Bloemkool spruitjes curry

Bloemkool spruitjes curry

Eenvoudig Oer Hollands tafelen. Voor wie plantaardig wenst te eten.

Bereiding

Harde onderkant van de spruitjes en de buitenste blaadjes verwijderen. Afhankelijk van de grootte halveren of kwarteren. De bloemkool in roosjes snijden. Vervolgens uien en knoflook fruiten in olie en een snufje chili toevoegen. Na een paar minuten de groenten + rest van de ingrediënten (met uitzondering van de shiitakes en sinaasappel rasp) toevoegen. Met het deksel op de pan laten sudderen tot de bloemkool en spruitjes beetgaar zijn. Maak de shiitakes schoon met keukenpapier, verwijder eventueel de harde stelen (lekker om er een soepje van te maken) en snijd ze in grove stukken. Laat ze 3-4 minuten mee sudderen. Gebruik je gedroogde shiitakes? Laat ze dan een kwartier wellen in warm water, laat ze goed uitlekken en voeg ze in de laatste minuten toe aan je curry. Voeg in de laatste minuut ook het uitgeperste sinaasappelsap + vruchtvlees + rasp toe. Bind eventueel nog een klein beetje met boekweitmeel, arrowroot of kuzu.

Ingrediënten

 • 500 gr spruiten
 • 500 gr bloemkool
 • 2 uien
 • 2 knoflook
 • beetje olijfolie, ghee, roomboter of kokosolie
 • snufje chili
 • 1,5 bouillon blokje
 • 150 gr santen (of 400 ml kokosmelk)
 • 350-400 ml water (tenzij je kokosmelk gebruikt)
 • 20-25 gr van je favoriete specerijenmix (dit is de mijne)
 • 100-150 gram shiitakes (anders oesterzwammen)
 • beetje peper
 • schil en rasp van 1 biologische sinaasappel (anders rasp van 1 citroen)

Serveren met gekookte Naakte haver-, gerst-, kamutkorrels, boekweit noodles, bruine rijst noodles, zilvervliesrijst of volkoren quinoa.

Serveer er per persoon een gepocheerd eitje of een hand geroosterde cashewnoten bij. En natuurlijk wat verse groene kruiden naar keuze. Ik vind het heerlijk en mooi om er een flinke pluk microgroenten bij te serveren.

Gezondheidstips

Ik bedacht dit recept eigenlijk bij een heerlijke mix die ik kreeg om uit de proberen. Het was deze specerijenmix van het Blauwe Huis. Toen ik deze rook was ik direct verkocht en bedacht dat het een superlekkere match zou moeten zijn met Hollandse wintergroeten. Nou, dat was ook zo. (de mix is overigens ook erg lekker om vlees om seitan, tempe etc mee te marineren)

Mensen die bang zijn om niet voldoende eiwitten te krijgen met plantaardig eiwit, geen zorgen. Per persoon krijg je zo bijna 20% eiwit binnen! Een van de vele voordelen van plantaardige eiwitten t.o.v. dierlijke eiwitten is… je krijgt bijna de helft van je dosering vezels met een dergelijke maaltijd. Zie hieronder. Vlees, kaas etc. bevatten een fractie van de voedingsvezels. Vezels zijn als het ware de brandstof voor jouw darmbacteriën zodat deze jouw gezondheid optimaal kunnen bewaken. Zonder voldoende vezels kunnen ze simpelweg jouw gezondheid niet in goede banen leiden. Zie verder mijn artikelen; Vezels, vezels, vezels en "Goed gastheer zijn voor je darmbacterien"

Kies je in plaats van rijst voor hele graankorrels uit bijvoorbeel haver, rogge of gerst dan doe je ook direct iets moois voor je bloedsuikerspiegel. Ze hebben namelijk een veel lagere Glycemische Lading dan rijst, noodles etc. Zeker in periodes met meerdere feestjes, diners etc. kan het belangrijk zijn om hier rekening mee te houden. "Koolhydraten kunnen je namelijk maken of breken."

Voedingswaarde: 1 persoon

Totaal in%
Energie 725,53 kcal -
Energie 3009,98 KJ -
Vet 51,07g 63,35
VV 26,78g 33,22
EOV cis 15,43g 19,14
MOV 5,26g 6,52
Koolhydraten 50,30g 27,73
Mono en disacch. 9,15g 5,04
Eiwit 19,96g 11,00
Voedingsvezel 14,85g 4,09
Natrium 858,30mg -
Zout 2,14

-Shiitake worden inmiddels ook volop in Nederland verbouwd. Zie hier mijn blog over Shiitake.