
Oma, (m,v,x) wat heeft u eraan gedaan?
“Oma, wat heeft u eraan gedaan?” Dit was jaren geleden de rode draad in een conference van Claudia de Breij. Daar moest ik weer aan denken na de Zembla aflevering over de bollenteelt. Hoe kan het gebeuren dat onze gezondheid en ons welzijn zo ondergeschikt zijn aan de economie? En hoe er ook gewaarschuwd wordt, door bijvoorbeeld Bas Bloem, (voor cocktails aan bestrijdingsmiddelen in relatie tot Parkinson) er veranderd nog niet zo heel veel. Tenzij we in actie komen?
Lees verder
De ware voedselinflatie = Nutricide
We worden al weer voorbereid op nog hogere voedselprijzen voor het najaar van 2023. Deze keer vooral door misoogsten overal in de wereld ten gevolge van droogte, bosbraden of overstromingen. Waar we vaak niet bij stilstaan is dat we inderdaad steeds minder waarde voor ons geld krijgen omdat ons voedsel vaak ontdaan is van zijn voedingswaarde. Dit fenomeen wordt ook wel 'nutricide' genoemd.
Lees verder
Wilde bramen plukken: Dodelijk idee? Of topidee?
Bijzonder om te zien hoe deze week de vossenlintworm meerdere keren in het nieuws kwam: het Voedingscentrum en daarmee kranten en nieuwszenders waarschuwden voor het plukken van bramen in de natuur vanwege de vossenlintworm. Ze kopten: “Kan dodelijk zijn. Wildplukkers opgepast: besmetting gevaarlijke vossenlintworm ligt op de loer.” Wordt de 'angstknop' in ons brein hiermee niet onnodig ingedrukt? Zeker voor de mensen met een biofobie? Zou het niet juist een topidee zijn om wilde bramen te gaan plukken?
Lees verder
Van zomerscharrels naar eeuwige liefde
Voor velen een favoriete bezigheid: op vakantie gaan naar een mooie bestemming. Om daar aangekomen op scharrel te gaan naar eten. Heerlijk toch, om een bezoekje aan de lokale markt te brengen en allerlei lekkernijen te scoren bij ambachtelijke winkeliers, boerenmarkten, boerderijwinkels of stalletjes langs de weg. Oftewel, “Genieten met een grote G”, van het mooie kleinschalige landschap en het lekkere eten. Eenmaal terug van vakantie en weer in de waan van de dag is er vaak geen sprake meer van scharrelen. Jammer, want ik denk dat we, door ons voedsel bij elkaar te scharrelen en het zelf te bereiden, kunnen profiteren van heel wat voordelen. En niet alleen wij, ook de aarde, de bodem, de boer en de bij. Zullen we daarom van zomerscharrels eeuwige liefde maken?
Lees verder
Italiaans zesgangen diner op Heerlijk Westerwolds Land
Ben jij een van onze gasten die zondag 1 oktober komt dineren op ons land? Om daar de heerlijkheden uit onze regio op Italiaanse wijze voorgeschoteld te krijgen? Urenlang in goed gezelschap, (h)eerlijk eten en drinken en optimaal genieten van het MOOIE voedsel dat de grond ons elk jaar weer in overvloed schenkt. Dit is al jaren een grote wens van mij. En nu heb ik twee topkoks gevonden die dit mogelijk maken. Op 1 oktober vanaf 14.00 uur (tot we uitgepraat en uitgetafeld zijn) kun je komen dineren. Hoe je reserveert, het hoe en het waarom lees je in dit artikel. Met jouw komst draag je ook direct bij aan de realisatie van een prachtig plan: met ons allen veel meer duurzaam voedsel van Nederlandse bodem gaan eten.
Lees verder
Wij zoeken een biodiversiteitsboer/teler (m,v,x)
Wij zoeken een 'biodiversiteits boer/teler' (m,v,x) met passie voor kleinschalige teelten en dito mechanisatie om Heerlijk Westerwolds Land verder door te ontwikkelen naar een plek waar voedingswaarde per hectare en optimale biodiversiteit de rode draad vormen.
Lees verder
Biodiversiteit, ook de basis van onze gezondheid
Samen met Marco Van Es (van Bac 2 Nature) gaf ik een 'duo presentatie' voor de Friese Milieu Federatie. Het ging over biodiversiteit: hoe de biodiversiteit van het ecosysteem in de buitenwereld ongelooflijk bepalend is voor de biodiversiteit van ons 'interne ecosysteem: het microbioom in onze darmen! De biodiversiteit van deze twee vormen de basis van gezondheid, weerbaarheid en veerkracht.
Lees verder
Eet het jaar rond van eigen grond
Stel je eens voor dat er door heel Nederland een mozaïek patroon zou liggen van akkertjes, zo tussen de 2,5 en 5 hectare, waar zoveel mogelijk robuuste, diverse gewassen worden geteeld. Waar ‘gezondheid per hectare’ voor alles wat leeft de prioriteit heeft. In de huidige landbouw zouden we deze akkertjes ‘postzegels’ noemen. In heel veel andere opzichten kunnen we ze als groots bestempelen: wat betreft hun grote diversiteit aan gewassen, hun gedachtegang over handwerk en kleinschalige mechanisatie, hun verdienmodel binnen één jaar, hun potentie om veel meer jonge boeren (m,v,x) zonder land of veel geld in te laten stromen, hun sociale karakter en niet te vergeten hun potentie als educatie plek: waar iedere boer, teler, ondernemer of consument weer kan leren hoe (h)eerlijk eten van Nederlandse bodem ‘het nieuwe normaal’ kan worden. Help je een handje om dit prachtige plan van "MOOI Eten uit de lokale keten" te realiseren?
Lees verder
Geef elkaar lokale geschenken
We geven uit liefde, maar onze cadeaus dragen vaak allesbehalve bij aan de gezondheid van de ontvanger of die van de Aarde. Hoe mooi zou het zijn als we elkaar echte geschenken zouden geven? En we – iedere keer als er iets te vieren valt – een ecologische en lokale boer, voedselproducent of teler zouden steunen? Dan voed je met elk cadeau de gezondheid van mens, dier en natuur. MaatschapWij en Rineke zetten zich in voor een 'nieuw normaal' als het gaat om geschenken.
Lees verder
Zondagskind
Elk jaar is het op 22 april de Dag van de Aarde. De dag waarop we stilstaan bij de aarde en hoe we met haar omgaan. Ik schreef dit verhaal, voor Lieve Aarde.nl. Een sprookje, maar wel eentje waarvan ik zo hoop dat het op een dag een waargebeurd sprookje is. Als we met ons allen dit soort brieven gaan schrijven kan het niet anders dan dat we ons meer en meer bewust worden dat wij de aarde moeten koesteren, we leven op haar, eten van haar, drinken van haar, ademen haar lucht. Laten we met ons allen de liefde voor onze planeet aanwakkeren.
Lees verder