MOOI Eten | MOOI Leven outdoor training

10 mei 2022

Heb jij de verantwoordelijkheid over iemand anders’ bord? Bijvoorbeeld omdat je leidinggevende bent in een cateringbedrijf, zorginstelling, school, bedrijf? Wil jij de gezondheid en welzijn van jouw medewerkers, collega’s, gasten, klanten op de eerste plaats zetten? En, samen met andere enthousiastelingen, via mes en vork een shift maken naar gezondheid van mens en aarde?
Via MOOI Eten de basis leggen voor een MOOI Leven? 
Dan is de MOOI Leven training wellicht voor jou!

Herken je dit?

Wellicht herken je het bij jezelf of bij je medewerkers, klanten, gasten etc: Een drukke baan, kinderen, zorg, financiën, tijdsdruk, prestatiedrang, gebrek aan zingeving; we worden tegenwoordig vaak geleefd en zijn de regie over ons leven soms een beetje kwijt. Tel daarbij op het machteloze gevoel over de crisissen, de zorgelijke toestand van onze natuur en de milieuproblematiek en het is niet verwonderlijk dat chronische stress en burn-out meer voorkomen dan ooit. Allemaal factoren die onze kwaliteit van leven negatief kunnen beïnvloeden. Tijd voor een kentering! Deze tijd heeft meer earth- and health keepers nodig.

Met andere ogen kijken

Persoonlijk ervaren staat binnen de training voorop. Hoe is het om zelf je eten te verzamelen, buiten te koken en de natuur écht te beleven. Je verlegt in Rineke’s tweedaagse Mooi Leven outdoor-training de focus van welvaart, werkdruk en eindeloze groei, naar kwaliteit van leven. Midden in de natuur van Heerlijk Westerwolds Land raak je weer verbonden met alle delen van je brein en jezelf. Je gaat terug naar de basis. De gedachte is dat door te verbinden met de natuur en jezelf, je regie over je eigen leven krijgt en geïnspireerd raakt om na deze training de daad bij het woord te voegen en ook jouw omgeving weet te inspireren tot Mooi Eten voor een Mooi Leven. Daarvoor ga je ook aan de slag met de basisbehoeften voor een MOOI Leven:

Eten en koken doe je tijdens de training buiten. Je eet voornamelijk wat er voorhanden is op het land. Na het verzamelen bereid je de maaltijd gezamenlijk waarbij je zelfs leert koken op een kampvuur. Zo laat de Mooi Leven training je loskomen van de waan van alledag. Je raakt geïnspireerd om met andere ogen naar heel veel facetten van het leven te kijken: de mate van ontspanning, de werkdruk, (mogelijk vastzittende) gedachten over de invulling van je leven, de missie van je bedrijf, de rol van voeding, je (kook)gewoonten en je relaties met je (sociale) omgeving, de natuur, het milieu en je toekomst of die van je bedrijf.

Drie basisbehoeften voor een mooi leven

Naast inzicht en inspiratie ga je aan de slag met de drie basisbehoeften voor een MOOI Leven:

1. Kennis/kunde & voedselvaardigheden
Mooi Eten is een belangrijke pijler voor een Mooi Leven. Met je mes en vork heb je invloed op je eigen gezondheid en je leven, maar ook op al het leven op aarde. Vaak ontbreekt het aan kennis en vaardigheden om een écht gezonde en duurzame maaltijd te bereiden. Die krijg je in deze training, zodat je iedereen Mooi Eten kunt voorschotelen. Aan de keukentafel of binnen jouw bedrijf.

2. Bouwen aan gezonde relaties
Voor een Mooi Leven zijn gezonde relaties onmisbaar: met andere mensen maar ook met de natuur en de aarde. Hoewel we dat soms vergeten, is de kwaliteit van ons leven sterk afhankelijk van de gezondheid van onze omgeving, de natuur en het milieu. Jij bent net zo natuur als de natuur zelf.

3. Autonomie/regie: de regie herpakken Onderzoek wijst uit dat wanneer je de regie over je eigen leven pakt, je beter in staat bent om met tegenslagen om te gaan, je stress vermindert en je welbevinden bevordert. Meer regie betekent een hogere kwaliteit van leven. Uit veel onderzoeken blijkt dat mensen die tevreden zijn met hun leven zich inzetten voor zaken die groter zijn dan hun eigen wereldje, die hun eigen wereldje overstijgt.

