Rozenbotteljam zonder suiker

Rozenbotteljam zonder suiker

Niks leuker en rustgevender dan rozenbottels plukken en er jam van maken. Het is even een klusje maar dan heb je toch ook iets lekkers!

Bereiding

Verzamel de dikke, ronde rozenbottels (niet de ovale) vanaf augustus, als ze mooi oranje zijn en sappig en zacht aanvoelen. Verwijder de steeltjes en de kroontjes van de rozenbottels, doe ze in een pan met een klein laagje water. Kook ze 10-15 minuten. Laat een half uurtje staan en druk de gekookte rozenbottels met de bolle kant van een lepel door een bolzeef of gebruik een passeerzeef. Als je de pulp en pitten gescheiden hebt, zet je de pitten nogmaals op het vuur in een laagje water.* Druk ze nogmaals door de zeef voor de laatste pulp. Roer de pulp samen met de appeldiksap door elkaar in de pan. Voeg de citroenrasp toe en breng zachtjes aan de kook. Roer de agaragar erdoor en kook dan nog 2 minuten. Spoel een paar kleine uitgekookt jampotjes (deksels ook mee laten koken) en vul af met de jam tot aan de rand. Sluit af met een deksel en zet circa 10 minuten op zijn kop. Daarna kun je de potjes weer rechtop zetten, laten afkoelen en bewaren. Na opening is het nog een ruime week houdbaar in de koelkast.

*Je kunt veel sneller door de rozenbottels na het wassen direct te halveren en de pitjes en haartjes eruit te scheppen met een theelepeltje. Ik kies voor deze manier omdat het iets meer pulp oplevert.

Ingrediënten

  • 200 gram rozenbottelpulp (hiervoor heb je zeker 400 gram rozenbottels nodig)
  • 50 gram appeldiksap of appelcranberrydiksap

  • rasp van een kleine biologische citroen (of een paar druppels goede biologische etherische citroenolie) 
  • 2 eetlepels citroensap.
  • 2-3 gram agaragarpoeder (anders pectine)

Gezondheidstips

Tip: Ik vind het altijd een prachtig moment, de rozenbottels plukken in de nazomer of het begin van de herfst. Kies wel een mooi afgelegen plekje om rozenbottels te plukken. Helemaal zen zou je ervan worden, ook omdat je daarna nog wel eventjes bezig bent met de verwerking. Geniet ervan. Nog meer genieten als je in de winter je potje vitamine C rijke smeersel (jam mag het natuurlijk niet heten omdat er geen 55 gram suiker per 100 gram gebruikt is) opent.

Tip: Kies voor kleine potjes. Jam zonder suiker is minder lang te bewaren. Bovendien kun je zo ook mooi een keertje een potje cadeau geven. Iets moois weggeven uit je eigen ‘hamstervoorraad’ is zo genieten!

Tip: Als je besluit om in een natuurgebied te gaan plukken mag je vaak een bakje van maximaal 250 gram plukken. Houd de wildplukregels altijd in acht. (zie de prachtige mini gids wilplukken van Tanja Hilgers met op de achterkant de regels. Ook een prachtig en nuttig geschenk om aan beginnende wildplukkers weg te geven trouwens)

Tip: Besmeer je cracker of broodje met een beetje biologische, lokale honing voor je de jam erop smeert. Door de honing niet door de jam te doen blijven de gezonde eigenschappen van de honing bewaard. Ook een ode aan de bij dus om de honing rauw te gebruiken zodat zijn geschenk aan ons dat ook werkelijk blijft.