Rode bieten tartaar

Rode bieten tartaar

Houd je lever te vriend, zeker als er feestjes te vieren zijn.

Bereiding

Aan de slag:
Schil de bietjes en kook of stoom ze gaar. Je kunt ze ook koken in de schil en de schil er na het afkoelen, onder de kraan, afwrijven. Schaaf ze fijn. Doe de sinaasappelrasp, de honing en het citroengras door de geraspte bieten. Hak de noten grof en meng het hennepzaad erdoor. Leg op 4 of 5 bordjes een handje groene blaadjes (en eventueel de quinoa*). Leg het rodebietenmengsel in een serveerring erbovenop en druk stevig aan. Doe vervolgens een kwart of een vijfde van het pistachemengsel in de serveerring en druk nogmaals stevig aan. Verwijder de serveerring en maak zo ook de volgende tartaartjes. Schenk vlak voor het opdienen de dressing erover. Als je het er niet zo feestelijk uit wilt laten zien, kun je de ingrediënten natuurlijk ook gewoon als een salade opdienen. Strooi de noten er dan pas op het laatst over en laat de groene blaadjes eventueel achterwege. Dan is het ook een perfecte meeneemsalade! Lekker als voorafje of als lunchsalade met een voedzaam soepje.

*Erg mooi om te zien: kleur de quinoa roze door er wat sap van de bieten door te doen.

Ingrediënten

  • 500 gram gekookte en afgekoelde
    rode bietjes
  • rasp van 1 biologische sinaasappel
  • 1 koffielepel honing, een paar druppels stevia of een beetje
    kokosbloesemsuiker
  • 1 theelepel gemalen citroengras of laos.
  • 50-75 gram grofgehakte pistache-, walnoot of cashewnoten
  • wat groene blaadjes (veld)sla,
  • spinazie of postelein en eventueel
    wat fijngehakte roomse
    kervel,citroenverbena of wat bieslook.
    Eventueel kun je het ook opdienen
    op een bedje van gekookte quinoa.

Voor de dressing:

  • sap van 1 biologische sinaasappel
  • 2 eetlepels koolzaadolie
  • 1 a 2 eetlepels (appel)azijn of rode
  • balsamico azijn
  • 1 flinke teen knoflook
  • een paar draaien peper en zout

Gezondheidstips

Wist je dit?

Elke cel in je lichaam vaart wel bij voldoende glutathion. Glutathion wordt wel de key-antioxidant van onze cellen genoemd. Cellen die goed beschermd worden, zijn vele malen beter in staat om energie uit voedsel aan te maken dan cellen die ‘averij’ opgelopen hebben. En vele malen beter in staat om je immuunsysteem in optimale staat van paraatheid te houden bij bijvoorbeeld een virusdreiging. Klik hier om het artikel dat Medisch Dossier Magazine over glutathion schreef.

Schade aan cellen wordt idealiter voorkomen of gerepareerd door antioxidanten als glutathion. Daarnaast is glutathion onmisbaar om stoffen onschadelijk te maken en te ontgiften, die niet naar je lichaams- en hersencellen getransporteerd mogen worden. Worden ze niet ontgift dan ontstaat er een overmaat aan vrije radicalen. Deze kunnen schade aan je cellen geven en zo tot ontstekingen, minder energie en een verminderde immuuncapaciteit leiden. Zie de tekening hieronder:

Een gezonde lever stuurt de onschadelijk gemaakte stoffen via de gal terug naar de darm. Zo kunnen ze via de toiletpot ons lichaam verlaten. Althans, als onze lever (en gal) en darmen deze taken goed kan volbrengen. Zie het uitgebreide artikel over Leverontgfiting. Dit is een prachtige salade om je lever een handje te helpen. Het ziet er bovendien feestelijk uit en ik krijg er altijd positieve reacties op. Zeker in tijden van feestjes, etentjes en vakanties kan je lever extra hulp gebruiken: veel van ons 'feestvoedsel' is een flinke belasting voor onze lever. Vaak bevat het nogal wat transvet, snelle koolhydraten als bloem en suiker, additieven en nuttigen we de nodige frisdranken en alcoholische versnaperingen. Zware tijden voor je lever! De ingrediënten in deze salade helpen je lever hormonen te ‘recyclen’ en volop beschermende stoffen, als glutathion, aan te maken. Het bevat overigens niet alleen gezonde stoffen voor de aanmaak van glutathion maar ook voor de andere ontgiftende 'kanalen' van je lever. En wat ook heel goed is om te weten: eet je onbespoten/biologisch voedsel, dan hoef je lever in elk geval minder glutathion besteden aan de ontgifting. En kan het worden ingezet voor je immuunsysteem/als antioxidant. Zie ook mijn blog 'Goedkoop was nog nooit zo duurkoop'. En je eet direct veel meer antioxidanten en beschermende stoffen als je onbespoten voedsel eet.

Glutathion kun je niet kant-en-klaar eten overigens; Het moet worden aangemaakt via verschillende stoffen. Zo zijn cysteïne, glycine, glutamine, zwavel, selenium, magnesium, B-vitamines, vitamine C en E, chlorofyl en anthocyanen belangrijk voor de aanmaak. Volwaardig, onbewerkt, divers en eerlijk eten is de mogelijkheid om deze stoffen te eten. Zie verder over glutathion in mijn boeken 'Alles draait om je hormonen' en 'Je Brein vitaal | met elke hap een gezonde stap'.

En wist je dat de rode bieten en Omega 3 olie ook nog eens eens een mooi duo zijn voor een gezonde bloeddruk?