Asperges met zoete rode uiensaus
Asperges

Bijna iedereen weet wel van de vocht afdrijvende werking van asperges (o.a. door de hoeveelheid Kalium). Maar er zijn nog een aantal leuke en interessante dingen om te weten over deze smakelijke en gezonde groente. Doe er je voordeel mee in het aspergeseizoen:

  • Het is een van onze rijkste bronnen van Glutathion (op de voet gevolgd door avocado). Dit is een van de belangrijkste stoffen die de lever moet aanmaken om afvalstoffen geschikt te maken voor uitscheiding via lever/gal, darmen en nieren én om vrije radicalen onschadelijk te maken. Lukt deze uitscheiding van afvalstoffen niet, dan moeten de stoffen in ons lichaam worden opgeslagen. Bijvoorbeeld door ze ‘veilig’ op te slaan in vet- of bindweefsel. Klik hier voor mijn artikel over de leverontgifing en de vele functies van glutathion.
  • Door asperges te combineren met ei, avocado of wilde zalm (de niet gekweekte) ontstaat er een nog mooiere combinatie voor de lever. En het zijn natuurlijke tongstrelende combinaties.
  • Ook is asperge rijk aan salvestrolen. Stofjes die ons kunnen beschermen tegen ziekten. Zie verder http://salvestrolen.info. Salvestrolen komen bij de bereiding voor een groot deel terecht in het kookvocht. Gooi het vocht dan ook niet weg, maar gebruik het bijvoorbeeld voor een bouillon.
  • Asperges bevatten bovendien veel MSM, zwavelhoudende aminozuren (daarom ruikt je urine vrij snel na het eten van asperges zo sterk), veel vezels zoals inuline, vitamine C en B vitamines. Allemaal onmisbare stofjes voor onze leverontgifting. Daarom is het ook zo spijtig om over zo’n heerlijke en geneeskrachtige groente zo’n wit kant-en-klaar sausje te gieten.
  • Ben je bezig met een voorjaars-reinigingskuur? Kook dan ca. 100 gram asperges in een halve liter water en drink de bouillon verdeeld over de dag met kleine slokjes op.
  • Asperges bevatten weinig calorieën en hebben een zeer lage Glycemische Lading. Dus prachtig voor mensen die willen afvallen of problemen hebben met hun bloedsuikers. Daarom is het ook eigenlijk jammer om ze (volgens traditioneel gebruik) te combineren met veel aardappelen. Kies dus voor veel asperges en weinig aardappel. Of maak een koude aardappelsalade met asperges; zo’n salade heeft heel weinig effect op de bloedsuiker-spiegel. Zie recept op blz. 51 van ‘Weten van (h)eerlijk eten’-1. Onderzoeken wijzen uit dat asperges de suikerstofwisseling drastisch kunnen verbeteren. In het onderzoek werd de wer­king van een regulier anti-diabetes medicijn vergeleken met asperge-extract en dit laatste bleek de werking van insuline te verbeteren en het antioxidantniveau te verhogen. Het aminozuur asparagine in asperges, waar de asperge zijn naam aan dankt, is betrokken bij de omzetting van glycogeen naar glucose.
  • Ook is asperge een zogenaamd prebioticum: de inuline in asperges bevordert de groei van goede darmbacteriën. Ook ui, knoflook en bieslook bevatten deze prebiotische stof. Daarom is asperges gecombineerd met uien en knoflook dan ook heel gezond. En vergeet dan inderdaad het klontje roomboter niet. Dit is weer een zeer goede bron van boterzuur. Boterzuur is een belangrijke energiebron voor de darmbacteriën en zorgt dat onze darmbacteriën kunnen overleven. Zie ook het recept Asperges met zoete rode uiensaus op blz. 201 van ‘Weten van (h)eerlijk eten’-2.
  • Asperges stomen zorgt voor een groter behoud van alle gezonde stoffen dan de traditionele manier waarbij ze gekookt worden in water met een beetje suiker/zout.
  • Wikkel de asperges in een vochtige theedoek (dus niet in een eventuele seal zak laten zitten) en leg ze zo in de koelkast tot je ze gebruikt.
  • Voor mensen die het aspergeseizoen echt te kort vinden, zoals ikzelf, is er nog een mooie oplossing: groene asperges zijn gemakkelijk te houden op een klein stukje tuin. Wel even geduld hebben want pas na ca. 3 jaar mag je van jonge plantjes een redelijke oogst verwachten. En ze hebben zelfs nog een extra voordeel: ze bevatten veel chlorofyl. Ook weer een mooie ondersteuning in de afvoer van afvalstoffen.
  • Hoe gezond asperges ook zijn: mensen met jicht dienen ze met mate te gebruiken door de aanwezigheid van purines.

In de ban van asperges? Maak ook eens een heerlijke groene maaltijdsalade met (groene) blaadjes, zoals spinazie, rucola, sla, lauwwarme asperges en een zachtgekookt eitje of avocado. Maak een lekkere dressing van olijfolie, witte balsamico-azijn, gepureerde mango en wat mosterd. Garneer met broccolikiemen. Echt een heerlijk en super gezond gerecht.

Over de auteur van dit artikel

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het inspireren van mensen om te kiezen voor onbewerkt, gezond, duurzaam en divers voedsel via haar boeken, lezingen, platforms, magazines en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven. 

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alles wat ze schrijft de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeert ze grotendeels in hun biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Door een boek te kopen of cadeau te geven ondersteun je niet alleen haar gedachtengoed maar maak je het ook mogelijk dat Rineke volledig onafhankelijk van subsidies, adverteerders of financiers haar jarenlange kennis gratis kan blijven delen.