Slowfood stoofpotjes

Slowfood stoofpotjes

Van de mooiste, duurzaamste en duurste ingrediënten kun je in je keuken ongewild en onbedoeld toch iets ongezonds maken: kooktechnieken en bereiding bepalen namelijk ook heel veel van het uiteindelijke gezondheidseffect. Zo is vlees laten sudderen in een vloeistof vele malen gezonder.

Bereiding

Verhit de olie/roomboter in een braadpan, voeg de ui en knoflook toe en fruit een paar minuten aan. Voeg het vlees* en de specerijen toe. Bak een paar minuten goudbruin aan. Voeg het bier toe en verkruimel de bouillonblokjes erboven. Breng het aan de kook, draai de warmtebron lager en laat het vlees zachtjes stoven, circa 45 minuten tot 1 uur. Schil in de tussentijd de zoete aardappelen en snijd in grove stukken. Voeg de aardappel de laatste 10 minuten van de kooktijd aan je stoofpot toe. Let echt op dat ze niet te gaar worden, dat is erg jammer in dit gerecht. Proef en breng eventueel verder op smaak met peper, zout en specerijen. Voeg op het laatst de kidneybonen toe. Serveer met boekweitnoodles, gekookte gerst- of haverkorrels en lekkere gestoomde seizoengroenten of een frisse salade.

*Het kost iets meer voorbereiding, maar als je het vlees een dag van tevoren marineert in het bier en de specerijen wordt het nog gezonder en smaakvoller. Op deze manier ontstaan er namelijk minder AGEs en wordt het vlees nog malser.

Bereiding in de crockpot:

Dat is bijna nog gemakkelijker: doe de uien en knoflook samen met een heel klein beetje boter/olie en een mok water in je crockpot. (je kunt het uiteraard ook eerst even kort aanbraden in een koekenpan) Leg daar de kip op. En vervolgens de hardere groentes zoals knollen, pastinaken, wortelen etc. Voeg ook een klein beetje van het zout en de specerijen toe. Voeg een half uur voordat je aan tafel wilt ook de wat zachtere groentes als de zoete aardappel toe + de rest van je zout en specerijen. En een paar minuten voor het opdienen de bonen.

Ik gebruik ter vervanging van rijst altijd graankorrels van bijvoorbeeld spelt, kamut, (naakte)gerst of (naakte)haver. Deze bereid ik ook altijd in de crockpot, per kilo tegelijk. Ik vries het vervolgens weer in porties in zodat je, hoe druk je dag ook is, het alleen nog hoeft te ontdooien en op te warmen in een stoompannetje. Er zijn heel veel van dit soort slowcookers, ik heb deze.


Ingrediënten

  • 3 eetlepels olijfolie of roomboter
  • 500 gram gesnipperde ui
  • 2 tenen geperste knoflook
  • 500 gram biologisch pouletvlees van hanen (of van geitenbok of stier)*
  • snufje gemalen chilipoeder of
  • 200-300 gram pastinaak, schorseneer of wortel

*Ook erg lekker in deze stoofpot: Seitan in tamarisaus (deze stoof je niet mee maar door je vlak voor het opdienen door je gerecht)


  • 10 gram garam masala (of nog lekkerder, deze overheerlijk specerijemix)
  • flinke theelepel curcuma
  • zout en peper naar smaak
  • 330 ml bruin bier of bokbier (anders water of rode wijn)
  • 300-400 gram zoete aardappel (of andere seizoengroente)
  • 100 gram santen of 200 ml kokosmelk
  • 300-400 gram gekookte bonen

