Tomaten chips. Of liever sofrito?

Tomaten chips. Of liever sofrito?

Lekkerder dan dit ga je het niet maken met tomaten: Eigengemaakte tomaten 'chips' uit de droogoven. En als je die niet hebt overheerlijke sofrito. Gebruik de zomerse zongerijpte overvloed om er in de koude maanden ook optimaal van te genieten.

Bereiding

Ik weet niet hoeveel tomaten je gaat gebruiken. Ik maak meestal een paar kilo tegelijk. De bereiding is supersimpel of je er nu sofrito of 'chips' van maakt.

Aan de slag voor sofrito om direct te eten: 

Snipper de uien en knoflook en fruit circa 5 minuten samen met de knoflook in olijfolie. Doe vervolgens deandere ingrediënten erbij. Eventueel kun je de tomaten eerst ontvellen. Laat alles minstens een uur zachtpruttelen. Iets langer mag ook. Erg lekker over bijvoorbeeld een bonenschotel, kamut spaghetti, boekweit- of 5-granen-tagliattelle.

Aan de slag om te bewaren

Zie hierboven. Kook in de tussentijd een paar glazen conserven potten uit in een grote pan. Ik kies meestalvoor kleine potten, maar je kunt natuurlijk ook 1 of 2 grotere nemen. Haal ze er met een tang uit en zetze even op een schone handdoek. Proef de sofrito en als je deze lekker op smaak vindt, giet je de kokendesaus in de potten. Draai het deksel er goed op en kook ze nogmaals 10-15 minuten in de pan met water waar je de potten in had uitgekookt*.Laat ze afkoelen en bewaar ze op een koude plek. In de koelkast blijft de sofrito minstens zes maanden goed.

* Te veel werk? In porties invriezen kan uiteraard ook. Wel minder lekker, vind ik.

Aan de slag voor 'chips'

Ik gebruik dan maar 1 ui en een scheut olijfolie. Laat het aan de kook komen en circa 15 minuten pruttelen. Pureer het en laat afkoelen. Verdeel de saus over droogvellen. Zet in je droogoven op 68 graden gedurende 4 uur. Zet de temperatuur dan lager naar 52 graden. Als ze crispy zijn (afhankelijk van hoe dik je ze maakt en de totale hoeveelheid) zijn ze klaar. Let op: ze blijven alleen crispy als je ze heel goed afgesloten bewaart. Serveer ze als amuse of als chips. Ik vind het een feestje om te zien en een feestje voor mijn smaakpapillen.

Ingrediënten

voor circa 1.5 liter sofrito

  • 250 gram uien
  • 3-4 tenen knoflook
  • Gedroogde basilicum, oregano of Italiaanse kruiden naar smaak
  • 40 gram jonge, verse rozemarijn
  • 850 gram biologische overrijpe tomaten*
  • 200 ml olijfolie
  • 8-10 gram zout
  • een paar draaien peper

Gezondheidstips

* uit mijn boek Je brein vitaal - Met elke hap een gezonde stap: " van de gezonde effecten van het Mediterrane voedingspatroon blijkt het 2 x per week eten van sofrito te zijn. Voordeel van zowel de sofrito als deze 'chips' is dat ze niet of nauwelijks AGEs bevatten. Fijn voor je brein: Anti Aging

* Een van de geheimen van het gezonde effect van de Mediterrane keuken lijkt het feit te zijn dat ze 2 x per week een portie sofrito eten. Zie onderstaande illustratie hoe het traditionele Mediterrane dieet eruit ziet:

* Tomaten zijn rijk aan lycopeen.Deze stof komt vooral vrij onderinvloed van warmte in combinatiemet olie. Rauwe tomaten eten, heeftdus niet zo veel zin als het gaat omde lycopeen erin.Natuurlijk is er een snellere manier:de sofrito maken en dan in portiesinvriezen. Niet de meest efficiëntemanier qua stroomverbruik en ookvoor je eigen spijsvertering hoefthet niet efficiënt te zijn. Ingevrorenvoedsel houdt namelijk een ‘koudeenergie’, ook als je het na het ontdooienweer warm maakt. Dezekennis komt uit de ayurveda enwordt de thermische werking vanvoedsel genoemd. Voor mensenmet een zwakke spijsvertering,chronische stress of chronischeziekte kan het daarom raadzaamzijn om toch de, wat in onbruikgeraakte, conserveermethoden tegebruiken. Maar of je deze saus nuwel of niet invriest, het blijft velemalen gezonder dan de gekochterode sauzen met zonnebloemolie inplaats van olijfolie, vaak flink watsuikers en E-nummers.