MAC flatbread

MAC flatbread

Dit platbrood is een recept uit mijn Boek 'Je Brein Vitaal'. Wie voor optimale brein-vitaliteit gaat geeft zijn darmbacteriën topvoedsel.

Bereiding

Week de linzen 15 minuten in 300 ml kokend of heet water. Voeg alle ingrediënten na een kwartier toe. Als je kikkererwtenmeel gebruikt, gebruik je gewoon warm water en kun je alle ingrediënten tegelijk door het water mengen. Proef even en voeg eventueel nog wat zout of specerijen toe. Zet een kwartier in de koelkast, voeg eventueel de baksoda toe. Verwarm de oven voor op maximaal 100 graden. Rol het deeg met een deegroller zo dun en egaal mogelijk tussen twee vellen bakpapier uit. Verwijder het bovenste vel en kerf met een pannenlikker repen in het deeg. Plaats de bakplaat in het midden van de oven en bak in 40-50 minuten gaar. Keer het brood halverwege de baktijd om*. Laat het goed afkoelen en koud worden: dan ontstaat het resistente zetmeel.


Ingrediënten

voor 2 flatbreads

 • 50 gram rode linzen of kikkererwten-, veldbonenmeel*
 • 100 gram boekweit- of havermeel (of van beide de helft*)
 • 50 gram grof gemalen cashewnoten
 • 300 ml warm water

* Ben je fan van producten van Nederlandse bodem? Zie dan deze website voor meel, granen en peulvruchten(meel)

 • 50 gram lijnzaad of chiazaad (of van beide de helft)
 • 50 gram biologisch aardappelzetmeel (of voor wat zoeter brood: groen bananenmeel of kokosmeel)
 • 3-4 gram Keltisch zeezout of zeekraalzilt
 • 40 ml olijf- of koolzaadolie (let op bio en koudgeperst)
 • 5 gram psyllium
 • eventueel 2 gram baksoda (natriumbicarbonaat)
 • Eventueel wat kruiden of specerijen als je een specifiek smaakje wenst

Gezondheidstips

Jouw gezondheid wordt voor een groot deel bepaald door dikke darmbacteriën die, om te kunnen overleven, op jouw eten zijn aangewezen. Hun voedsel bestaat uit MAC’s. Nee, niet de Big Macs die iedereen kent, maar Microbiotic Accessible Carbohydrates oftewel vezels, waaruit je darmbacteriën onder andere boterzuur (butyraat) produceren. Boterzuur is een van de zogenaamde korte-ketenvetzuren. Via een fermentatieproces in je dikke darm worden onverteerbare vezels door bepaalde darmbacteriën omgezet in korte-ketenvetzuren. Zouden deze darmbacteriën dit niet doen, dan zou een groot deel van je voedsel niet benut kunnen worden en zo weer in de wc-pot belanden. Wij kunnen deze MAC’s namelijk niet gebruiken als energiebron (glucose), maar een gezonde darmflora weet hier wel raad mee. Een groot deel van het boterzuur gebruiken de darmbacteriën voor hun eigen energievoorziening. Zo kunnen ze hun taken voor jouw gezondheid uitvoeren en zeker zo belangrijk: zich vermenigvuldigen. Belangrijk om te weten: je ontlasting bestaat voor zo’n 50% uit bacteriën. Omdat je er dagelijks zo veel kwijtraakt, moet je er elke dag voor zorgen dat je darmbacteriën zich opnieuw kunnen vermenigvuldigen. Vezels eten dus! Een ander deel van het boterzuur wordt gebruikt voor de energievoorziening van je darmwand en de instandhouding van gezonde darmslijmvliezen. Daarmee wordt het risico op een lekke darm verlaagd. Daarnaast heeft boterzuur zowel direct als indirect invloed op je totale gezondheid. En zeker op je brein vitaliteit , stressbestendigheid en stemming. Zie verder bij tip 98 in mijn boek 'Je Brein vitaal'.

Ik bedacht dit recept ooit als Valentijnsrecept: Wie de liefde van zijn leven en iedereen die aan zijn/haar zorg is toevertrouwd iets te eten voorzet, doet dat toch zeker met het lekkerste, mooiste en gezondste eten dat er is? En als je dat gaat doen zou het eigenlijk elke dag Valentijnsdag moeten zijn: geen dag zonder gezonde vezels. En zeker niet zonder resistent zetmeel. Dit flatbread bevat flink wat resistent zetmeel, zie voor de bronnen mijn artikel over boterzuur.

TIP: Resistent zetmeel wordt niet meegeteld in de ingrediëntendeclaratie. De reden hiervoor is dat ze geen voedingswaarde bevatten. Ze blijven immers grotendeels achter als voedsel voor je darmbacteriën. Op een pak aardappelzetmeel zul je dus nul vezels zien staan, terwijl ze zeer hoog scoren op het gehalte aan resistent zetmeel. Handmatig uitgerekend bevat dit brood ruim 10 gram vezels per 100 gram. En 13 gram koolhydraten, waarvan 0,5 gram suikers.