Selleriesalade

Selleriesalade

Dit is inderdaad wel wat meer werk dan een bakje selleriesalade in de winkel kopen. Maar het bevat heel veel niet: geen slechte/geharde vetten, geraffineerde suikers & zout en allerlei E nummers.

Bereiding

Schil de selderijknol en maak er met een spiralizer dunne ‘spaghetti’ van (je kunt uiteraard ook een mandoline of keukenrasp gebruiken, snijden met een mes kan natuurlijk ook, maar dan ben je wel even bezig). Doe er direct wat citroensap door anders verkleurt het snel. Knip of snijd de spaghetti slierten eventueel nog wat korter. Je kunt het rauw verwerken maar ik vind het lekker om het een paar minuten te blancheren. Breng dan een pan water aan de kook, doe de selderij ‘spaghetti’ erin en blancheer ze kort. Giet het water af, spoel ze af en laat ze uitlekken en afkoelen. Maak de selderij aan met de hieronder genoemde ingrediënten. Voeg naar eigen smaak iets meer van deze ingrediënten toe.

Ingrediënten

  • 500 gram selderijknol
  • 150-175 gram eigengemaakte rauw melkse hangop/yoghurt of kefir, anders Demeter, Pure Graze of Rauw Power zure zuivel*.
  • 2 flinke theelepels (honing) mosterd
  • 2 eetlepels witte balsamico azijn
  • 1 a 2 eetlepels citroensap of appelazijn
  • 5 a 6 draaien peper uit de molen

* Natuurlijk kun je ook kiezen voor kokosyoghurt, dan krijgt deze salade een zoet in plaats van een fris/zuur accent.

  • 4 gram Keltisch zeezout
  • 2 eetlepels walnootolie
  • 1 eetlepel vloeibare biologische honing, wat erythritol of een koffielepel kokosbloesemsuiker.
  • eventueel iets van de volgende ingrediënten: fijngesneden peterselie, een paar walnoten, 1 zeer fijn gesneden Elstar appel, 1 zeer fijn geraspte wortel of wat biologische citroenrasp

Gezondheidstips

Tip van Rineke: ik maak direct spaghetti van de hele knol en vries de rest geblancheerd in voor een volgende keer. (dat verliest het wel wat aan bite overigens) Als ik de spiralizer toch op het aanrecht heb staan maak ik vaak ook direct courgette ‘spaghetti’ gecombineerd met wat wortel ‘spaghetti’. Ziet er prachtig uit en echt super lekker! Maak het bijvoorbeeld eens met de wat mediterrane kruiden en wat geroosterde noten of geef het een Oosters tintje met een currymix, kokosmelk en een gepocheerd eitje. Super lekker vind ik!

Tip van Rineke: dit is inderdaad wel wat meer werk dan een bakje selleriesalade in de winkel kopen. Maar het bevat heel veel niet: geen onbruikbare vetten, geraffineerde suiker/zout en allerlei additieven als sulfiet. Ik heb het er graag voor over want ik ben gek op sellerie salade. Maar ik blijf graag baas in eigen buik/pan. Dit is de samenstelling van een gemiddelde kant-en-klare eiersalade:

Ingrediënten: 61% KNOLSELDERIJ (SULFIET), koolzaadolie, water, suiker, volle yoghurt (MELK), natuurazijn, EIGEEL, zout, gemodificeerd zetmeel, conserveermiddelen (kaliumsorbaat, natriumbenzoaat), specerijen (MOSTERD), gistpoeder, verdikkingsmiddelen (guarpitmeel, pectinen, xanthaangom), natuurlijk aroma (SELDERIJ), antioxidant (ascorbinezuur), voedingszuur (citroenzuur).

En eerlijk is eerlijk, er zijn heel wat kant-en-klare voedingsmiddelen die veel ongezonder zijn dan deze. Waar het om gaat is dat nagnoeg al onze kant-en-klare voedingsmiddelen allerlei ingrediënten bevatten die niet bijdragen aan je energievoorziening en om die reden weer uitgescheiden moeten worden via je lever en darmen. Als onze lever veel energie moet stoppen in het ontgiften/afbreken/uitscheiden van nutteloze en toxische stoffen kan hij niet bezig zijn met de bewaking van bijvoorbeeld onze hormonale gezondheid of met de aanmaak van onze belangrijkste antioxidant glutathion. Sterker nog: veel van deze stoffen kunnen alleen met behulp van glutathion afgebroken worden: glutathion is namelijk zowel onze meester antioxidant, meester ontgifter en een zeer belangrijke viruskiller. Lees hier het artikel dat Medisch Dossier Magazine hierover schreef. Als we deze functie van glutathion vooral moeten inzetten voor de ontgifting is het dus niet meer inzetbaar als antioxidant/viruskiller. Door zelf met eerlijke, onbespoten en échte voedingsmiddelen te koken behoud jouw lever flink wat gltuathion voor andere taken. Lees hier mijn artikel over leverontgifting.

Tip van Rineke: hangop is op een hele simpele manier zelf te maken. Als je het maakt van rauwe zuivel van biologische, loslopende, grasetende koeien (zeker als het afkomstig is van oude koeienrassen) heeft het een totaal ander effect op onze gezondheid dan gepasteuriseerde zuivel. Zie verder weetje melk. Het bevat dan zelfs wat Omega 3 vetzuren. Rauwe, gefermenteerde zuivel is een prachtige bron van probiotische bacteriën die bijdragen aan je darmgezondheid. Wist je dat je darmgezondheid ook een belangrijke voorwaarde is voor het ontlasten van je lever? Zie mijn boek 'Alles draait om je Hormonen' en 'Je brein vitaal- met elke hap een gezonde stap'.