Kersen bananen chocoladetaart

Kersen bananen chocoladetaart

Zomerfruit, overrijpe bananen en een chocolade bodem. Wat een tong- en oogstrelende combinatie.

Bereiding

Doe de dadels in een kom en overgiet met heel heet water tot ze onder staan. Laat ca. 10 minuten staan. Doe de quinoamuesli in een foodprocessor, maal het fijn en doe het in een kom. Giet het water van de dadels af en maal ze fijn. Doe daarna de olie/boter erbij zodat deze smelt in de warme dadels. Doe dit bij de quinoamuesli, voeg de notenpasta , rauwe cacao, kokosrasp en psyllium toe en proef. Misschien wil je nog wat extra cacao toevoegen? Doe vervolgens het mengel in een taartbodem (het liefst eentje waar je de taart heel gemakkelijk weer uit kunt halen). Verdeel het mengsel egaal, druk heel stevig aan en zet het in de koelkast. Maak dan de topping: Pureer de bananen, het rode fruit en de kokosmelk*. Zet het op het vuur en laat aan de kook komen.  Zodra het kookt de agar agar (goed opgelost in wat koud water) toevoegen en nogmaals pureren om het klonteren van de agar agar tegen te gaan. Laat 2-3 minuten zachtjes koken (niet korter omdat de agar agar dan niet optimaal geleert na afkoeling) en doe de citroenrasp en het sap erdoor. Verdeel het egaal over de taartbodem en laat minimaal een paar uur opstijven in de koelkast. Garneer vlak voor het opdienen met één of meer van de suggesties.

* Je kunt ook kiezen voor kokosyoghurt. Voeg die pas toe nadat je de agar agar 2-3 minuten hebt laten koken. 

Ingrediënten

Voor de bodem:

 • 120 gram dadels zonder pit
 • 250 gram van je favoriete muesli 
 • 85-90 gram notenpasta (Horizon of Monki zijn het lekkerst)
 • 80 gram gesmolten Extra Virgin kokosolie
 • 50 gram rauwe cacaopoeder
 • 40 gram kokosrasp
 • 5 gram psyllium

Topping

 • 300 gram (over)rijpe bio bananen
 • 300 gram rood zomerfruit zonder pit (kersen, bramen, frambozen etc)
 • 200-400 ml kokosmelk
 • rasp van 1 bio citroen + scheut sap
 • 8-10 gram agar agar
 • Garneer de taart met zomerfruit waaronder wat zure dingen zoals passievrucht of nog veel lekkerder wat crunchy fruitleer. Of nog wat citroenrasp als 'zuurtje'. Erg leuk om de taart ook nog met wat roze of blauwe eetbare bloemetjes te garneren.

Garnering:

Erg lekker met nog wat geraspte kokos& donkere chocolade, wat kersen of ander rood fruit. En nog iets zuurs zoals citroenrasp, passievrucht of wat crunchy fruitleer 

Gezondheidstips

Misschien goed om te beseffen dat maar liefst een derde van onze gemiddelde dagelijkse calorie-inname uit ‘lege tussendoortjes’ bestaat: 87% van deze tussendoortjes halen we uit snoep, koekjes, gebak. (Op de voet gevolgd door frisdranken met 81%) (3) Waarom ik dan toch vaak recepten voor tussendoortjes maak? Niet omdat ik vind dat we meer tussendoortjes moeten eten (Liever niet zelfs**), maar wel omdat ik van mening ben dat het erg belangrijk is dat tussendoortjes wezenlijkevoedingsstoffen bevatten. Dus áls je toch een tussendoortje eet, maak dan van elke hap een stap waar je darmen en brein ook iets aan hebben.Dat wil zeggen dat ze gezonde, niet geraffineerde, onbewerkte voedingsstoffen (vitamines, mineralen, sporenelementen, gezonde vetten, voldoende vezels, beschermende stoffen en eiwitten moeten bevatten omdat deze ons lichaam en brein in staat stellen hun taken optimaal uit te voeren. **Een mens die hormonaal lekker in balans is en voedzame maaltijden eet heeft eigenlijk geen tussendoortjes nodig. Bewerkt voedsel, zoals veel van onze tussendoortjes, zorgt in veel gevallen voor schommelingen in je bloedsuikerspiegel. Terwijl een stabiele bloedsuikerspiegel juist zorgt voor een gelijkmatige stemming en energie.(4) Zo eten dat je bloedsuikerspiegel stabiel blijft leidt, als je dit structureel doet, ook tot minder eetmomenten per dag, zelfs tot aan het avondeten.(5) Als er iets is waar je energie aan overhoudt, dan is het wel aan minder eetmomenten op een dag.(6) En dan kun je deze taart nog steeds heerlijk eten: bij je ontbijt of lunch. 

Lees verder mijn artikel: Nodig je darmbacterien ook uit als je tussendoortjes eet.

Als je gezond wilt eten, maak het dan zelf (Chinees gezegde) Ik kan tientallen voordelen bedenken van zelfgemaakte tussendoortjes. Ik noem alleen deze:  Bewerkt industrieel voedsel kan leiden tot verslavend eetgedrag. Het zorgt er ook voor dat je honger- en verzadigingshormonen flink ontregeld raken en je telkens wordt aangezet tot extra eten. Onbewerkt voedsel lijkt dit niet te doen.(7) Hierdoor eten mensen die sterk bewerkt voedsel eten algauw zo’n 500 calorieën per dag meer. (Citaat uit mijn boek "je Brein vitaal")

(3) Voedsel consumptie peiling 2012-2016, RIVM
(4) www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4204795/
(5)www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/30968140
(6)https://www.sciencedirect.com/science/article/pii/...
(7) https://www.psychiatrictimes.com/view/underlying-m...