Zoete Bonenburgers

Zoete Bonenburgers

Zonder essentiële suikers een grotere kans op miscommunicatie

Bereiding

Het mooiste is het om je eigen bonen 12 uur lang te weken, het weekwater weg te gooien en dan te koken. Zo niet, dan kun je bonen uit een glazen pot gebruiken. De bonen goed afspoelen tot alle schuim verdwenen is (ook tijdens het koken haal je regelmatig het schuim weg). Bonen grof stampen met een stamppotstamper. Uien, knoflook en wortelen heel fijn snijden (of in foodprocessor), de Shiitakes en zongedroogde tomaten kun je iets grover laten. De eventuele meelwormen ook heel fijn malen in de foodprocessor. Alle ingrediënten mengen en proeven of je het lekker op smaak vindt. Anders naar hartenlust nog iets toevoegen. Mengsel half uurtje in de koelkast zetten en er met behulp van serveerringen 8 burgers van maken. De burgers stevig aandrukken. Een bakplaat met ruim olijfolie invetten en de burgers 35-40 minuten op 140 graden bakken. Serveer met een lekkere salade. En vergeet je een lekkere Omega 3 olie of een gezonde olijfolie niet?

Ingrediënten

Ingrediënten voor 8 burgers

  • 500 gram gemengde bonen (of mengsel van allerlei bonen met dezelfde kooktijd)
  • 100 gram ui
  • 100 gram wortel
  • 22 gram meelwormen*
  • 1 teen knoflook
  • 50 gram Shiitake

*Mocht je deze weglaten (zeker in de week zonder vlees) dan bevat de burger nog slecht 8,5 gram eiwit per 100 gram (met de meelwormen erin ca. 10,5%). Gebruik dus bij deze burger bijvoorbeeld een salade met noten en zaden als extra eiwitbron.

  • 15 gram zongedroogde tomaten
  • 100 gram gerst- of roggevlokken
  • 3 gram zeesla
  • 30 gram plantaardig proteïne (Faba, zonnebloempit-, hennep- of pompoenpit proteïne) en anders hazelnootmeel
  • 40 gram olijfolie + scheutje warm water
  • 20-25 gram (of meer) van jouw favoriete kruiden-specerijen mix (bijna alle smaken zijn lekker)
  • 5 gram Keltisch zeezout + paar draaien peper (en nog lekkerder: een deel zeekraalzilt)

Gezondheidstips

Wie mijn boek 'Alles draait om je Hormonen' of "Weten van (h)eerlijk eten deel 2" heeft, weet al iets van essentiële suikers. Deze hechten zich aan een soort antennes op jouw cellen in je lichaam en brein: ze vangen zo boodschappen op die ze o.a. doorsturen naar andere cellen. Vooral ons hormoonsysteem, immuunsysteem, onze spijsvertering, hersenfunctie en geheugen maken volop gebruik van deze functie. Des te beter deze communicatie is, hoe sneller en beter je lichaam de gezonde balans kan herstellen. Er moet immers regelmatig actie ondernomen worden als cellen hersteld of vernieuwd moeten worden. Maar denk ook aan serotonine dat moet ‘overspringen’ op de volgende cel zodat je een evenwichtige stroom aan serotonine in je brein hebt, zodat je evenwichtig qua stemming en energie blijft. En wat te denken van je immuunsysteem: zijn er in je lichaam bijvoorbeeld virussen of bacteriën aangetroffen, dan moeten alle cellen van je immuunsysteem zo snel mogelijk weten wat hen te doen staat. Dus een snelle communicatie in plaats van miscommunicatie is belangrijk! Daarom zouden we essentiële suikers echt dagelijks moeten eten. Zodat na een paar maanden elke cel in ons lichaam/brein weer de beschikking hebben over deze stoffen. Lees hier het hoofdstuk in mijn boeken dat over deze essentiële suikers gaat.

Ook in je darmslijmvliezen spelen ze een belangrijke rol: hier zorgen ze dat schadelijke en lichaamsvreemde stoffen niet aan het slijmvlies kunnen hechten, maar gezonde (voedings)stoffen juist beter opgenomen worden. Bepaalde essentiële suikers als glucose (geraffineerde suiker waar we ca. 51 kilo per jaar van eten) en galactose (zuivel) eten we veel te overvloedig. Andere krijgen we niet of nauwelijks binnen. Heel veel fruit en groenten zijn niet meer zongerijpt. Zeewieren, insecten en paddenstoelen staan nog (te)weinig op ons menu en oude granen als gerst en rogge zijn ook grotendeels verdwenen. Bovendien heb je al veel vaker kunnen lezen in mijn boeken zijn tekorten aan allerlei voedingsstoffen regelmatig aan de orde. Deze burger bevat maar liefst 10 essentiële suikers: allerlei soorten bonen, shiitake, ui, wortel, knoflook, gerstvlokken, zongedroogde tomaten, zeesla en de garnering met rauwe groente en kiemen. Gebruik je geen insecten, dan kun je eventueel wat agar agar poeder aan je burger toevoegen: beiden zijn rijk aan het essentiële suiker siaalzuur. Dit zijn stoffen die hechten op onze cellen en ons immuunsysteem informeren of iets als vriend of vijand moet worden gezien. Onze hersenen en darmslijmvliezen bevatten normaliter het meeste siaalzuur. Elke dag essentiële suikers op het menu: een aanrader! En wat een keuzemogelijkheden om ze toe te passen (zie de lijsten in mijn boeken)