Kwarktaart als ontbijt

Kwarktaart als ontbijt

​Eet je regelmatig havermuesli met kwark en lijnzaad als ontbijt? Dan kun je er eenvoudig eens deze feestelijke/friszure rabarber kwarktaart van maken. Een begin van de dag zonder snelle suikers kan wel eens het spreekwoordelijke "ei van Columbus" zijn voor je gewicht, stress- en immuunsysteem.

Bereiding

Voor de bodem:Begin met het maken van de bodem. Blender de havermuesli en het Chizaad fijn. Af en toe wat grovere stukje is prima! De vijgen of dadels (in stukken gesneden) in warm water wellen. Zorg dat ze net onder water staan. Pureer ze na ca. 15 minuten met het weekwater. Verwarm de oven alvast voor en smelt de olie/boter in een kommetje. Schil en rasp de wortelen fijn en doe ook die door het mengsel. Meng het gepureerde fruit, de olie, de wortelen en psyllium tot een homogene massa (gaat het makkelijkst met een mixer met deeghaken). Doe het in een taartvorm (met een uitneembare bodem of afneembare rand) en verdeel de ingrediënten egaal over de bodem en de randen van je vorm. Druk goed aan. Zet een uur in de oven op 100 graden Celsius (als je geen Chiazaad en/of muesli zonder lijnzaad gebruikt) kun je de oven gerust op 140 graden zetten en dan 45 minuten aanhouden. Laat de bodem goed afkoelen en giet dan het rabarber/kwark mengsel erbij. Laat minstens 12 uur opstijven in de koelkast voor je hem aansnijdt. Doe vlak voor het opdienen er eventueel nog wat rood fruit over. Of ook erg lekker; de zoete variant van deze crunch.

Snelle variant voor de bodem: ik maak de bodem ook regelmatig van circa 200 gram gerstkoekjes, 50 gram havermout, een paar lepels kokosrasp, een klein beetje extra oerzoet en 80 gram gesmolten kokosolie. Koekjes verkruimelen, de rest van de ingrediënten toevoegen en heel goed aandrukken in een taartvorm. In de koelkast laten opstijven.

De topping:

Rabarber wassen, in grove stukken snijden en met de erythritol in een heel klein laagje water opkoken. Zodra het kookt de agar agar en banaan/rood fruit toevoegen en onmiddellijk een paar minuten pureren, anders klontert de agar agar. Laat 2-3 minuten zachtjes koken (niet korter omdat de agar agar dan niet optimaal geleert na afkoeling). Dan de kwark*, rasp, cranberries en vanille toevoegen en een dun laagje van het rabarbermengsel op een schoteltje doen. Zet dit even een paar minuten in de koelkast om te kijken of het goed opstijft (erg afhankelijk van hoe zuur de rabarber is en welke vruchten je gebruikt) Als het goed is voeg je de honing toe, giet je het mengsel op/over je taartbodem en laat je de rabarber afkoelen**.  Anders nog heel even weer opkoken met max. 2 gram agar agar of er een eetlepel aardappelzetmeel door pureren. Meng de honing erdoor als de rabarber lauwwarm is. Giet het mengsel in je afgekoelde taartbodem als het lauw is. En laat verder opstijven in de koelkast.

*Als je rauwmelkse hangop gebruikt is het natuurlijk erg jammer als je dit mee laat koken. Doe alles volgens recept maar voeg de hangop NIET toe. Dit doe je pas als de rabarber en het fruit na het koken tot handwarm is afgekoeld. Pas dan voeg je de hangop toe en giet het dan in/over je taartbodem.  

** Ik heb ooit eens een rabarbertaart gemaakt die niet goed was opgestijfd. Simpelweg omdat ik het niet een paar minuten had laten koken met de agar agar. Dan is er nog steeds geen ramp: ik heb het rabarbermengsel er weer uitgeschept, opnieuw laten koken met een beetje extra agar agar en weer af laten koelen om het opnieuw over de taartbodem .

