't is MOOI Eten, uit de lokale keten

18 november 2022

“t Is Mooi eten, uit de lokale keten

Achter de schermen hebben we niet alleen gewerkt aan de publicatie van het bookazine MOOI Eten | MOOI Leven, maar er staat nog veel meer moois op stapel! Er is een heus inspiratieplatform ‘Mooi-Eten-uit-de-Lokale-Keten’ aan het ontstaan. Het is een levendig verlengstuk van het bookazine. Een plek waar je terecht kunt voor nog veel meer tips over betaalbaar, gezond en duurzaam eten, recepten, energiebesparende kooktips, filmpjes, aanbiedingen en acties. Er komen zelfs MOOI Eten trainingen, basic vergaderarrangementen, een jaaropleiding en kookworkshops en intussen laten we ook onze gedachten al gaan over het organiseren van een jaarlijks congres. We staan te trappelen om samen met jullie te bouwen aan een MOOI Leven met MOOI eten! Samen pakken we de regie en werken zo direct aan onze gezondheid en die van de bodem, de boer, de bij en ons bord.

Sla meerdere vliegen in een klap


Op het platform zetten we voedsel, boeren en producenten in de korte keten, die werken aan een gezondere wereld in de schijnwerpers. Wat zijn er veel prachtige initiatieven. Dichtbij zijn de lekkerste, gezonde en meest smaakvolle producten te vinden.

Onze eerste campagne op dit platform is ‘De Omfietsmaanden’: waar vind je gedurende de wintermaanden (h)eerlijk, onbewerkt, divers en betaalbaar eten. Het leukst is natuurlijk om ze echt op de fiets, bij elkaar te scharrelen. Wil je dat niet, dan ga je lekker naar de boerderij- of Odin winkel of laat ze thuisbezorgen door Hofweb. Welke manier je ook kiest, we slaan meerdere vliegen in een klap. Je ondersteunt de lokale economie, boeren en producenten krijgen een eerlijke prijs, je bespaart in voedselkilometers, er is meer sociaal contact en verbinding, je bent lekker in beweging, waait lekker uit in je hoofd en warmt direct lekker op in de koude wintermaanden! Maar bovenal willen je laten ervaren dat een bewuste keuze helemaal niet duurder hoeft te zijn en bovendien vaak ook veel smakelijker en gezonder. Zie onderstaand You Tube filmpje.

Wat ga je er vinden? Een greep uit het aanbod

  • Recepten uit boeken, aangepast naar het seizoen en wat er op dat moment in overvloed of in de aanbieding is. Maar ook ‘Niet moeders mooiste recepten’ om hun ‘kneuzen en lelijkerds’ te verkopen zodat er gerechten mee gemaakt kunnen worden.
  • Anti-verspillingstips, energie bespaartips en besparende kookmethoden
  • Wildpluk ingrediënten (die overigens ook uit je vensterbank, stukje tuin of braakliggend terrein kunnen komen) 
  • Nieuwe producten van lokale boeren waar je écht voor om wilt fietsen.
  • Grootverpakkingstips: met meerdere mensen samen een grootverpakking kopen kan ongelooflijk veel geld schelen. We scharrelen de mooie lokale tips van deze producten voor je op.
  • Tips van andere duurzame organisaties, platforms en consumenten die we oproepen om de Omfietstip van de week te sturen.

Neem snel eens een kijkje op www.mooietenuitdelokaleketen.nl en deel vooral ook zelf je tips met ons. Dat kan via info@mooietenuitdelokaleketen.nl

Enne.....als jij onze berichten, tips en aanbiedingen weer deelt met jouw achterban, dan maken we nog grotere stappen richting de duurzame boeren die voor zowel onze gezondheid als die van de aarde hun beste beentje voor zetten. Laten we hen daarvoor belonen met onze stem en onze euro's die we uitgeven aan voedsel.

Neem een kijkje op het platform

Welkom thuis! Wij zijn gebaat bij voedsel zoals dat duizenden jaren is geweest: vers, eerlijk geteeld, eenvoudig bereid, divers, kleurrijk en voedzaam. Met verrassend simpele, lekkere en vooral betaalbare gerechten werk je aan de basis van een mooi leven. En daarmee zet je direct een mooie stap richting een gezonde aarde, die in alle opzichten ons thuis is.

Rineke Dijkinga

Over de auteur van dit artikel

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven. 

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis gratis kan blijven delen.