Open dag Tweede Pinksterdag op Heerlijk Westerwolds Land

25 januari 2024

Tweede Pinksterdag op Heerlijk Westerwolds Land

Open dag Tweede Pinksterdag 2024

Plaats: Heerlijk Westerwolds Land, Borgerschapenweg 8, Sellingen

Tijd: van 11.00 – 17.00 uur

Aanmelden? JA, zie onderaan deze pagina voor de mogelijkheden

Nog meer te doen? JA, breng ook een bezoekje aan onze buren (Old Raive & Natuurbegraafplaats Laude)


Wij gaan op voedselsafari. Ga jij een stukje mee?

Op Tweede Pinksterdag ontvangen we je graag op ons Heerlijk Westerwolds Land. Er is van alles te zien, te proeven, te ervaren, te leren, te ontdekken en te doen. Zoals:

 • Doorlopende mini-safari’s* (van circa 1 uur) met Rineke en/of Jan over het land. Jan zal vooral vertellen over de bodem en de kleinschalige mechanisatie die nodig is op mini-akkers zoals de onze. Rineke zal vooral vertellen over de winst die deze manier van telen oplevert voor onze gezondheid en alles wat leeft. 
 • En Tim (van 'In het wilde weg') zal je op zijn mini-safari van alles vertellen over het wildplukken. En je vast hun favoriete wildplukpesto laten proeven.
 • Koffie en thee met home made lekkernij
 • Een (h)eerlijke Mediterrane lunch van chef Mimo.
 • Standjes waar van alles te koop is voor de duurzame tuinier: biologische groenteplantjes van De Keukentuin, zaadvaste groenterassen van de Zaderij e.a.
 • Informatiestand van Heerlijk Westerwolds Land waar je alles kunt horen over de trainingen, workshops, oogstdagen, DOE-vakantieweken die we dit jaar gepland hebben.
 • Informatiestand van BEHOUDT(houtwerken), Rianne Luring (aanleg eetbare tuin)
 • Het nieuwste kunstproject van Marleen Dijkdrent: Onder.aards.bestaan.
 • Vrij wandelen door de tuin, de houtwallen en het bos. Onderweg tref je allerlei zitjes. Maar ook allerlei informatiebordjes met QR-codes. Ook nodigen we je uit om ‘weer met ronde ogen te gaan kijken’ naar alles wat er groeit en bloeit. Genoeg om je urenlang te verwonderen over duurzame voedselteelt en wat dat voor jouw gezondheid betekent.
 • Op 200 meter vanaf het land kun je ook nog de beeldentuin van onze buren bezoeken, zie onderaan deze pagina bij Ol Raive. En op een paar honderd meter afstand van het land kun je ook een bezoekje brengen aan Natuurbegraafplaats Laude. Zie ook onderaan deze pagina.

* Op Heerlijk WesterWolds Land staat alles dit jaar in het teken van (mini)safari’s. Zie ook Rineke’s blog erover. Safari betekent oorspronkelijk: ‘lange reis in Afrika onder natuurlijke omstandigheden.’ Onze safari’s vinden overigens plaats op een ‘postzegel’ land. Rineke met een koffer vol (van 20 jaar) ervaring in de complementaire gezondheidszorg, gaat dit jaar letterlijk en figuurlijk op reis op het land. Zij, haar man en het hele team gaan zich in 2024 helemaal focussen op hun project “Eet het jaarrond van eigen grond”. Zie verder deze link.

Als de reis hier succesvol verloopt is het streven dat er vanaf 2025 veel meer van deze plekken als een soort mozaïekpatroon door Nederland komen te liggen. En kan op allerlei plekken in Nederland de overvloed aan voedsel verwerkt worden tot houdbaar, gezond en lekker eindproduct.

Waarom op voedselsafari?

Rineke’s droom gaat over ons etensbord. Dat iedereen, waar je ook woont in Nederland, weer de regie kan pakken over de kwaliteit van zijn of haar etensbord. Dat iedereen zelf weer baas kan worden in eigen pan en buik. Dat iedereen toegang heeft tot plekken waar je:

 • Kunt kiezen voor lokale, diverse, gezonde, verse, onbewerkte heerlijke ingrediënten uit de regeneratieve landbouw.
 • Kunt leren hoe je deze kunt omtoveren tot prachtige, voedzame maaltijden.
 • De smaak van kokkerellen met eerlijke ingrediënten en gezonde bewaartechnieken weer kunt leren. Om thuis fluitend de keuken in te gaan om het te verwerken tot houdbaar product of tot heerlijke maaltijd.
 • Kunt ervaren en voelen hoeveel voldoening het geeft om op pad te gaan om je eten op te scharrelen. Waar je de boer of teler kunt ontmoeten en letterlijk ‘de hand kunt schudden die jou voedt’, en zo je eten weer een gezicht geeft.
 • Kunt (her)verbinden met jezelf, je leefomgeving, prachtige (voedsel)landschappen en het eten volgens de seizoenen.
 • Via je mes en vork iets moois doet voor de aarde, de bodem, de natuur, de boer, de bij en jouw bord.
 • Kunt ontdekken dat wijsheden en kennis uit het verleden (landbouw, voedselverwerkings-, teelt en bereidingstechnieken, gezondheid en veerkracht) nog steeds van onschatbare waarde zijn.

Dit jaar bieden we dit aan vanaf Heerlijk Westerwolds Land. Vanuit onze reis hopen we heel veel andere mensen, boeren en telers te enthousiasmeren voor voedselsafari. Als onze 'reis' succesvol verloopt hopen we dat ons concept in 2025 op veel meer plaatsen in Nederland 'gekopieerd' gaat worden. Als er veel meer van deze plekken ontstaan kunnen we heel wat eettafels in Nederland bereiken. Wat een winst!

