Mijn ideale Gidsland

6 november 2022

Ik was te gast in het programma Gidsland van Be Informed Media om mijn verhaal over de bodems onder ons bestaan te doen: de bodem van de aarde en onze eigen bodem (onze darmen) vormen de basis van ons totale bestaan. Ze beïnvloeden ons totale welzijn, onze gezondheid en onze veerkracht. Is het niet fantastisch dat we met elke hap die we in onze mond stoppen aan beide bodems kunnen werken? Op een betaalbare manier? Door gewoon weer veel meer van eigen bodem te gaan eten. Van boeren en telers die als 'goed huisvader' voor hun bodem zorgen.

Gidsland is een van de programma's* van Be Informed Media waarin wekelijks een initiatief belicht wordt die een alternatief biedt op diverse gebieden. Van onderwijs en gezondheid tot aan ondernemerschap en duurzaamheid; gericht op hoe het anders kan. Wil jij je laten inspireren door pioniers die vertellen hoe de regie in eigen leven te pakken en vooral laten zien hoe?

In de vijfde aflevering van GIDSLAND ging Liselore van Ekdom in gesprek met Rineke Dijkinga, biologisch ondernemer en natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Onderwerpen als lokaal kopen bij de boeren en de bodemgezondheid van mens en natuur komen aan bod. De oplossing ligt volgens Dijkinga deels bij de mooie technologische ontwikkelingen als het gaat om landbouw en gezondheidszorg in combinatie met de oude kennis; integreer die twee.

”Voedsel uit een voedingsarme bodem, creëert op de lange termijn lichamelijke tekorten” aldus Dijkinga. Dijkinga geeft al jarenlang lezingen en trainingen door heel Nederland met als wens zoveel mogelijk bedrijven, kantines en zorginstellingen te inspireren onbewerkt, vers, lokaal eten te serveren. Je leest er meer over in het gedachtengoed van PUUR Westerwolde.

Benieuwd naar nog meer alternatieven? Maak dan vanaf 18 november kennis met haar initiatief ‘ Mooi eten uit de lokale keten ‘ via de website www.mooietenuitdelokaleketen.nl

* Ook Niemandsland is een programma van Be Informed Media. Klik hieronder voor de trailer.

Over de auteur van dit artikel

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven. 

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis gratis kan blijven delen.