Carpaccio van zomergroenten

Carpaccio van zomergroenten

Een heerlijke, oogstrelende carpaccio van koolrabi en rode biet.

Bereiding

Snijd de koolrabi, chioggia en rode biet in flinterdunne plakjes. Blancheer ze heel even in kokend water en laat ze uitlekken. Dep ze droog. Leg ze dakpansgewijs, kleur bij kleur, op een groot bord. Maak de dressing door alle ingrediënten te mengen en sprenkel die over de carpaccio. Serveer met de garnering naar keuze. Maar maak ook eens de pickle-variant hieronder.

PICKLE VARIANT

Ook een erg lekkere bereiding in plaats van blancheren is in de pickle-pers: Snijd of schaaf de geschilde groenten op de mandoline in zeer dunne plakjes. Weeg het af en meng in een ruime kom – voorzichtig knedend met de hand – 2% van het groentegewicht aan zeezout erdoor. Doe alles in een pickle-pers, zet de deksel erop en laat minimaal 12 uur onder druk op kamertemperatuur picklen. Laat de pickle in een vergiet uitlekken. En volg dan weer de vorige bereiding vanaf ‘Leg ze dakpansgewijs…’.

Een pickle pers kun je kopen in natuurwinkels of bij ‘pickle expert’ Peter van Berckel (die bovendien een prachtig boek over pickelen schreef, als je meer recept inspiratie wilt: Tsukémono

Ingrediënten

Dit heb je nodig voor 2 personen

 • 1 koolrabi, gepickeld of anders in heel dunne plakjes/reepjes gesneden
 • 1 rode biet
 • Evt. 1 chioggia (anders iets meer koolrabi of rode biet)
 • paar radijsjes
 • handje gehakte hazelnoten of amandelsnippers
 • Rood zomerfruit als bramen, frambozen, (wijn)bessen of aardbeien

VOOR DE DRESSING*

 • scheutje kombucha, appelazijn of appelcider
 • 1 eetlepel honingmosterd*
 • 1 teen gesnipperde knoflook
 •  flinke scheut rauwmelkse kefir hangop**
 • olijfolie, koolzaadolie of hazelnootolie naar smaak
 • zout en peper naar smaak

GARNERING SUGGESTIES:

Paardenbloemblaadjes en roze/rode eetbare bloemblaadjes als pinksterbloem, rode klaver, malve, kaasjeskruid etc***.

 • *Ook lekker met een eigengemaakte mosterd-mayonaisesaus
 • ** mijn favoriet is die van de Raw Milk Company
 • *** Let op dat je enkel bloemblaadjes gebruikt van onbespoten & eetbare bloemen

Gezondheidstips

1. De zomerse kleurrijke groenten, fruit, kruiden en bloemen zijn rijk aan polyfenolen: stoffen die we vaak aanduiden als ‘antioxidant’ en ontelbare taken hebben als het gaat om de bewaking van onze gezondheid.

2. Een pickle zou je als de ‘fastfood’ variant van fermentatie kunnen beschouwen. Het duurt immers maar een aantal uren. Een échte fermentatie duurt veel langer. Toch heeft het veel voordelen omdat bepaalde antinutriënten tijdens het pickelen grotendeels worden afgebroken, voedingsstoffen al enigszins worden 'voorverteerd' zodat je spijsvertering het gemakkelijker heeft (zeker belangrijk bij een trage of verzwakte spijsvertering) en er ontstaan melkzuurbacteriën. Een prachtige manier om je darmgezondheid te ondersteunen.

Een gezonde darm vormt dé bodem onder je gezondheid. Of je het nu hebt over een goede slaap, een prettige stemming, stressreductie, een gezond cholesterol, stabiele hormonen of bruisen van energie. Op een goede, goedkope en lekkere manier voor je darmflora zorgen, is daarmee met stip op één de beste investering in je gezondheid. Je pakt dan je gezondheid immers in de kern aan. Van oude geneesheren leerden we dit: “De darm is de wortel van de plant mens; hoe gezonder de wortel, des te gezonder de mens”. Lees verder in mijn artikel "Goed gastheer zijn voor je darmbacterien."

Goede redenen dus om eens een pickle te maken. Kleine moeite, groot plezier. Bovendien een lust voor het oog, toch?

Dit recept verscheen in het Bio-magazine van de Krant van de Aarde, de krant van groen Nederland. Je leest de digitale versie ervan hier. Een papieren abonnement behoort ook tot de mogelijkheden overigens.