Dus, ga jij een stukje mee op safari?

Aanmelden? JA!

  Zo kunnen wij de dag goed voorbereiden en alles vlekkeloos laten verlopen. En hebben we alle tijd voor onze gasten.

  Een week van tevoren krijg je bovendien nog even een mail, ook met parkeer instructies en verdere details. En nog een paar leuke tips om aan je bezoek te koppelen.

  Tot dan?

  Beeldentuin Ol Raive

  Op 200 meter van het Heerlijk Westerwolds Land vind je Beeldentuin Ol Raive. Hier kan je met Pinksteren gratis een kijkje nemen. Marco Dijkstra maakt beelden van oud gereedschap (Ol Raive in het Gronings) en roestig ijzer. Op vernuftige wijze weet hij zijn dierfiguren op te bouwen uit herkenbare onderdelen van oud gereedschap. Je vind de beeldentuin op kanaalweg nr. 1. Je bent er van harte welkom! 

  Wandel naar onze buren: natuurbegraafplaats Laude

  Op een paar honderd meter afstand van Heerlijk Westerwolds Land kun je het bos in en via een mooie padenstructuur naar het ontvangsthuis van Natuurbegraafplaats Laude wandelen. Tijdens je wandeling van Heerlijk Westerwold Land naar het ontvangsthuis mag je natuurlijke vondsten zoals bloemen en takken meenemen. Deze prachtige vondsten worden liefdevol geplaatst in hun bomenband. Maar je kunt het ook gaan verwerken in een tegeltje van klei. Natuurbegraafplaats Laude heeft dit programma & lekkernijen voor deze 2de Pinksterdag:

  • Vanaf 11.00 uur: Proeverij lokale lekkernij | Blondies van Kopje genieten uit Sellingen
  • 13.00 – 14.00 uur:  Voedsel voor de geest: Joanna Dijkstra begeleidt u graag met het maken van het tegeltje van klei.
  • 15.00 – 16.00 uur: Proeverij lokale lekkernij | Westerwoldse borrelplank van Rineke Dijkinga.
  • Doorlopende kunstexpositie: Wees welkom in ons ontvangsthuis om de werken te bekijken.

  Aan de proeverijen en het maken van het tegeltje op de Natuurbegraafplaats zijn geen kosten verbonden. Wanneer u een bijdrage wilt en kunt leveren, mag dat in hun 'natuurpot'.

  Kom je het hele Pinksterweekend naar Westerwolde?

  Mocht je het hele Pinksterweekend naar Westerwolde willen komen, dan hebben we een aantal leuke overnachtingsmogelijkheden voor je:

  In en rond Sellingen zijn veel leuke, rustige en goede Bed & Breakfast gelegenheden. Hieronder een aantal:

  • Op een paar kilometer afstand van Heerlijk Westerwolds Land vindt je bijvoorbeeld B&B Westerwolde, B&B Zuidveld, B& B Laude Huus, B&B de Stee, B&B Ter Borg, en nog heel veel meer.
  • Blijf je een nachtje langer? Dan kun je ook in een heuse Yurt, op een paar kilometer afstand van Heerlijk Westerwolds Land overnachten. Zie foto. En extra informatie hieronder*
  • Wil je een rustige landelijke B&B op ca. 20 minuten vanaf Sellingen waar ze veel home-made producten serveren? Dan kan ik je deze aanbevelen.
  • Op ca. 25 minuten rijden van Heerlijk Westerwolds Land ligt deze zeer rustige en uiterst sfeervolle Bed en Breakfast: Alteveer Buiten.
  • Ook zijn er in en rond Sellingen prachtige campings waar je kunt vertoeven. Zoals camping Harmina Hoeve, camping de Bronzen Eik, Camping de barkhoorn. En iets verder van Sellingen af vind je de prachtige Camping Noorderloo.(beste kleine camping 2023 ANWB-nominatie!) Op loopafstand van Heerlijk Westerwolds Land tref je de zeer rustige natuurcamping Cum Laudehoeve of Camping de vreemde eend.

  Een unieke overnachting in een prachtige Yurt bij NoorderYurts?

  "Hoe heerlijk is het om na een mooie trainings-, of workshop dag fijn tot rust te komen in een echte magische Yurt. (zie foto) Om lekker nog iets te koken op het prachtige houtkacheltje. Fijn op jezelf of samen met medecursisten na te genieten van de bijzondere en leerzame dag. Samen om het kampvuur of lekker in je eentje een boekje lezen, alles kan. Wil je graag een plekje in één van de fijne Yurts stuur een mailtje naar info@noorderyurts.nl Geef daarbij aan om welke dagen het gaat en of je graag een bed wil reserveren in een vierpersoons Yurt of dat je kiest om alleen of met zijn tweeën in een tweepersoons Yurt te komen genieten. Je bent meer dan welkom!" Aldus Noorder Yurts.

  Kom je te voet of op de fiets?

  Westerwolde kent een grote hoeveelheid mooie wandel- en fietsroutes. Heerlijk Westerwolds Land grenst aan allerlei fietstknooppunt routes en wandelroutes (zoals Boswachterspad de Ruiten AA van Staatsbosbeheer of de 12 Apostelenroute)

  Ook hebben wij een prachtige fietsroute (59 km) uitgezet met Gasterij Natuurlijk Smeerling. Je kunt van Gasterij Smeerling naar ons fietsen of andersom. 

  Klik hier voor deze fietsroute

  Over de auteur van dit artikel

  Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven. 

  (H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis gratis kan blijven delen.