Gezondheidstips

Recept uit mijn boek Je Brein Vitaal

AGEs

Ik blijf het vreemd vinden dat, als we echt overstappen naar culinaire verwennerij, we dan ook vaak meer ongezonde kooktechnieken en bereidingen gaan toepassen. Denk aan vlees roosteren, karamelliseren,
bruine korstjes en frituren. Bij dit soort processen ontstaan zogenaamde AGEs: Advanced Glycation Endproducts. Suikers en eiwitten binden zich aan elkaar en vormen zo sterke vrije radicalen die ‘gezond oud worden en je breinvitaliteit danig in de weg kunnen staan. AGEs ontstaan onder andere uit de zogenaamde Maillard-reactie: de prachtige bruine kleur (en heerlijke geur) die het bakken van brood, het karamelliseren van suikers en het roosteren van vlees geeft. En die je vaak het water in de mond laat lopen. Lange tijd werd gedacht dat deze AGEs met name voor complicaties zorgden bij mensen met diabetes, nierproblemen of hart- en vaatziekten. Dankzij jarenlang onderzoek door professor Helen Vlassara weten we nu dat het een groter en serieuzer probleem is dan we hadden kunnen vermoeden. Zelfs bij ongeboren en jonge kinderen kan een overmaat aan AGEs al voor problemen en een zeker overgewicht zorgen en zo gezond oud worden in de weg staan. Een flink aantal ziekterisico’s wordt mede in verband gebracht met overmatig veel AGEs: diabetes en de complicaties ervan (oog-, nier-, hart- en vaatproblemen), insulineresistentie, alzheimer, ontstekingsziekten etc. Onder invloed van deze ziekten gaat het lichaam ook zelf nog meer AGEs produceren. Daarom is beperking van AGEs via de voeding een gezonde stap, of je nu gezond of ziek bent. Vlees stoven in water, wijn of bier voorkomt de vorming van overmatige AGEs. Lees voor andere tips over kaas, suikers etc. verder in mijn artikel over AGEs.

Stoof of pocheer.

Stoven (of pocheren) is dus gezonder. Duurt ook veel langer. En voor de mensen die op gas koken is dat zeker nu niet echt een optie. En ook niet voor de mensen die het veel te druk hebben om in de keuken te staan. Na lange werkdagen zie ik het ook niet zitten om nog een slowfood maaltijd in elkaar te draaien. Daarom ben ik zo ongelooflijk blij met mijn crockpot: mijn slowfood bereider waar je niet bij hoeft te blijven en die maar heel weinig stroom verbruikt. Zo kan slowfood juist in tijden van stress een handige hulp zijn. Ik heb deze crockpot, er zullen er vast veel meer zijn hoor. Maar deze is zo heerlijk simpel qua bediening en ik vind de keramische binnenpot zo mooi om het ook direct in op te dienen.

Eet je vlees? Kies voor eerlijk vlees dat je eerlijk bereid.

Waarom ik voor ‘mannenvlees’ heb gekozen? Omdat mannetjesdieren het ‘overtollige bijproduct’ worden genoemd van de melk- of eierenproductie. Dieren die gehouden worden om dagelijks melk te geven, moeten nu eenmaal lammetjes/kalfjes baren om de melkproductie gaande te houden. Logischerwijs is één op de twee lammetjes/kalfjes een bokje of een stiertje. En om een maximale eierproductie te genereren, is er elke 1,5 jaar een nieuwe leghen nodig. Bij het uitbroeden van de eieren voor nieuwe leghennen kruipen er ook 50% haantjes uit het ei. Vegetarisch eten helpt dus ook niet om dit leed te verzachten. De haantjes worden normaal gesproken direct gedood, omdat ze geen economische waarde hebben. Inmiddels zijn er, vooral in de biologische sector, volop ‘reddingsacties’ voor deze mannetjesdieren. Eet je vlees? Kies dan ook eens voor dit ‘mannenvlees’. Voorwaarde is dan natuurlijk wel dat de dieren een duurzaam leven hebben gehad en het liefst gevoerd zijn met volwaardige reststromen.

Ook vlees van dieren die hun leven lang buiten gelopen hebben is uiteraard een eerlijker (en gezondere keuze voor mens en aarde) dan willekeurig vlees. Zie bijvoorbeeld het verhaal van Sanne Beld/Met Natuur mee over regeneratieve begrazing. Of vlees van De Woeste Grond dat vooral afkomstig is van dieren uit natuurgebieden.

Van Hollandse bodem

En wat ik zelf héél erg leuk vindt aan dit overheerlijke recept: de ingrediënten (haver, gerst, bonen, haan, groenten) komen allemaal van Nederlandse bodem. Het gros komt zelfs van 'vlak om de hoek'. Zie onderaan dit recept adressen waar je hele / lokale granen en bonen kunt kopen.