Soms opent een deur pas met de laatste sleutel aan de bos

Soms opent een deur pas met de laatste sleutel aan de bos

Rineke Dijkinga 14 april 2024 315

Ik denk de laatste maanden veel aan gebeurtenissen uit mijn 16 jaar praktijk, waarin ik duizenden mensen mocht begeleiden op het gebied van voeding en leefstijl. Dat ik er zoveel aan denk heeft te maken met het feit dat ik veel op het land aan het werk ben en te maken heb met dieren, planten en bodems die uit balans zijn. Dat geeft allerlei symptomen, die we geneigd zijn de kop in te drukken met allerlei symptoombestrijding. Als we geplaagd worden door duizenden slakken, denk ik heus ook: doe mij slakkenkorrels! Maar dan denk ik aan deze dame uit mijn praktijk en besef me weer: ga op zoek naar de oorzaak en kijk of je daar iets mee kunt. Hieronder het voorbeeld van een dame uit mijn praktijk die vastbesloten was de oorzaak te vinden. Zelfs als ze die pas zou vinden met de laatste sleutel aan haar bos.

Lees verder
Mediterraan verrassingsdiner op Heerlijk Westerwolds Land

Mediterraan verrassingsdiner op Heerlijk Westerwolds Land

Rineke Dijkinga 21 maart 2024 5940

Ben jij een van onze gasten die zondag 15 september komt dineren op ons land? Om om daar de heerlijkheden van ons land en uit de regio op Mediterrane wijze te proeven? Met liefde bereid door twee fantastische chefs: Mimo en Bob. Urenlang in goed gezelschap, (h)eerlijk eten en drinken. Kortom genieten van het MOOIE voedsel dat de grond ons elk jaar weer overvloedig schenkt. In 2023 was ons diner een groot succes. Vandaar dat we dit graag opnieuw organiseren met deze topkoks. Op 15 september kun je van 12.00 - 16.00 uur of van 17.00- 21.00 uur komen dineren. Hoe je reserveert, het hoe en het waarom lees je in dit artikel. Met jouw komst draag je ook direct bij aan de realisatie van een prachtig plan: met ons allen veel meer duurzaam voedsel van Nederlandse bodem gaan eten.

Lees verder
Zo druk als een kip voor Pasen

Zo druk als een kip voor Pasen

Rineke Dijkinga 18 maart 2024 2020

Ik weet nog hoe mijn moeder vroeger in de weken voor Pasen zo druk was als een 'kip voor de Pasen’ om onze paasjurkjes klaar te krijgen. Alle vier kregen we min of meer hetzelfde jurkje, ieder met net een ander accent. Ook het eten met Pasen was traditioneel, met veel eieren. Kijken wie de meeste eieren op kon eten met Pasen is geen optie meer, vind ik. Maar tradities in ere houden en respectvol genieten van een overheerlijk, bijzonder en voedzaam ei? Aan mijn paastafel- en ook de rest van het jaar- kan en mag dat nog steeds. Zowel het eiwit als het eigeel van een vrij scharrelende kip bevatten unieke voedingsstoffen voor een mens en diens brein. En wat passen 'boskippen' goed in onze plannen met het land!

Lees verder
Baas in eigen tuin | op eigen bord | in eigen buik

Baas in eigen tuin | op eigen bord | in eigen buik

Rineke Dijkinga 16 februari 2024 2971

Het voorjaar is in zicht. Menigeen met een tuin of moestuinbak (of vensterbank/balkon natuurlijk) heeft inmiddels de lentekriebels te pakken. En is druk op ‘jacht’ naar groentezaden om het moestuinseizoen 2024 te laten starten. Wie nog aan het nadenken is over de aanschaf van zaden…..ik doe je graag een voorstel. En hoop je over te halen om te kiezen voor zaadvaste rassen. Wat een meerwaarde voor de biodiversiteit op het land/in je tuin,je vensterbank of moestuinbak. En vervolgens voor de biodiversiteit op jouw etensbord en in jouw lijf. Biodiversiteit is een primaire voorwaarde voor onze gezondheid en ons welzijn.

Lees verder
Verlangen naar eindeloze biodiversiteit.

Verlangen naar eindeloze biodiversiteit.

