Skip to content

Trainingen en workshops

Alle wandellezingen, trainingen en workshops vinden plaats op Heerlijk Westerwolds Land. Waar kunnen we beter het verhaal doen over MOOI eten en wat dat doet voor jouw gezondheid, die van de bodem, de natuur en het milieu dan gewoon buiten, op het land? En hoe leuk is het om het eten dat je voorgeschoteld krijgt in levende lijve te ‘ontmoeten’ op het land? Het is onze  passie om jou te inspireren om te gaan DOEN; om je de kracht van eerlijk, onbewerkt, divers & lokaal eten op je bord te laten toveren.

Alle outdoor events, oogstdagen, workshops fermenteren, drogen, wecken, inmaken, broodbakken etc. zijn nu even van de website verdwenen. Begin 2025 zulen wij de nieuwe data weer bekend maken.

Rineke-dijkinga-gastheer11

Rineke's Online Hormoontraining

In deze 11 weekse training (je kunt er uiteraard ook langer over doen) krijg je handvatten én volop inspiratie aangereikt om met voeding en leefstijl de belangrijke hormonen in je lichaam positief te beïnvloeden.

Een uitgebreide training waarmee je een solide basis legt voor je totale gezondheid.
Heldere en inspirerende uitleg over hoe je hormoonsysteem werkt en waarom alles hierom draait.
Met video's, e-books, recepten, podcasts, leestips en nog veel meer.
ONLINE
éénmalig 90,-
Winterschool Rineke

Tweedaagse winterschool met Rineke

Voor wie advies geeft over voeding of voedselbereiding, en behoefte heeft aan logische kennis over gezondheidseffecten. In twee dagen leer je over de bodem waarop ons voedsel groeit, onze darmen en natuurwetten, met extra aandacht voor hormonen en spijsvertering als ‘hormoonregulator’.

No-nonsense kennis over bodems, darmen en hormonen.
Focus op hormoonregulatie en natuurwetten
Kleinschalige training met biologische maaltijden.
2 dagen
10.00 tot 17.00 uur
499,-
rineke-dijkinga-inleiding-in-de-gemmotherapie-1-ma

Inleiding in de Gemmotherapie

Deze praktijkgerichte training laat je kennismaken met de basisprincipes van de Gemmotherapie. Onder begeleiding van ervaren trainers leer je hoe jonge plantendelen worden ingezet voor drainage, regeneratie en immuniteitsversterking. Tijdens deze outdoor studiedag maak je drie eigen Gemmo’s, terwijl je geniet van de natuur en duurzaam bereid eten.

Praktische focus: Werk in de natuur met bomen en struiken en maak je eigen Gemmo’s.
Gezonde gastronomie: Geniet van pure, lokaal geteelde gerechten, bereid volgens de slow-methode.
Exclusieve training: Kleinschalig, gericht op gezondheidsadviseurs, met persoonlijke aandacht en uitgebreide handouts.
1 dag
10.00 tot 17.00 uur
259,-
lenteschool met Rineke 24 en 25 mei

Lenteschool met Rineke | Vitaliteit door optimale detox

In deze tweedaagse training duik je in de samenhang tussen de bodem waarop ons voedsel groeit en onze eigen ‘bodem’: onze darmen. Ontdek hoe voeding en leefstijl kunnen bijdragen aan een optimale ontgifting van het lichaam. De lente is hét moment voor een fysieke en mentale schoonmaak.

Leer direct toepasbare strategieën voor voeding, leefstijl en kruiden.
Unieke buitenervaring: Theorie en praktijk gecombineerd met wandelen, wildplukken en koken in de natuur.
Professionele verdieping: Speciaal ontwikkeld voor gezondheids- en voedingsprofessionals.
2 dagen
10.00 tot 17.00 uur
499,-
zomerschool-rineke-dijkinga

Tweedaagse Zomerschool met Rineke

Tijdens deze twee outdoor dagen (26 & 27 juli 2025) leer, proef, hoor en ervaar je waarom er feitelijk maar een soort voedsel is dat onze gezondheid & ons welzijn optimaal kan ondersteunen: voedsel uit een gezonde bodem en omgeving. Die onbewerkt, voedend en divers is.

