MOOI Eten | MOOI Leven outdoor training

10 mei 2022

Hervind je natuurlijke kracht en word de regisseur van jouw leven

De MOOI Eten | Mooi Leven training inspireert jou om je focus te verleggen; van welvaart, werkdruk en eindeloze groei, naar kwaliteit van leven. Tijdens deze tweedaagse outdoor training reiken we je handvatten aan om weer te verbinden met natuurlijk voedsel, de natuur, kruiden en alles wat het buitenleven biedt. Terug naar de basis. Om terug te kunnen naar de basis hebben we kennis, kunde, gezondheids- en voedselvaardigheden nodig. Maar  we zullen ook weer een relatie met ons voedsel en de natuur moeten opbouwen. Om te ontdekken dat de aarde ons eigenlijk alles kan bieden om mooi te eten en mooi te leven. Door veel meer zelf de regie te nemen over je leven en je gezondheid draag je tegelijkertijd bij aan een betere wereld! Die begint immers bij jezelf. Het zet niet alleen jou in beweging op weg naar een gezond(er) en betekenisvol leven, maar je vormt meteen een inspiratiebron voor anderen om ook de basis te leggen voor een Mooi Leven.

Herken je dit?

Een drukke baan, kinderen, zorg, financiën, tijdsdruk, sociale druk, prestatiedrang, gebrek aan zingeving; velen hebben het gevoel in de ratrace te zitten, geleefd te worden en de regie over het leven een beetje kwijt te zijn. Met daar bovenop vaak ook nog het machteloze gevoel over de zorgelijke staat van onze natuur en het milieu.

Niet zo verwonderlijk dat chronische stress en burn-out meer voorkomen dan ooit. Met verregaande consequenties voor je energie, veerkracht, relaties, empathie en (vooral)je hormonen, stemming/gedrag en je gevoel van zingeving. Stuk voor stuk factoren die flink bepalend zijn voor de kwaliteit van jouw leven. Tijd voor een positieve verandering!

Met andere ogen kijken

De Mooi Eten | Mooi Leven training laat je loskomen van de waan van alledag en inspireert je om met andere ogen te kijken naar deze facetten in jouw leven: de mate van ontspanning, de rol van natuurlijke voeding, je kookgewoonten, je vaste eetgewoonten en jouw relaties met je (sociale) omgeving, de natuur, het milieu én jouw toekomst of die van je bedrijf. 

Eten en koken doen we deze dagen ook buiten. We eten voornamelijk wat er voorhanden is op Heerlijk Westerwolds Land. En gaan weer leren koken op een kampvuur. En de maaltijden verzamelen we samen en bereiden we samen.

Drie basisbehoeften voor een mooi leven

Je krijgt niet alleen inzichten en inspiratie maar we gaan daadwerkelijk aan de slag met de drie basisbehoeften voor een MOOI Leven: autonomie/regie, relaties & kennis/kunde/vaardigheden.

1. Kennis/kunde & voedselvaardigheden

  Mooi Eten = een belangrijke pijler voor een Mooi leven. Met ons mes en vork hebben we niet alleen grote invloed op ons eigen gezondheid en leven, maar op al het leven op aarde. Vaak ontbreekt het (in persoonlijke maar ook zakelijk omgevingen) aan kennis en vaardigheden om een écht gezonde en duurzame maaltijd te bereiden. En hebben we geen idee meer wat de natuur ons biedt aan natuurlijke ingrediënten. En wat de voordelen zijn van lokaal, onbewerkt eten en met het seizoen mee-eten. In deze training krijg je kennis- en vaardigheden om iedereen die bij jou eet ‘Mooi Eten’ voor te schotelen. Of het nu bij jou aan de keukentafel of binnen jouw bedrijf is.                                                                                                     

  2. Bouwen aan een gezonde relatie met de natuur en je voedsel

  Maar we hebben ook kennis/kunde, vaardigheden en inzicht nodig om met aan de slag te gaan: Sociale relaties zijn onmisbaar voor een mooi leven. Niet alleen werk- en privé relaties maar ook de verbinding tussen onszelf en de aarde. De aarde die ons alle voedsel en grondstoffen levert die wij als mensheid nodig hebben. De kwaliteit van ons leven is, hoewel we dat soms misschien een beetje vergeten, zeer sterk afhankelijk van de gezondheid van jouw omgeving, de natuur en het milieu. Wij zijn simpelweg net zo natuur als de natuur zelf. 

  Voor een goede relatie met de natuur en ons voedsel, is het ook van belang dat we onszelf openstellen voor de pijn die we kunnen voelen om hoe wij mensen ermee om gaan. Door ons open te stellen voor de pijn, kunnen we ons ook openstellen voor de kracht in ons om te werken aan een betere, mooiere en gezondere toekomst. 

  3. Autonomie/regie: Aan de slag met de regie herpakken

   Wellicht voelt het alsof we qua gezondheid volledig zijn overgeleverd aan artsen en medicijnen. En of we qua voeding afhankelijk zijn van wat de voedingsmiddelenindustrie in de schappen van de supermarkt zet. Maar is dat wel zo? Hoe kunnen we zelf weer regie krijgen op ons leven, ons voedsel en onze gezondheid?

