maar gelukkig bevat, over de hele linie, biologisch voedsel veel minder residuen van bestrijdingsmiddelen: In een groot onderzoek bevatte, van de 1.940 biologische voedselmonsters 6,5% (126 monsters) kwantificeerbare residuen van een of meer pesticiden. Voor conventioneel geteeld voedsel lag dit percentage op 44,5%. Zie schema hieronder.

-Los van bovenstaande bevat lever flinke hoeveelheden vitamine A en ijzer. Zo zou je bij te hoge consumptie daar teveel van binnen kunnen krijgen. Niet doen dus!

-Vlees heeft een grote voetafdruk, dat is inmiddels geen nieuws meer. Zouden we alles van een geslacht dier eten/verwerken, dus van kop tot staart, dan zou de impact van vlees op het milieu in elk geval een stuk lager worden. Ook om die reden zou orgaanvlees een plekje op ons menu mogen krijgen.

Tip: wil je wel graag voor duurzaam natuurvlees kiezen maar heb je geen adres in de buurt? Ook online kun je duurzaam natuurvlees kopen. Mijn kippenlevertjes kwamen van de Woeste Grond.