Pompoen pastinaak muffin

Pompoen pastinaak muffin

Bijgerecht als overheerlijke vervanger voor aardappelen, pasta of rijst

Bereiding

Doe de zonnebloempitten in je foodprocessor en maal ze tot meel.

Schil de pastinaak en de halve pompoen. Haal het vruchtvlees uit de pompoen. Snijd de pastinaak en pompoen in stukken en haksel ze fijn in een foodprocessor. Laat de bonen uitlekken, spoel ze goed af en stamp ze fijn met een stamppotstamper. Doe alle ingrediënten, met uitzondering van de laatste in een grote kom en meng tot een homogene massa. Proef even en voeg evt. nog iets van de ingrediënten toe. Als je het lekker op smaak vindt doe je de eieren (of de agar agar of kuzu) erdoor.

Je kunt met dit gerecht alle kanten op: maak er een plaatkoek van, maak er mooie timbaaltjes van met behulp van een uitsteekvorm, doe het mengsel in een broodvorm of doe het in muffins. Druk het nog even stevig aan met de bolle kant van een lepel en zet het gerecht in de oven op 140 graden. Afhankelijk van de vorm die je hebt gekozen zet je het ca. 40 minuten in de oven. Serveer het lauwwarm.

Variatie: het leuke van dit recept is dat je het met kruiden en specerijen verder kunt aanpassen. Zo is het al een erg lekker gerecht. Maar je kunt er natuurlijk naar hartenlust wat specerijen bij doen zodat het nog meer past bij je hoofdgerecht.

Variatie: je kunt ze echt met allerlei seizoengroenten maken. Ik maak ze ook vaak met bijvoorbeeld spinazie en brandnetel. Zie mijn groentewijzer welke groenten in welk jaar getijde uit de koude kas of volle grond komen.

Voedingswaarde: Dit recept levert per 2 muffins 7 gram eiwit en ongeveer 4,5 gram vezel. Als je kiest voor zoete aardappel wordt het 5 gram vezel. Als je dit zou eten ter vervanging van aardappelen dan heb je een mooie aanvulling van vezels en eiwitten. Dit kan belangrijk zijn voor mensen met een verhoogde eiwitbehoefte zoals ouderen, kleine kinderen, jongeren in de groei, mensen met COPD, andere chronische zieken, (top)sporters of mensen die zware fysieke arbeid verrichten.

Recept uit mijn boek: Je brein vitaal met elke hap een gezonde stap.

Ingrediënten

  • 100-125 gram zonnebloempitten
  • 100-125 gram pastinaak
  • 500 gram pompoen of zoete aardappel
  • 240 gram witte bonen (pot)
  • evt. 1 à 2 tenen knoflook
  • 15-20 gram kruidenzout/biologische bouillonpoeder (anders Keltisch zeezout naar smaak)
  • een paar draaien peper uit de molen
  • een flinke scheut olijfolie (anders wat au bain-marie gesmolten roomboter)
  • 2 geklutste eieren. Anders ca. 10 gram kuzu (oplossen in 2 eetlepels water) of ca. 4 gram agar agar.

Gezondheidstips

Eiwit = proteïne. En proteïne betekent ‘eerste’ of ‘belangrijkste’. Voor mensen en dieren vormen eiwitten de voorlopers van bouwstenen, aminozuren genoemd. Die bouwstenen zijn eigenlijk wat de bakstenen zijn voor een huis. Zonder bakstenen bouw je geen huis. En zonder voldoende bouwstoffen bouwt je als mens geen spiermassa op. En dat heeft een zeer negatieve uitwerking op je gehele stofwisseling. Ook worden er onvoldoende immuuncellen, schildklierhormonen, (nor)adrenaline, serotonine, melatonine, GABA, dopamine enzovoort aangemaakt. Ze hebben namelijk allemaal aminozuren als grondstof nodig. Tekorten aan aminozuren kunnen zo leiden tot onbegrepen depressies. Met eenvoudige aanpassingen in de voeding, zoals met dit recept, kun je op een eenvoudige manier wat eiwitten aanvullen. Het levert ook extra groente en antioxidanten (peterselie en nootmuskaat) ten opzichte van alleen aardappel. Alle kleine beetjes zijn mooi meegenomen.

Zeker trouwens als je een vegetarisch of veganistisch voedingspatroon hebt. Zie verder het artikel veganisme, de voordelen en de valkuilen.