Logische kennis over voeding, darmen en gezondheid.
Focus op natuurlijke voedingsbronnen en darmgezondheid.
Praktische tips, workshops en biologische maaltijden.
2 dagen
10.00 tot 17.00 uur
499,-
Rineke-Dijkinga-in-moestuin.cea40653

Een wandeling, dag of training met je eigen groep?

herfstschool met Rineke 2025

Tweedaagse Herfstschool met Rineke

Voor iedereen die voedings- en leefstijladviezen geeft, of zich professioneel met voedselbereiding of -verwerking bezighoudt. En daarbij meer behoefte hebt aan no-nonsense/logische kennis over de gezondheidseffecten van voedsel. Duizenden jaren leerden artsen: “Laat uw voeding uw medicijn zijn en uw medicijn uw voeding.”

Voor iedereen die professioneel moet voeding en leefstijl bezig is
No-nonsense/logische kennis over de gezondheidseffecten van voedsel
Over de twee bodems: die waarop ons voedsel groeit en onze darmen
2 dagen
10.00 tot 17.00 uur
499,-

Nieuw seizoen in 2025: data en locaties volgen binnenkort!

Onze trainings- en evenementendagen, zoals oogstdagen, het seminar, fermentatiedagen en kiemgroentedagen, zijn op dit moment afgerond. Maar niet getreurd! In 2025 komen we terug met een nieuw seizoen vol leerzame en inspirerende activiteiten. De data en locaties voor onze evenementen worden binnenkort bekendgemaakt. Houd onze website en nieuwsbrief in de gaten om als eerste op de hoogte te zijn van de nieuwe planning!

Oogst-en-inspiratiedagen-2024_1.8fe81bf9

Oogst- & Inspiratiedagen op Heerlijk Westerwolds Land

In het buitenland raakt het al steeds meer ingeburgerd: een patch (plek bij de boer) om zelf te oogsten. Wij voegen er nog veel meer aan toe. 

Zelf kraakverse groenten, kruiden en fruit oogsten
Met een smakelijke en natuurlijk gezonde lunch van het land
Inspiratie, nieuwe ideeën en vaardigheden
Trainingen

Outdoor seminar "De boer, de kok en de arts"

Kom je ook naar de kick-off van een unieke serie over ‘De bodems onder onze gezondheid’? De boer, de kok, de arts én een onderzoeker voedselkwaliteit laten hun licht schijnen op onze bodem en voeding in relatie tot (darm)gezondheid.

Vanuit de wetenschap en de praktijk
Over de relatie tussen een gezonde bodem en onze darmen
Voor gezondheidsprofessionals, boeren, koks, leraren en coaches
eendaagse-workshop-fermenteren

Eendaagse workshop Fermenteren

Rani Goederee leert je hoe je jouw oogst door middel van fermenteren lang houdbaar kunt maken. Met als bijkomende voordelen dat het nóg lekkerder van smaak wordt en beter verteerbaar.

Niet alleen leuk, dat fermenteren, maar ook hartstikke gezond.
Leer hoe je betaalbaar, gezond, divers, duurzaam en overheerlijk eet, het hele jaar rond
Inclusief lunch, drankjes, jouw zelfgefermenteerde producten
Zomerse hamsterdagen, verwerk de overvloed

Zomerse overvloed bewaardagen

Er is zoveel voedsel, vooral in de lente en zomer. Op Heerlijk Westerwolds Land verwerken we de oogst voor de herfst en winter. De droogovens draaien voor kruiden en thee, en we maken zoetzuur van groenten. We delen deze kennis graag met iedereen. Joke leert je op dag 1 alles over de droogoven, en Rani op dag 2 over inmaken.

