Een keer zaaien zes keer oogsten

Een keer zaaien zes keer oogsten

Rineke Dijkinga 5 oktober 2022 12

Wie mij kent weet dat ik al jaren fan van boekweit ben. Wat een prachtig gewas, ook voor de inseceten en wat een heerlijke en gezonde gerechten kun je maken met het meel en de korrels. Maar ik ontdekte nog iets: het blad en de bloem zijn heerlijke en heuse krachtpatsters op je bord. Die ontdekking was misschien wel mijn grootste oogst

Lees verder
Angst en paniek zaaien is problemen oogsten

Angst en paniek zaaien is problemen oogsten

Rineke Dijkinga 29 september 2022 485

Ik kwam vorige week op een overnachtingsplek dit tegeltje tegen. En hoewel oud, lijkt het actueler dan ooit. Je hoeft de TV maar aan te zetten of de krant open te slaan en de angst of paniek kan toeslaan. Vooral jongeren hebben de afgelopen 2 jaar sterk ingeboet aan mentale gezondheid. Externe oorzaken als Corona en prestatiedruk zijn de grootste oorzaken. Graag voeg ik, vanuit mijn vak bekeken, nog een mogelijke interne oorzaak + tips toe om hen te ondersteunen. Tips waarover we zeer veel weten maar nog steeds weinig actie op ondernemen.

Lees verder
Resilience Food Stories

Resilience Food Stories

Rineke Dijkinga 23 september 2022 138

Resilience Food Stories is een langlopend documentair foto/video project van 2 bevlogen mensen die het verhaal van andere bevlogen mensen op camera vastleggen. Een eer om hen te mogen ontvangen op Heerlijk Westerwolds Land. Het is een multimediaproject dat de hoopvolle verhalen van boeren en tuinders en andere gepassioneerden (groot en klein, wereldwijd en in Nederland) op camera vertelt. Alle verhalen gaan over mensen die een op de veerkracht van de natuur geïnspireerde transitie van landbouw en voedselvoorziening hebben gerealiseerd/in werking zetten.

Lees verder
Rogge & wijze vrouwen

Rogge & wijze vrouwen

Rineke Dijkinga 19 september 2022 239

Wij verbouwden dit jaar weer rogge op Heerlijk Westerwolds Land. Wat een oogstrelend gewas is het toch. Ook mooi qua voedingswaarde en vezels voor onze darmen. Toch was het in de Middeleeuwen niet altijd rozengeur en maneschijn met rogge, vooral niet voor de wijze vrouwen die alles wisten van de geneeskracht van de natuur. Ze werden als heks bestempeld door een toxine in rogge. Wat een leed om daarom op de brandstapel te belanden. Dat gebeurt gelukkig niet meer in onze huidige tijd. Maar zijn toxines en heksen daarmee ook weg?

Lees verder
MOOI eten / MOOI leven bookazine

MOOI eten / MOOI leven bookazine

Rineke Dijkinga 12 september 2022 459

Door ons te richten op de aspecten in ons leven waar we zelf wel invloed op hebben, hebben we minder het gevoel geleefd te worden en ervaren we meer regie. En laten autonomie en regie nou net belangrijke ingrediënten zijn voor een MOOI Leven. Meer regie op je op bord, betekent ook meer regie op je darmgezondheid en breingezondheid. En als er iets is dat wij in crisistijd nodig hebben is een gezond brein, dat maximaal functioneert en stressbestendig is! Lees dit prachtige bookazine met 132 pagina's tips, betaalbare recepten, ideeën, goed onderbouwde informatie en volop inspiratie. Terug naar de basis voor een mooi leven.

Lees verder
Hoe bodemuitputting leidt tot uitputting van onze hormonen

Hoe bodemuitputting leidt tot uitputting van onze hormonen

Rineke Dijkinga 7 september 2022 371

Pesticiden en kunstmest putten niet alleen de bodem uit, maar ook onze hormonale gezondheid. Gelukkig zijn we niet machteloos en kunnen we allemaal, elke dag, bijdragen aan de vermindering van hormoonverstorende stoffen of bescherming ertegen. In deze uitgebreide longread legt Rineke Dijkinga uit hoe.

Lees verder
Bellis, de verwonderingsheks

Bellis, de verwonderingsheks

Rineke Dijkinga 5 september 2022 725

Ik schreef dit sprookje naar aanleiding van de geboorte van ons eerste kleinkindje. Wat hopen wij als opa en oma dat ze opgroeit in een wereld waar het mooi leven is. Met mooie mensen, prachtige natuur, schone lucht, eerlijk voedsel en mooie landschappen. We hopen dat ze in een wereld opgroeit waar zingeving, welzijn, compassie en je eigen stem/intuïtie weer de belangrijkste drijfveren zijn. We hopen dat zij (net als alle andere kinderen) in haar leven leraren, verzorgers, zorgprofessionals en familie om haar heen krijgt zoals Bellis. Die haar bewondering en verwondering meegeven voor alles wat leeft.

Lees verder
Wout Peters gaf zijn jongensdroom op.

Wout Peters gaf zijn jongensdroom op.

Rineke Dijkinga 2 september 2022 1604

Een aantal maanden geleden ontmoette ik Wout Peters. Een man met een duidelijke missie. Hij is vastberaden om de gezondheidszorg te laten gaan over preventie, veerkracht en vitaliteit. En niet alleen over ziekte & zorg. Hij gaf er zelfs zijn baan voor op om zich hier helemaal aan te kunnen wijden.

Lees verder
Pioniersverhaal

Pioniersverhaal

Rineke Dijkinga 29 augustus 2022 214

Regeneratie en veerkacht, de basis van ons project Heerlijk Westerwolds Land

Prachtige kans om het verhaal achter ons land (als pionier van 'We are the regeneration') te mogen vertellen: "De bodem ligt aan de basis van een gezonde Aarde, maar ook aan die van onze eigen gezondheid. We zijn als mens namelijk vooral wat ons eten at. Met haar agroforestry project - waar alles draait om de ‘gezondheidswaarde per hectare’ - wil orthomoleculair en natuurgeneeskundig therapeut Rineke Dijkinga een vitaal voedselsysteem creëren. “We kunnen niet eeuwig nemen, maar moeten ook heel veel teruggeven. Dan komen we weer in evenwicht met de natuur.”
Lees verder
Voortschrijdend inzicht, een toekomst sprookje

Voortschrijdend inzicht, een toekomst sprookje

Rineke Dijkinga 24 augustus 2022 546

Sprookjes spelen meestal in het verleden. Deze speelt zich af in 2032. Net als in echte sprookjes loopt het gelukkig goed af. De familie Murf wil op een hete zomerdag het natuurgebied net buiten hun stad in voor een picknick. Maar worden tegengehouden door slagbomen. Een robotdame zegt dat ze niet verder mogen omdat de natuur te kwetsbaar is voor mensen met hun voetafdruk. Maar dat laten ze ze zich niet zomaar welgevallen. Uiteindelijk kunnen ze de robotdame overtuigen van hun standpunt en mogen ze door met hun picknickmand.

Lees verder