Rineke Dijkinga 12 februari 2024 408

Lopend door Amsterdam zag ik opeens deze prachtige woorden op een woonboot. Het raakte een diepe snaar bij mij. Zou ons gebrek aan 'verlangen naar de eindeloze zee' een reden kunnen zijn waarom er zoveel problemen zijn die we niet adequaat oplossen? Of er niet echt wakker van liggen omdat we menen dat het 'ver van ons bed' is? Stel dat dat zo is, dan zou de oplossing zijn om ons verlangen weer aan te wakkeren. Bijvoorbeeld naar eindeloze biodiversiteit.

Lees verder
Open dag Tweede Pinksterdag op Heerlijk Westerwolds Land

Open dag Tweede Pinksterdag op Heerlijk Westerwolds Land

Rineke Dijkinga 25 januari 2024 3441

Heerlijk Westerwolds Land ontvangt je graag op Tweede Pinksterdag. Er is van alles te zien, te proeven, te ervaren, te leren, te ontdekken en te doen. Zoals doorlopende mini-safari’s* (van circa 1 uur) met Jan Dommerholt, Rineke Dijkinga of Tim Horneman over het land. Lunchen op een van de vele zitjes op ons land, kraampjes waar van alles te koop is voor de duurzame tuinier en allerlei informatiestands waar je alles kunt horen over trainingen, workshops, oogstdagen, zomerse overvloed verwerken, aanleg eetbare tuinen etc. 

Lees verder
Oogst- & Inspiratiedagen op Heerlijk Westerwolds Land

Oogst- & Inspiratiedagen op Heerlijk Westerwolds Land

Rineke Dijkinga 21 januari 2024 1726

In het buitenland raakt het al steeds meer ingeburgerd als gezellig uitje: met je familie of vrienden een dagje naar een ‘patch’ (plek bij de boer) om zelf te groente te oogsten. Ook in Nederland wordt het fenomeen steeds bekender. Niet zo gek natuurlijk; wat is er nu leuker, gezonder en lekkerder dan je eigen kraakverse voeding te verzamelen. Vaak op mooie plekken met veel natuur om je heen. Mooie bijkomstigheden van lekker zelf te oogsten zijn: gezellig kletsen, even heerlijk ontspannen door je handen uit de mouwen steken, met je handen weer in de aarde te wroeten en verbinding maken met je voedsel & boer/teler. Op Heerlijk Westerwolds Land voegen we nog graag een paar dimensies aan deze patches toe: die van lekker eten, heel veel inspiratie en een flinke dosis aan vaardigheden. Er staan heel wat data gepland voor 2024.

Lees verder
Haal je oerbrein achter het stuur vandaan, vijf tips

Haal je oerbrein achter het stuur vandaan, vijf tips

Rineke Dijkinga 15 januari 2024 2181

Het oerbrein is ons oudste brein, bedoeld om ons te laten overleven. Als er gevaar dreigt treedt het onmiddelijk en automatisch in actie, zonder tussenkomst van onze wil. Het kan echter ook op fictief gevaar reageren. Bijvoorbeeld doordat we ons een bedreiging in ons hoofd halen die in de realiteit niet bestaat of slechts een mug is en geen olifant. Bij menigeen in onze maatschappij zit het oerbrein te lang, te vaak en te stevig achter het stuur. Met grote gevolgen voor ons mens- en emotionele brein. Als deze twee "niet meedoen" kan dat grote gevolgen hebben voor onze gezondheid en toekomst. Met vijf simpele tips kun je aan de slag om je oerbrein achter het stuur vandaan te halen. Zodat je andere breinen, je mens- en emotionele brein, ook weer een flink aandeel krijgen in je leven. En dan verandert er toch iets ten positieve! Mocht je niet weten waar te beginnen.....wij helpen je graag een stukje op weg.

Lees verder
Reis je een stukje met me mee? Ik ga op voedselsafari.

Reis je een stukje met me mee? Ik ga op voedselsafari.

Rineke Dijkinga 6 januari 2024 2872

Ik ga dit jaar op avontuur: ik ga namelijk op voedselsafari. Wat een fantastisch vooruitzicht. Eentje waar ik eigenlijk al vanaf mijn kindertijd van droom. Het is een safari op een ‘postzegel’ land. Een postzegel waar ongelooflijk veel te zien, te ervaren, te proeven, te leren, te doen, te voelen en te ontdekken valt. De postzegel heet Heerlijk Westerwolds Land. Hier gaat ons plan “Eet het jaarrond van eigen grond” van start. We gaan ervoor dat onze safari een succes wordt….zodat er op veel meer plekken in Nederland postzegels ontstaan waar iedereen op voedselsafari kan gaan. Reis je een stukje met me mee dit jaar? Ik zal regelmatig een reisverslag delen.

Lees verder