Sla in de zomermaanden je slag om de koude herfst en winter lekker en gezond door te komen.
Of je nu een tuin hebt of niet, iedereen kan in de zomer op scharrel gaan om te hamsteren.
Op dag 1 leer je de kneepjes van de droogoven , op dag 2 leer je groente en fruit inmaken
Tweedaagse training ambachtelijk brood bakken

Tweedaagse training ambachtelijk brood bakken

Op Heerlijk Westerwolds Land kun je meedoen aan de tweedaagse workshop “Ambachtelijk brood bakken” met bakker Piet Smit. Zuurdesembrood bakken van onbespoten, volkoren granen is eenvoudig, maar vraagt vakmanschap. We bakken brood en crackers, samen kneden, bakken, proeven en genieten, waarna je thuis verder kunt!

Zuurdesembrood bakken van oude, onbespoten, volkoren granen is op zich niet moeilijk.
Bakker Piet Smit heeft ruim 25 jaar ervaring met deze manier van brood bakken en leert je graag de kneepjes van het vak.
Samen kneden, bakken, proeven, eten, genieten en daarna thuis aan de slag!
Kiemen en microgroentendag

Kiemen en Microgroentendag

Doe mee aan de kiemen- en microgroentedag en ontdek hoe je eenvoudig extra waarde aan je maaltijden kunt toevoegen. Door zelf kiemen en microgroenten te kweken, word je een kleine agrariër op je eigen vensterbank. Leer over de voordelen, risico’s, en valkuilen, en ontdek wat je allemaal kunt maken. Na afloop ga je naar huis met een startpakket om zelf aan de slag te gaan!

Voor iedereen die op een gemakkelijke manier zijn etensbord een grote toegevoegde waarde wil geven door er kiemen of microgroenten aan toe te voegen.
Voor met kiemen en microgroenten aan de slag te gaan worden we allemaal weer een beetje agrariër in onze eigen vensterbank.-Wat zijn de voordelen, de risico's, valkuilen? Wat kun je allemaal maken
Huiswaarts met een startpakket
Trainingsdag voeding en kruiden bij spijsverteringsklachten

Voeding en kruiden bij spijsverteringsklachten

Doe mee aan de Voeding- en Kruidendag bij Rineke, voor professionals in voeding en leefstijl. Ontdek de gezondheidsvoordelen van kruiden en hun rol bij spijsverteringsklachten. Leer hoe natuurwetten en stress de spijsvertering beïnvloeden en krijg praktische inzichten om toe te passen!

Voor iedereen die professioneel moet voeding en leefstijl bezig is
No-nonsense/logische/oude kennis over de gezondheidseffecten van kruiden
Natuurwetten, stress en spijsverteringsklachten
de-lunchroom.90525e98
met-jan-op-pad.90525e98
pizza-van-groentebrood_1.90525e98
training-in-tent.90525e98

Trainingslocatie Heerlijk Westerwolds Land

We zijn de hele dag buiten tijdens een training, ofwel in de tent ofwel op het land. Ook lunchen doen we op het land. Neem dus altijd wat extra kleding mee. We werken met kleine groepen. Mocht het weer het onverhoopt niet toelaten, dan kunnen we alsnog naar binnen. Dan zal de inhoud van de training via een Powerpoint getoond worden.

NoorderYurts-Rineke-kopie.47d8f702

Overnachtingsmogelijkheden in de omgeving

In en rond Sellingen, velen zelfs op een steenworp afstand van Heerlijk Westerwolds Land, zijn veel gezellige, rustig gelegen en betaalbare overnachtingsmogelijkheden. Kom je van ver? Of wil je iets langer van het prachtige Westerwolde genieten? 

Nieuwsbrief

Regelmatig gratis tips en recepten ontvangen? Schrijf u dan in voor de nieuwsbrief!