   Onderzoek wijst uit dat wanneer je de regie over je eigen leven pakt, je beter in staat bent om met tegenslagen om te gaan, je stress vermindert en je welbevinden bevordert. Meer regie betekent een hogere kwaliteit van leven. Uit veel onderzoeken blijkt dat mensen die tevreden zijn met hun leven zich inzetten voor zaken die groter zijn dan hun eigen wereldje, die hun eigen wereldje overstijgt.

   Bovendien: de mate waarin je met stress en tegenslagen kunt omgaan, heeft een duidelijke link met je voeding en je leefstijl. Met ons mes en onze vork hebben we zo ongelooflijk veel regie over onze eigen fysieke, mentale en emotionele gezondheid, maar ook die van de natuur, het milieu, het landschap, de bodem en dus feitelijk hoe ‘mooi’ de wereld kan zijn!

   Voor wie?

   Voor iedereen die ten diepste gemotiveerd is een shift te maken naar MOOI Eten, als particulier, CEO van een miljoenenonderneming of MKB’er. Dat maakt niet uit! We ontvangen je graag als je regisseur over jouw natuurlijke leven wilt worden. En als jij jouw inspiratie en opgedane vaardigheden daarna weer met jouw omgeving gaat delen. We horen dan ook graag je motivatie waarom je mee wilt doen aan deze training.

   Door wie?

   De mensen die jou deze dagen gaan inspireren:

   Tim Horneman en Leah Groeneweg: Als er één bedrijf is die je weer terug kan brengen naar de natuur en de rijkdommen die het biedt dan is het wel "In het wilde weg" met Tim en Leah. Ze verzorgen jaaropleidingen eetbare wilde planten. Organiseren bedrijfsuitjes, wildplukexcursies, kookworkshops, kanotochten en natuurbelevingstochten en leren mensen weer te koken op een kampvuur.

   Margot Faber: Haar haar liefde voor de natuur begon in haar jeugd. Na een studie pedagogische wetenschappen en een tijdje studeren in het buitenland, besloot ze dat ze zich eigenlijk bezig wilde houden met duurzaamheid. Na een master Environmental Sustainability, een aantal werkzame jaren bij een NGO en overheid, gooide ze het roer om, om o.a. 'Het werk dat weer verbindt' van Joanna Macy te faciliteren. Werk dat ons helpt om 'de problemen op deze aarde onder ogen te zien zonder gek te worden'.

   Rineke Dijkinga: door haar jarenlange werkzaamheden als natuurgeneeskundig-/ orthomoleculair therapeut en auteur van 6 boeken en vele publicaties ging zij zich steeds meer beseffen dat voedsel alleen gezond kan zijn als het komt van een gezonde bodem en uit een gezonde omgeving. Onze gezondheid is onlosmakelijk verbonden met die van de natuur en ons milieu. Ze voelt zich daardoor earth- en healthkeeper tegelijk.

   Tim en Leah nemen je dit weekend vooral mee op pad om eten te zoeken en te bereiden. Margot neemt het zaterdagmiddag gedeelte voor haar rekening: om weer een goede relatie met de natuur en ons voedsel op te bouwen, is het van belang dat we onszelf openstellen voor zowel dankbaarheid als pijn. En hoe kunnen we dit in ons dagelijkse leven integreren? Rineke neemt je (voornamelijk wandelend) mee om je te vertellen over de innige connectie tussen onze vitaliteit en de aarde, wat er gebeurt als ons oerbrein (door stress) de regie over ons leven krijgt (zeker in de jungle van alle voedselverleidingen) en vertelt je over  basale gezondheids- en voedselvaardigheden. Zie verder deze link voor meer informatie of om je op te geven.

   Meer info over deze twee dagen

   Data: nieuwe data voor 2023 zullen bekend gemaakt worden. Wil je met jouw team 1 of 2 van deze dagen meemaken? We plannen graag een datum met je.

   Locatie: Heerlijk Westerwolds Land, Borgerschapenweg 8, 9551 XD Sellingen

   Groepsgrootte: minimaal 10 maximaal 14 personen

   Kosten: € 495,00 per persoon. Inclusief alle maaltijden, hapjes en drankjes. Exclusief overnachting


   De indoor versie van deze training

   De training Mooi Leven geef ik ook bij Thermen Retreats in Hotel Thermen Bad Nieuweschans. Hier is het een vijfdaagse training die ik samen geef met Margot Faber en Anita Pardijs. Hier is het programma inclusief:

   * Vier luxe overnachtingen in Hotel Thermen Bad Nieuweschans
   * Vier dagen genieten van een uitgebreid ontbijtbuffet
   * Vijf dagen genieten van een biologische lunch én vier dagen van heerlijk gezond diner
   * De hele dag koffie/thee/water, fruit en wat lekkers tussendoor
   * En uiteraard genieten van de heerlijke momenten in de sauna's en heilzame baden van Thermen Bad Nieuweschans

    Voor 2023 staan er 4 weken gepland.

   Klik hier voor meer informatie of om je op te geven.

   Over de auteur van dit artikel

   Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven. 

   (H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis gratis kan blijven delen.