Geef elkaar een geschenk cadeau

Geef elkaar een geschenk cadeau

Rineke Dijkinga 26 januari 2023 355

We leven in een wereld waarin geschenken simpelweg voor het oprapen liggen. Toch geven we elkaar - uit goede bedoelingen en als gevolg van onze ongeschreven sociale normen - nog vaak cadeaus die niet uit ons hart komen en die onze gezondheid en die van de aarde geen goed doen. Zullen we elkaar zinvolle geschenken gaan geven en stoppen met lege cadeaus? Mooi voor de gever en de ontvanger: ook de ontvanger voelt ook dat het geen achteloos cadeau is maar een écht geschenk.

Lees verder
Groot feest door een Westerwoldse mol

Groot feest door een Westerwoldse mol

Rineke Dijkinga 23 januari 2023 210

Ik schreef een sprookje, over een mol in Westerwolde. Door bovengronds te gaan en te vertellen waarom mollen zo belangrijk voor ons zijn, werd hij een ware held. Zijn verhaal leidde bovendien tot een jaarlijks terugkerend eetfestijn waar de heerlijkste gerechten geserveerd werden. Ik schreef het voor Gronings Vuur. In elke gemeente zoeken ze naar verhalen die het verdienen om verteld te worden. Mooi dat mijn mol zijn verhaal daar ook mocht vertellen.

Lees verder
Podcasts met Inspire to teach

Podcasts met Inspire to teach

Rineke Dijkinga 23 januari 2023 139

Ik ben 2 x te gast bij Mariska van Inspire2teach. We leggen een bodempje onder onze gezondheid. Is het niet fantastisch dat we bij elke hap die we in onze mond stoppen een bijdrage kunnen leveren aan onze fysieke, mentale en emotionele gezondheid? 

Lees verder
Armeluisvoedsel, wat een rijkdom

Armeluisvoedsel, wat een rijkdom

Rineke Dijkinga 3 januari 2023 3430

Voor mij een must: altijd even een kort verhaaltje vertellen over het gerecht dat je serveert. Zo krijgt eten weer een gezicht. Bij het vertellen over wintergerechten valt het me op hoe vaak ik het woord 'armeluisvoedsel' in de mond neem. En bedacht ik wat voor enorme rijkdom deze kunnen schenken.

Lees verder
Doe je mee met DOEN?

Doe je mee met DOEN?

Rineke Dijkinga 29 december 2022 2344

In 2023 ben ik precies 20 jaar in mijn vakgebied werkzaam. Op de valreep naar 2023 kwam ik een oud artikel tegen over kruidenwandelingen die ik samen met Jan (sinds 2003) gaf. Het was voor mij een mooi moment om de balans op te maken na 20 jaar. En te bedenken dat ik nog meer wil DOEN! Doe je mee? Ik roep 2023 bij dezen uit tot het DOE-jaar.

Lees verder
De best gelezen weetjes en bekeken filmpjes van 2022

De best gelezen weetjes en bekeken filmpjes van 2022

Rineke Dijkinga 28 december 2022 1800

Hieronder vind je de top 10 van de artikelen die het meest gelezen en bekeken zijn in 2022 vanaf mijn website. Altijd bijzonder om aan het eind van het jaar te zien waar de meeste mensen naar toe trokken. Verbazingwekkend is het niet: ze gaan over klachten waar veel mensen last van hebben.

Lees verder
Een steentje verleggen met de feestdagen?

Een steentje verleggen met de feestdagen?

Rineke Dijkinga 11 december 2022 652

Mijn nieuwsbrief stond in het teken van mijn Kerstwens: Om er leuke, lokale, kleurrijke en betaalbare feestdagen van te maken. We maken creaties die een lust zijn voor het oog en die onze smaakpapillen én de gezondheid van mens en aarde respecteren. En die de lokale duurzame boer/teler/producent ook mooie feestdagen schenkt. Dat is veel simpeler dan het lijkt: we hoeven alleen maar ‘baas in eigen buik en pan’ te worden. En even op scharrel te gaan om te gaan kokkerellen met onbewerkte duurzame ingrediënten die het seizoen en jouw regio bieden. Twee uur nadat de nieuwsbrief de deur uit was ontmoette ik iemand die op scharrel was gegaan.

Lees verder
't is MOOI Eten, uit de lokale keten

't is MOOI Eten, uit de lokale keten

Rineke Dijkinga 18 november 2022 642

Achter de schermen hebben we niet alleen gewerkt aan de publicatie van mijn bookazine MOOI Eten | MOOI Leven, maar er staat nog veel meer moois op stapel! Er is een heus inspiratieplatform ‘Mooi-Eten-uit-de-Lokale-Keten’ aan het ontstaan. Het is een levendig verlengstuk van mijn bookazine. Een plek waar je terecht kunt voor nog veel meer tips over betaalbaar, gezond en duurzaam eten, recepten, energiebesparende kooktips, filmpjes, aanbiedingen en acties. Er komen zelfs MOOI Eten trainingen, basic vergaderarrangementen, een jaaropleiding en kookworkshops. En intussen laten we ook onze gedachten al gaan over het organiseren van een jaarlijks congres. We staan te trappelen om samen met jullie te bouwen aan een MOOI Leven met MOOI eten! Samen pakken we de regie en werken zo direct aan onze gezondheid en die van de bodem, de boer, de bij en ons bord.

Lees verder
Je bent wat je eet. En wat je doet!

Je bent wat je eet. En wat je doet!

Rineke Dijkinga 18 november 2022 624

Als ons eten van een niet-vitale uitgeputte bodem, dieren of planten afkomstig is, is het dan heel vreemd dat we zelf niet gezond blijven? “Wij zijn immers ook wat ons eten at”. En als we totaal geen idee hebben wat de kip at die ons heerlijke zachtgekookte eitje bij ons ontbijt levert of wat onze ‘varkenshaas heeft gegeten’, weten we dan eigenlijk nog wel wie we zelf zijn? Zeker als je het gezegde “Zeg mij wat u eet en ik zal u zeggen wie u bent” een beetje serieus neemt. Als we deze gezegdes serieus gaan nemen dan maken we tevens serieuze stappen voor onze eigen gezondheid en die van de aarde. 

Lees verder