Walnotentapenade

Walnotentapenade

Walnoten en walnootolie vormen een prachtige bron van Omega-3-vetzuren, de zonnebloempitten een bron van zink en vitamine E en basilicum, zongedroogde tomaten en citroensap bevatten veel antioxidanten.

Bereiding

Maal eerst de walnoten in de blender fijn, voeg op het laatst de zonnebloempitten toe... Vervolgens de in stukjes gesneden zongedroogde tomaatjes, verse basilicum en peterselie toevoegen. Daarna olie, zout, peper en citroensap naar eigen smaak toevoegen.

Ingrediënten

  • circa 100 gram walnoten
  • circa 2 eetlepels zonnebloempitten
  • 1 flinke scheut walnootolie
  • circa 5 zongedroogde tomaten
  • 1 scheut citroensap
  • snufje zout en peper
  • 2 takjes verse basilicum
  • circa 5 takjes peterselie
  • eventueel nog een theelepel gedroogde basilicum

Gezondheidstips

Een mooiere combinatie voor onze gezondheid is bijna niet denkbaar:

  • Walnoten en walnootolie vormen een prachtige bron van Omega-3-vetzuren, de zonnebloempitten een bron van zink en vitamine E en basilicum, zongedroogde tomaten en citroensap bevatten veel antioxidanten. Zink, vitamine E en Omega-3-vetzuren (of liever gezegd de balans tussen Omega 3 en 6 vetzuren) zijn belangrijk voor een gezond brein: alle processen in ons brein (of het nu gaat om stemming, aandacht of andere hersenfuncties) zijn in meer of mindere mate afhankelijk van een goede aanvoer van dergelijke voedingsstoffen. Zie zeer uitgebreide informatie in mijn boek 'Je brein vitaal'.
  • De meeste ‘foute’ voedingsmiddelen voor onze gezondheid eten we op feestjes en voor de TV. Neem het heft in eigen hand en maak deze gezonde tapenade in een mum van tijd. Zo voeg je in plaats van industrieel-/trans vet, in een handomdraai gezonde vetten toe aan je eten.