Trainingen & workshops

Overzicht van outdoor trainingen, workshops en wandellezingen van Rineke & haar team:

Alle wandellezingen, trainingen en workshops vinden plaats op Heerlijk Westerwolds Land. Waar kunnen we beter het verhaal doen over MOOI eten en wat dat doet voor jouw gezondheid, die van de bodem, de natuur en het milieu dan gewoon buiten, op het land? En hoe leuk is het om het eten dat je voorgeschoteld krijgt in levende lijve te 'ontmoeten' op het land? Het is onze  passie om jou te inspireren om te gaan DOEN; om je de kracht van eerlijk, onbewerkt, divers & lokaal eten op je bord te laten toveren. Als jij, na je training, geïnspireerd met mes en vork aan de slag gaat voor jouw gezondheid, dan ga je automatisch voor de gezondheid van de aarde en alles wat erop leeft. Als je na je bezoek ons verhaal ook nog verder vertelt aan je keukentafel of op je werk......dan maken we grote stappen! Daar zijn wij van overtuigd. Waar we ook van overtuigd zijn is dat, als we je een stapje op weg mogen helpen, dat eten niet alleen je trek stilt maar ook weer een stuk verbinding kan geven met alles wat leeft.

Oogst- & Inspiratiedagen op Heerlijk Westerwolds Land 

In het buitenland raakt het al steeds meer ingeburgerd als gezellig uitje: met je familie of vrienden een dagje naar een ‘patch’ (plek bij de boer) om zelf te groente te oogsten. Ook in Nederland wordt het fenomeen steeds bekender. Niet zo gek natuurlijk; wat is er nu leuker, gezonder en lekkerder dan je eigen kraakverse voeding te verzamelen. Vaak op mooie plekken met veel natuur om je heen. Mooie bijkomstigheden van lekker zelf te oogsten zijn: gezellig kletsen, even heerlijk ontspannen door je handen uit de mouwen steken, met je handen weer in de aarde te wroeten en verbinding maken met je voedsel & boer/teler. Op Heerlijk Westerwolds Land voegen we nog graag een paar dimensies aan deze patches toe: die van lekker eten, heel veel inspiratie en een flinke dosis aan vaardigheden. Klik hier om er alles over te lezen.

Er staan heel wat data gepland voor 2024. De eerste data zie je hieronder. Nieuwe data volgen in de nieuwsbrieven:

Tweedaagse Training "De zomerse overvloed bewaren"

Wat een enorme hoeveelheid voedsel is er toch, zeker in het voorjaar en in de zomer. Dus zijn we op Heerlijk Westerwolds Land als 'hamsters' de voorraden aan het verwerken voor de herfst en winter. De droogovens staan bijna 24 uur per dag aan met kruiden voor pesto/spreads en thee. De weckketels draaien overuren en wat maken we heerlijk zoetzuur van allerlei groenten. Wij vinden het ongelooflijk leuk om dit weer over te dragen op consumenten, koks, therapeuten, instellingen, bedrijven en studenten. Of je nu een tuin hebt of niet, iedereen kan in de zomer op scharrel gaan om te hamsteren. Joke gaat je op dag 1 de kneepjes van de droogoven leren. Rani gaat op dag 2 de kennis over inmaken met jou delen.

8 & 9 augustus 2024. Klik hier voor meer informatie (of om je op te geven)

16 en 17 augustus 2024. VOL!

30 en 31 augustus 2024. VOL!

Tweedaagse Zomerschool met Rineke

Voor iedereen die voedings- en leefstijladviezen geeft, of zich professioneel met voedselbereiding of -verwerking bezighoudt. En daarbij meer behoefte hebt aan no-nonsense & praktische kennis over de gezondheidseffecten van voedsel. Duizenden jaren leerden artsen: “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.”

  • Het is geen training in een ‘klaslokaal’, maar een mengeling van wandelexcursies, wildplukken, theorie, kook-, bewaar- en bereidingstips. Ons ‘klaslokaal’ is buiten, op het land en in de tuin.
  • Het is een mengeling van wetenschappelijke kennis en kennis die in duizenden jaren is opgedaan. 

20 & 21 juli 2024: Klik hier voor meer informatie of om je op te geven.

Training Snoeien met respect (met Tinka Chabot)

Tinka Chabot snoeit met respect voor de planten, waarbij de natuurlijke vorm van de planten tot hun recht komt en de planten zo min mogelijk schade oplopen en snel kunnen herstellen van de ingrepen. Dus géén bolletjes en blokjes, maar fraai uitgroeiende planten die bloeien en vruchten dragen voor allerlei insecten en vogels. In tegenstelling wat je vaak lees over snoeien, doe je snoeien vooral in de nazomer.

28 augustus 2024. Klik hier voor meer informatie of om je op te geven.


