Romige tuinbonenspread

Romige tuinbonenspread

Ik kocht al steeds minder avocado's vanwege hun grote voetafdruk. En vanwege het feit dat zeker 50% van de avocado's die ik het afgelopen jaar kocht rechtstreeks de prullenbak in konden. Dat overkwam me ook weer vlak voor een tapas diner. Als alternatief diepvriestuinbonen gebruikt. Wat lekker!

Bereiding

Blancheer je verse tuinbonen. Of gebruik in de winter geblancheerde diepvriestuinbonen. Doe de tuinbonen samen met de creme fraiche, pesto*, peper, olijfolie en knoflook in je blender. Pureer mooi fijn, maar af en toe een wat grove delen erin laten vind ik ook lekker. Proef en maak geheel naar eigen smaak verder op smaak. Serveer bij het ontbijt, de lunch of als bijgerecht bij het diner. Je kunt met deze voedzame spread echt alle kanten op.

*Ik maak mijn pesto graag zelf van onkruiden die ik gedurende het hele jaar verzamel. Maar een potje kant-en-klare pesto is natuurlijk ook lekker. Maar wie weet wil je helemaal geen Mediterrane spread. Leef je dan uit met andere kruiden/specerijen/spreads. Alles is bijna lekker bij de neutrale tuinboon.

Ingrediënten

  • 200 gram tuinbonen (of meer of minder natuurlijk)
  • 100 gram creme fraiche ( "                 "_
  • 1 a 2 eetepels groene pesto
  • Peper en zout naar smaak (erg afhankelijk hoe zout je pesto is)
  • 1 a 2 tenen uitgeperste knoflook
  • scheutje olijfolie
  • Eventueel nog een theelepel wakame/andere zeewiersnippers

Gezondheidstips

Ik bedacht deze spread omdat ik vlak voor ik visite zou krijgen weer eens tot de ontdekking kwam dat de bio avocado;'s die ik net gekocht had al rot waren. Ik koop al bijna nooit meer avocado's vanwege hun hoge voetafdruk.(zowel qua water als CO-2) En dat was al ver voor ik de film Rotten had gezien. Als ik ze dan toch heel af en toe koop dan is de teleurstelling over de kwaliteit vaak groot. Voor mijn tapasbuffet had ik toch een mooie groene spread nodig, vond ik. En zo werd deze variant op mijn favoriete avocado spread geboren. En wat was ie lekker! Nee, zeker niet zo fluweelzacht als de avocadospread. Maar wel een fantastisch alternatief. Met veel minder voedselkilometers, geen ontbossing tot gevolg*, geen hoge water-voetafdruk en veel betaalbaarder dan avocado's. 

Dus ik ben tevreden met dit alternatief. Kan ook komen natuurlijk omdat tuinbonen de aanmaak van onze tevredenheids-neurotransmitter dopamine ondersteunen.:-)

Ook voor je darmen zijn de vezels uit de tuinboon, het chlorofyl uit de pesto en de gefermenteerde creme fraiche mooie ondersteuningen. Klik hier voor mijn 10 redenen om zelf je spreads te maken.

*Gelukkig wordt er ook hard gewerkt aan plantages waar duurzaamheid hoog in het vaandel staat, zoals deze kwekerij in Colombia. En zijn er ook biologische farms waar de avocado direct vanaf de boom naar jouw adres getransporteerd worden. Logischerwijs voorkomt dit ook het probleem met de vele rotte avocado's die je koopt. Ik ga het uittesten bij een speciale gelegenheid! De vele voedselkilometers en de grote watervoetafdruk blijven ook in deze duurzame projecten natuurlijk wel bestaan. Dus hoe dan ook, mijn tuinbonen versie blijft!