Vijf effectieve en lekkere tips voor een stabiele hormoonbalans

10 maart 2023

Ik had het nooit durven dromen in 2015: dat we voor de 11de keer een paar duizend boeken zouden laten drukken. Maar het is een feit, ze zijn binnen. Hoewel de inhoud van het boek nog net zo actueel is als in de eerste druk in 2015 uitkwam is er wel het e.e.a veranderd in ons leven en in onze omgeving: er zijn meer hormoonverstorende stoffen, er is meer bewerkt voedsel en we ervaren over de hele linie meer stress. In deze blog vertel ik je er meer over. Gelukkig kunnen we met mes en vork blijven kiezen voor een optimale hormoonbalans. Met 5 simpele tips waarmee je elke maaltijd rekening houdt met jouw hormonen. Om het te vieren hebben we natuurlijk een leuke kortingsactie en een geschenkje. Want wat zijn we blij met alle dankbare reacties van lezers. En natuurlijk met ons land dat we met de opbrengst van onze boeken konden kopen. Daarom krijg je, als je van de kortingsactie gebruik maakt, een klein hormoonvriendelijk geschenkje erbij.

Met mes en vork naar een gezondere hormoonbalans

Hoewel we er nog steeds niet zoveel over horen hebben we wel degelijk invloed op onze hormonen. Wat goed is om primair te weten over hormonen:

  • Alles draait om hormonen. Of het nu gaat om je slaap, spijsvertering, bloeddruk of je stemming of chronische ontstekingen.
  • Al onze hormonen werken samen in een soort 'hormoonorkest'. Met één enkel hormoonsysteem aan de slag gaan is daarom niet zo effectief. Ze zouden allemaal tegelijk een 'zetje in de goede richting' moeten krijgen. 
  • Met mes en vork kun je met 5 onderstaande pijlers al deze hormoonsystemen positief beïnvloeden.Het is maar dat je het (w)eet!

De vijf pijlers waar je met elke hap aan de slag kunt

1. Stop alleen dingen in je mond met 100% voedingswaarde. Het is super eenvoudig om met de recepten in het boek om te schakelen naar voedzaam, onbewerkt en ongeraffineerd voedsel. ALLE hormonale processen hebben iets te maken met de gezondheid van jouw cellen. De gezondheid van jouw cellen heeft heel veel te maken met wat jij in je mond stop.

2. Vervang alle snelle koolhydraten en suikers door langzame koolhydraten en natuurlijke suikers. Het is een wereld van verschil voor je stemming, je energie, je gewicht, slaap, stressgevoeligheid, darmgezondheid en zeker de oestrogeenbalans. Of je nu man, vrouw of puber bent. Het is zo eenvoudig om maaltijden te maken met ingrediënten die je bloedsuikerspiegel wél stabiel houden.

3. Koester je darmen en je spijsvertering. Misschien iets waar je totaal niet aan zou denken als het om je hormoonbalans gaat. Maar goed voor je darmen en spijsverteringsorganen (zoals je lever) zorgen is misschien wel de slimste tip die je mensen kunt geven om te werken aan vitaliteit en gezondheid. Alle klachten en ziekten hebben hun oorsprong in onze darmen, leerden de oude geneesheren vroeger aan elke arts. Logischerwijs hebben ze gelijk.

Sinds de eerste druk van dit boek zijn er nog heel wat hormoonverstorende stoffen extra in ons milieu, de bodem, ons water en ons voedsel gekomen. Veel van deze stoffen zijn zogenaamde xeno-oestrogenen: stoffen die de oestrogeenbalans verstoren waardoor er klachten kunnen ontstaan. Toch kun je deze stoffen nog steeds beperken, bijvoorbeeld door te kiezen voor onbespoten voedsel, voedsel met veel antioxidanten, gezonde bewaartechnieken etc.

Ook chronische stress is een factor die de laatste jaren een sterke stijging heeft laten zien. Wat het leven voor ons in petto heeft kunnen we natuurlijk vaak niet bepalen. Maar hoe we ons lichaam en brein optimaal door een periode van stress heen loodsen.....daar kunnen we wel wat mee. Weet wat je eet bij chronische stress: je lichaam heeft dan nog mee dan anders de behoefte aan 'krachtvoedsel': voldoende goede eiwitten, langzame koolhydraten, beschermende stoffen etc.

Word weer baas in eigen pan, buik en brein

Ik gun het iedereen zo: Hormonen die met elkaar in balans zijn! Hoewel hormonen die uit balans zijn je leven flink negatief kunnen beinvloeden, is een gezonde hormoonbalans een weldaad: voor alle taken die je lijf en brein voor je verrichten. In mijn optiek kun je nog steeds heel veel doen voor een gezonde hormoonbalans met mes en vork. Maar dan zul je zelf weer moeten gaan kokkerellen. Het leukste aan de vijf pijlers is: ze zijn heel eenvoudig & lekker tegelijk te realiseren met één ontbijt, lunch, diner of tussendoortje. Ik hoop zo dat je de smaak van het kokkerellen weer te pakken krijgt. En dat je elke dag fluitend de keuken in gaat om voor je allerbeste vrienden, jouw hormonen, iets lekkers te maken. Gun je zelf die kans om het uit te proberen.

En het allermooiste hieraan, vind ik, is: Als jij ervoor gaat om jouw hormonen en die van jouw gezin, familie en geliefden te koesteren, dan doe je direct iets prachtigs voor de veerkracht van de aarde. Hoe mooi is dat?

Kortingsactie om de 11 de druk te vieren

Koop jij de 11-de druk van het Hormonenboek samen met het bookazine MOOI Eten | Goed om te weten (met daarin nog een uitgebreid hormoondossier) dan heb je maar liefst 135 recepten voor elk moment van de dag om mee aan de slag te gaan. En betaal je geen € 41,90 maar € 36.95. En daarbij krijg je ook nog een leuk geschenkje extra. 

Klik hier voor de actie van boek + MOOI Eten (hormonen)

Koop jij de 11-de druk van het Hormonenboek samen met het bookazine MOOI Eten | MOOI Leven (met daarin nog een uitgebreid dossier over de connectie tussen je darmen en je brein) dan heb je maar liefst 135 recepten voor elk moment van de dag om mee aan de slag te gaan. En betaal je geen € 41,90 maar € 36.95. En daarbij krijg je ook nog een leuk geschenkje extra.

Klik hier voor de actie van boek + MOOI Eten (darmen/brein)

Over de auteur van dit artikel

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven. 

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis gratis kan blijven delen.