Ingemaakte courgettes in zuur

extra suikers en toch licht zoet

Bereiding

Bereiding

Begin met het uitkoken van de potten en deksels. Hygiene is echt superbelangrijk om je courgettes te kunnen bewaren. Zie verder bereiding hier:

Het lekkerst is om de specerijen eerst even te roosteren in een droge koekenpan. Doe ze bij het zuur en breng dit aan de kook. Snijd de courgettes in mooie blokjes/plakjes en doe het in de potten. Giet het kokende mengsel erbij en doe de deksel erop. Let op dat alle courgette onder het zuur staat. Zet een paar minuten op de kop en draai ze daarna weer om. Laat minimaal 2 -3 weken intrekken voor je ze gaat eten.

NB: persoonlijk vind ik dit een lekkere en gezonde mix van specerijen. Maar maak je tafelzuur vooral naar eigen smaak! Leuke tips en ideeën vindt je ook hier: https://www.oogstkoken.nl/2018/08/09/inmaken-augurk-komkommer-courgette/

Ingrediënten

Ingredienten

ca. 1.5 kilo courgette zonder zaadlijsten(of niet al te grote komkommer)

100 ml witte wijnazijn

200 ml appelazijn

400 ml appelcider (anders witte wijn)

300 ml water

20-25 gram keltisch zeezout

4 blaadjes Djeroek Peroet

2 eetlepels venkelzaad

2 eetlepels fenegriekzaad (anders komijn of karwijzaad)

3 eetlepels korianderzaad

1 eetlepel zwarte peperkorrels

evt. wat gedroogde dille

Gezondheidstips

Tips van Rineke

Los van een mooie energiebesparing (door een overvloed aan seizoengroente niet in te vriezen maar op deze manier te bewaren heeft een dergelijk tafelzuur een hele gezonde invloed, mits je niet de kant-en-klare versies met veel suiker koopt en het niet bovenmatig eet:

  • Het is een fantastische base vormer (dat biedt een mooi tegenwicht aan de vele zuren die we eten, zoals graan, soja, kaas, vlees, vleeswaren, suiker, frisdrank etc)
  • Azijn (ook citroensap) verlagen de PH in de maag. Om eten (eiwitten) goed te verteren moet onze maag een PH van ca. 2 tot 3 hebben. Alleen dan worden eiwitten goed ‘in stukjes geknipt’ en kunnen alle voedingsstoffen als vitamines, mineralen, sporenelementen in de darm optimaal worden opgenomen. ‘Niet wat we eten maar wat we verteren komt ons ten goede’.
  • Suiker daarentegen verhoogt de PH in de maag en werkt daarom je spijsvertering flink tegen.Stoppen met suikerrijk voedsel kan een belangrijke stap in de goede richting zijn als je maagzuur problemen hebt.
  • Azijn en citroensap activeren de maag om maagzuur aan te maken. Chronische stress is bijvoorbeeld een grote factor waardoor we te weinig maagzuur aanmaken. Het tegenstrijdige is dat we door te weinig maagzuur aanmaak vaak oprispend maagzuur na de maaltijd ervaren. En daardoor, met een beetje pech, het probleem verergeren door maagzuurremmers te gebruiken.
  • Een beetje zuur voor de maaltijd bevordert niet alleen de aanmaak van maagzuur maar bevordert ook de speekselafscheiding. Ook weer een belangrijke voorwaarde om je eten (in dit geval koolhydraten) te verteren. Eten wat in het ‘voortraject’ in mond of maag niet goed verteert wordt kan flink wat onbegrepen darmklachten veroorzaken: Je darm bacteriën kunnen te grote voedselbrokken niet adequaat verteren zodat er erg gemakkelijk rotting en gisting optreedt.
  • Appelazijn lijkt een positieve invloed op insuline en glucose te hebben: zo verlaagt het de piek in glucose en triglyceriden na de maaltijd en zorgt het dat glucose beter wordt opgenomen in onze (spier)cellen. Beide zijn belangrijk in de strijd tegen diabetes 2 die naar verwachting 1 op de 3 Nederlanders de komende jaren zal treffen.(2)
  • Appelazijn heeft een natuurlijke antibiotische werking. Het lijkt een overgroei aan schadelijke bacteriën en schimmels in de darm tegen te gaan,(3) Het zou dan vooral om E-coli, S. Aureus en, Candida Albicans te gaan. (3)

(1) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC4438142/

(2) https://www.diabetesfonds.nl/over-diabetes/diabetes-in-het-algemeen/diabetes-in-cijfers

(3) https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC5788933/