Outdoor seminar 14 september 2024: De boer, de kok en de arts | Over de bodems onder onze gezondheid.

op Heerlijk Westerwolds Land / Sellingen

Kom je ook naar de kick-off van een unieke serie outdoor-seminars ‘De boer, de kok en de arts’? Alle drie laten ze hun licht schijnen op onze bodem en voeding in relatie tot (darm)gezondheid. Vanuit de wetenschap en de praktijk.
*Naar een idee van Rineke Dijkinga.
Voor wie? Gezondheidsprofessionals en iedereen (koks, leraren, coaches) die een bijdrage wil leveren aan een gezonde toekomst voor alles wat leeft, met name van kinderen.

Klik hier voor meer informatie (en onderaan een button om je in te schrijven.) 

15 september Outdoor Verrassingsdiner (Mediterraan)

Op Heerlijk Westerwolds Land

Kom je Mediterraan dineren, buiten op het land aan lange gedekte tafels? Urenlang in goed gezelschap, (h)eerlijk eten en drinken en optimaal genieten van het MOOIE voedsel dat de grond ons elk jaar weer in overvloed schenkt. Twee fantastische chefs maken dit mogelijk. Ze doen niets liever dan met het MOOIS van regionale bodem een viergangen verrassingsdiner voor jou bereiden. Er zijn 2 tijden voor het diner: van 12.00 - 16.00 uur of van 17.00 - 21.00 uur.

Klik hier voor meer informatie of om je in te schrijven.

Eendaagse workshop Fermenteren

Wat een enorme hoeveelheid voedsel is er toch, zeker zo aan het einde van de zomer. Dus zijn we op Heerlijk Westerwolds Land als 'hamsters' de voorraden aan het verzamelen en aan het verwerken voor de herfst en winter. Jij kunt dat ook! Wij vinden het ongelooflijk leuk om onze kennis en ervaring over het verwerken en bewaren van voedsel over te dragen op consumenten, koks, therapeuten, instellingen, bedrijven en studenten. 

Rani leert je hoe je jouw oogst door middel van fermenteren lang houdbaar kunt maken. Met als bijkomende voordelen dat het er nóg lekkerder van wordt en beter verteerbaar, dus beter voor je lichaam. Niet alleen leuk, dat fermenteren, maar ook hartstikke gezond.

21 september a.s.Klik hier voor meer informatie of om je in te schrijven.

27 september a.s.: Klik hier voor meer informatie of om je in te schrijven.

Een wandeling, dag of training met je eigen groep?

Wil je dat we voor jouw eigen groep/bedrijf/instelling een training, oogstdag of wandeling op maat organiseren? Dat doen we graag. Informeer naar de mogelijkheden en thema's via info@rinekedijkinga.nl. Minimale groepsgrootte voor trainingen/lezingen op maat is 12 personen.

Overnachtingsmogelijkheden in Sellingen e.o.

In en rond Sellingen, velen zelfs op een steenworp afstand van Heerlijk Westerwolds Land, zijn veel gezellige, rustig gelegen en betaalbare overnachtingsmogelijkheden. Kom je van ver? Of wil je iets langer van het prachtige Westerwolde genieten? Hieronder een aantal mogelijkheden om uit te kiezen:

Blijf je minimaal 2 nachten?

Dan bevelen wij je van harte onderstaande prachtige yurts van Noorder Yurts aan. "Hoe heerlijk is het om na een mooie trainings-, of workshop dag fijn tot rust te komen in een echte magische Yurt. Om lekker nog iets te koken op het prachtige houtkacheltje. Fijn op jezelf of samen met medecursisten na te genieten van de bijzondere en leerzame dag. Samen om het kampvuur of lekker in je eentje een boekje lezen, alles kan. Wil je graag een plekje in één van de fijne Yurts stuur een mailtje naar info@noorderyurts.nl Geef daarbij aan om welke dagen het gaat en of je graag een bedje wil reserveren in een vierpersoons Yurt of dat je kiest om alleen of met zijn tweeën in een tweepersoons Yurt te komen genieten. Je bent meer dan welkom!" aldus Noorder Yurts.

Outdoor trainingslocatie Heerlijk Westerwolds Land

We zijn de hele dag buiten tijdens een training, ofwel in de tent ofwel op het land. Ook lunchen doen we op het land. Neem dus altijd wat extra kleding mee. We werken met kleine groepen. Mocht het weer het onverhoopt niet toelaten, dan kunnen we alsnog naar binnen. Dan zal de inhoud van de training via een Powerpoint getoond worden.

De dokter van de toekomst zal geen medicijnen meer geven, maar zal zijn patiënten interesseren voor de zorg voor het menselijk lichaam, voor voeding en voor de oorzaak en de preventie van ziekte.

Thomas Edison, 1847

De mens heeft het web des levens niet geschapen, hij is niet meer dan een draadje ervan. Alles wat hij het web aandoet, doet hij zichzelf aan.

Wijsheid Cree Indianen