De training in een notendop

  1. Zet gezondheid weer op de eerste plaats: het inspireert jou om in je privé- en je werksituatie de focus te verleggen naar kwaliteit van voeding en leven.
  2. Inspireert om de regie te nemen over ons etensbord. Zo draag je tegelijkertijd bij aan jouw gezondheid, die van jouw omgeving en die van de aarde.
  3. Maakt van jouw vereniging, bedrijf, instelling, organisatie een inspiratiebron voor anderen om ook met mes en vork aan de slag te gaan.
  4. Volop handvatten om te verbinden met natuurlijk onbewerkt voedsel en de natuur. Terug naar de basis.
  5. Kennis, kunde, gezondheids- en voedselvaardigheden om creatief aan de slag te gaan met voeding.

Voor wie?

Voor elke professional die welzijn en gezondheid op de eerste plaats zet: die ten diepste gemotiveerd is om via mes en vork een shift te maken naar gezondheid van mens en aarde. Of je dat nu wilt voor je NGO, vereniging, bedrijf, school of zorginstelling. Na deze training voeg je de daad bij het woord en ga je in jouw omgeving aan de slag met Mooi Eten voor een Mooi Leven.

Door wie?

De mensen die jou deze dagen gaan inspireren:

  • Tim Horneman en Leah Groeneweg: Als er één bedrijf is die je weer terug kan brengen naar de natuur en de rijkdommen die het biedt dan is het wel "In het wilde weg" met Tim en Leah. Ze verzorgen jaaropleidingen eetbare wilde planten. Organiseren bedrijfsuitjes, wildplukexcursies, kookworkshops, kanotochten en natuurbelevingstochten en leren mensen weer te koken op een kampvuur.
  • Margot Faber: Haar haar liefde voor de natuur begon in haar jeugd. Na een studie pedagogische wetenschappen en een tijdje studeren in het buitenland, besloot ze dat ze zich eigenlijk bezig wilde houden met duurzaamheid. Na een master Environmental Sustainability, een aantal werkzame jaren bij een NGO en overheid, gooide ze het roer om, om o.a. 'Het werk dat weer verbindt' van Joanna Macy te faciliteren. Werk dat ons helpt om 'de problemen op deze aarde onder ogen te zien zonder gek te worden'.
  • Rineke Dijkinga: door haar jarenlange werkzaamheden als natuurgeneeskundig-/ orthomoleculair therapeut en auteur van 6 boeken en vele publicaties ging zij zich steeds meer beseffen dat voedsel alleen gezond kan zijn als het komt van een gezonde bodem en uit een gezonde omgeving. Onze gezondheid is onlosmakelijk verbonden met die van de natuur en ons milieu. Ze voelt zich daardoor earth- en healthkeeper tegelijk.

Tim en Leah nemen je dit weekend vooral mee op pad om eten te zoeken en te bereiden. Margot neemt het zaterdagmiddag gedeelte voor haar rekening: om weer een goede relatie met de natuur en ons voedsel op te bouwen, is het van belang dat we onszelf openstellen voor zowel dankbaarheid als pijn. En hoe kunnen we dit in ons dagelijkse leven integreren? Rineke neemt je (voornamelijk wandelend) mee om je te vertellen over de innige connectie tussen onze vitaliteit en de aarde, wat er gebeurt als ons oerbrein (door stress) de regie over ons leven krijgt (zeker in de jungle van alle voedselverleidingen) en vertelt je over  basale gezondheids- en voedselvaardigheden. Zie verder deze link voor meer informatie of om je op te geven.

Meer info over deze twee dagen

  • Data: In overleg. Wil je met jouw team 1 of 2 van deze dagen meemaken? We plannen graag een datum met je.
  • Locatie: Heerlijk Westerwolds Land, Borgerschapenweg 8, 9551 XD Sellingen
  • Groepsgrootte: minimaal 10 maximaal 14 personen
  • Kosten: Vanaf € 250,00 per persoon/per dag. Inclusief alle maaltijden, hapjes en drankjes. Exclusief overnachting.

De indoor versie van deze training

De Mooi Leven training indoor beleven? Dat kan! Bij Thermen Bad Nieuweschans verzorgt Rineke de vijfdaagse training samen met andere professionals zoals wandelcoach Eltjo Glazenburg, mindfullnesscoach Anita Paradijs en Margot Faber. Je overnacht in het luxe hotel van Thermen. Geniet vier dagen van een uitgebreid ontbijtbuffet, een biologische lunch en een heerlijk gezond diner. De hele dag staat er koffie, thee, water en fruit tot je beschikking en je krijgt wat lekkers tussendoor. Uiteraard is er tijd om te genieten van heerlijke momenten in de sauna's en heilzame baden van Thermen Bad Nieuweschans. Voor 2023 staan er 4 weken gepland.

Klik hier voor meer informatie of om je op te geven.

Over de auteur van dit artikel

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven. 

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis gratis kan blijven delen.