NB; agar agar verliest een deel van zijn gelerende werking als je het invriest. Dus houd daar rekening mee mocht je deze taart invriezen. Ingrediënten

 • Ingrediënten topping:
 • 700-900 gram rabarber (of 350/450 rabarber en 350/450 aardbei)*
 • Evt. 150 gram banaan (of frambozen)
 • 50-60 gram erythritol
 • 14-15 gram agar agar poeder (anders gelatine)
 • 500 gram volle bio kwark, rauwmelkse hangop/yoghurt (of kokosyoghurt)
 • Evt. rasp van 1 bio sinaasappel
 • Eventueel 40 gram gedroogde cranberries
 • snufje vanillepoeder en/of kardemom
 • 40-50 gram natuurhoning

* Je kunt uiteraard ook voor minder dan 700-900 gram rabarber/fruit kiezen. Pas dan wel de hoeveelheid agar agar aan.

Bodem

 • 200 gram havermuesli (anders havermout) 
 • 30- 40 gram Chiazaad
 • 200 gram gedroogde vijgen of dadels
 • 200 gram geraspte wortel
 • snufje vanille
 • ⅕ theelepel kardemom
 • 40-50 gram gesmolten kokosolie
 • evnetueel 5 gram psyllium

Strooi eventueel wat kokosrasp over de bodem als je de kokosyoghurt variant van deze taart maakt. 

Gezondheidstips

Leuk om te weten?

Ik maakte deze taart op verzoek: op ik een gezondere variant met minder vet en suiker kon bedenken voor gasten van een restaurant. Daar word ik altijd blij van: iets mogen maken wat veel mensen graag of regelmatig maar dan in een gezond(ere)uitvoering. De klassieke kwarktaart van dit restaurant was met een bodem van koekjes, slagroom, flink wat suiker en fruit op sap. Voor de aardigheid heb ik van zowel deze als van de klassieke taart een voedingswaarde berekening gemaakt. Het overtrof mijn verwachtingen flink, zeker wat betreft zout en vezels. Zie hieronder het verschil in voedingswaarde. En zie hoe je een enorme sprong maakt qua vezels: het voedsel voor je darmbacterien die de basis van je gezondheid en immuunsysteem zijn. Zie hier voor het artikel over boterzuur en het belang voor je gezondheid. En wat je totaal niet ziet in dit overzicht maar van wezenlijk belang is: rechts is het laagglycemisch en met wezenlijke voedingsstoffen, rechts zijn het voor een flink deel witte suikers en bloem. Vind iedereen dit lekker? Nee zeker niet; deze taart is friszuur, de traditionele flink zoet.

Ook bevat deze taart (op de erithrytol na) wezenlijke voedingsstoffen. Lees hier het artikel van Monique van der Vloed over erythritol. Wezenlijke voedingsstoffen zijn belangrijker dan ooit: veel van de ernstige Corona klachten zijn mogelijk het gevolg van ons 'arme dieet', aldus dit bericht. Gebruik je in plaats van rabarber fruit dan kun je uiteraard met minder honing en erythritol toe. Uit onderzoek blijkt dat onbewerkte ingredienten ten opzichte van bewerkt industrieel voedsel zorgt dat je ca. 500 calorieën per dag extra eet. Dit omdat je honger- en verzadigingshormonen ontregeld worden door de industriele vetten, snelle suikers etc. Een gezond gewicht begint bij veel mensen inderdaad bij onbewerkt eten. Iets wat ik al jaren hoor van de gebruikers van mijn boeken. Dit is toch een fantastisch vooruitzicht voor mensen die graag wat kilo's kwijt willen? (H)eerlijk eten door gewoon weer baas worden in eigen pan. Een gezond gewicht wordt steeds belangrijker, kopten de kranten in mei 2020 ook weer: "Zonder een gezondere aanpak voor voeding en leefstijl is het dweilen met de kraan open tegen Corona. Zelfs als we een succesvol medicijn of vaccin ontwikkelen. Er moet beleid komen om een gezonde leefstijl gemakkelijker te maken en er moet een gezonde omgeving gecreëerd worden!"

TIP; geef deze taart eens als cadeau. Is het niet prachtig om zoiets weg te geven? Ik geef deze taart vaak weg in het kader van onze actie "Geef elkaar lokale geschenken". Mooi voor de lokale boer, teler, producent en mooi voor jouw gezondheid. Deze taart maak ik ook regelmatig met buffelyoghurt van een lokale buffelboer, met rabarber van Heerijk Westerwolds Land en Westerwoldse gerstkoekjes. Super lekker en grotendeels lokaal.