Hidden hunger

Hidden hunger

Rineke Dijkinga 12 mei 2022 63

Voor de gemiddelde Westerse mens is er bijna 2 x zoveel voedsel dan we dagelijks nodig hebben aan calorieën. De calorieën die we eten zijn grotendeels arm aan voedingsstoffen. Dat heeft onder andere te maken met bodemuitputting en voedsel bewerking. Bodemuitputting leidt tot 'hidden hunger' en dat kan leiden tot gezondheidsuitputting. De klachten die we hierdoor kunnen ontwikkelen lossen we op met medicijnen. Deze maken onze behoefte aan voedingsstoffen nog groter. Het voorjaar is hét moment waarop de bodemuitputting voor mij zo uitdrukkelijk zichtbaar is. Mijn zorgen erover zetten mij aan tot het schrijven van dit artikel. Lees mijn blog erover op MaatschappijWij. 

Lees verder
MOOI Eten | MOOI Leven outdoor training

MOOI Eten | MOOI Leven outdoor training

Rineke Dijkinga 10 mei 2022 484

Hervind je natuurlijke kracht en word de regisseur van jouw leven. Deze tweedaagse outdoor training (24 en 25 september 2022) inspireert jou om je focus te verleggen; van welvaart, werkdruk en eindeloze groei, naar kwaliteit van leven. Tijdens deze training reiken we je handvatten aan om weer te verbinden met natuurlijk voedsel, de natuur, kruiden en alles wat het buitenleven biedt. Terug naar de basis. Om terug te kunnen naar de basis hebben we kennis, kunde, gezondheids- en voedselvaardigheden nodig. Zo ontdek je dat de aarde ons eigenlijk alles kan bieden om mooi te eten en mooi te leven.

Lees verder
Chronische stress: disbalans hormonen & neurotransmitters

Chronische stress: disbalans hormonen & neurotransmitters

Rineke Dijkinga 3 mei 2022 2335

Chronische stress is dé grote verstoorder van de hormoonbalans. Het kan bijdragen aan verminderde vruchtbaarheid, hogere ontstekingsgevoeligheid, verstoring van neurotransmitters en klachten van de geslachtshormonen bij zowel mannen, vrouwen als pubers. Ik schreef er een soort 'sprookje' over aan de hand van een bonte vliegenvanger die al vier weken flink geagiteerd tegen het raam van mijn kantoor pikt. En daardoor zelfs geen tijd meer heeft voor een vrouwtje. 

Lees verder
Wij gaan outdoor met onze trainingen!

Wij gaan outdoor met onze trainingen!

Rineke Dijkinga 19 april 2022 608

Al bijna 20 jaar geef ik trainingen, cursussen en (wandel)lezingen. De laatste jaren altijd met een mooie wandeling naar ons land erbij. Maar waarom eigenlijk niet helemaal buiten? Waar kan ik het verhaal over voeding, gezondheid, de bodem en alles wat de natuur te bieden heeft beter doen dan gewoon buiten, op het land? En is het niet leuk om het eten dat je voorgeschoteld krijgt, in levende lijve te 'ontmoeten' op het land? Ik vertel je heel graag over de innige relatie tussen jouw gezondheid en die van ons voedsel, de bodem, de natuur en het milieu. Mijn passie is om jou te inspireren: zodat jij de kracht van eerlijk, onbewerkt en divers voedsel op je bord wilt. Waar overigens niet alleen jouw gezondheid optimaal bij gebaat is. Ga jij voor jouw gezondheid, dan ga je automatisch voor de gezondheid van de aarde en alles wat erop leeft.

Lees verder
Paasdagen met (h)eerlijke tradities

Paasdagen met (h)eerlijke tradities

Rineke Dijkinga 7 april 2022 18781

Tradities zijn belangrijk. Ze vormen een soort baken in ons leven, wordt vaak gezegd. Ze geven ons rust, houvast, zorgen voor verbondenheid en identiteit. Dus bied ik je graag een paar overheerlijke paasrecepten aan, gebaseerd op onze paastradities: met eieren, chocola en noten. Die heb ik wel een klein beetje veranderd, want eerlijk is eerlijk: de tradities zien er door de jaren heen steeds overvloediger, suikerrijker en ongezonder uit. Met mijn 15 favoriete paasrecepten neem ik je in dit blog graag een klein beetje mee terug naar de oorspronkelijke, gezondere tradities.

Lees verder
Rustpunt op Heerlijk Westerwolds Land

Rustpunt op Heerlijk Westerwolds Land

Rineke Dijkinga 30 maart 2022 1789

Wij fietsen graag door mooie landschappen. En niks leuker, vinden Jan en ik, om dan even neer te strijken bij een Rustpunt. Vaak liggen ze op prachtige plekjes, bij mensen op of naast het erf. Leuk ook om te zien hoe iedereen er zijn eigen invulling geeft aan 'gastvrijheid'. Inmiddels zijn er al ruim 650 van deze pleisterplekken. En sinds maart 2022 zijn wij op Heerlijk Westerwolds Land ook rustpunt.

Lees verder
Kari's crackers: hart voor crackers & de mens die ze bakt

Kari's crackers: hart voor crackers & de mens die ze bakt

Rineke Dijkinga 18 maart 2022 2422

Toen ik binnenkwam bij Kari’s Crackers had ik direct het gevoel: “wat een gezellige, warme blije en enthousiaste mensen hier”. En dat was ook zo. Niet voor niets zeggen ze: “Onze onderneming neemt geen mensen aan om crackers te bakken, maar bakt crackers om mensen aan te kunnen nemen”. En dat kunnen ze!

Lees verder
Vanuit een brandnetel bekeken

Vanuit een brandnetel bekeken

Rineke Dijkinga 17 maart 2022 1640

Er was eens...een brandnetel. Samen met zijn familie stond hij aan de rand van een bosje, bij een bankje. Dagelijks hoorde hij de gesprekken aan van de mensen die op het bankje plaatsnamen. Wat ongelooflijk spijtig dat ze niet zijn goede kanten zagen maar flink mopperden op hem en zijn familie. Hoe luistert de brandnetel naar al die gesprekken? Hij vertelt erover als hij een gesprek hoort vlak voor de gemeenteraadsverkiezingen.

Lees verder
Wereldvrouwendag 2022: Solidariteit & Vrouwpower

Wereldvrouwendag 2022: Solidariteit & Vrouwpower

Rineke Dijkinga 8 maart 2022 1568

Mag ik je aandacht voor een hele bijzondere 'vrouw' vandaag? Het is 'Moeder Aarde'. Als wij, alle vrouwen ter wereld, ons vandaag nu eens helemaal solidair gaan verklaren met 'Moeder Aarde'? Wat zou er dan veranderen? Ik denk heel veel! Het moet kunnen, want wat zijn er ongelooflijk veel 'powervrouwen' wereldwijd. Maak in elk geval kennis met de powervrouwen die MaatschappijWIj selecteerde.

Lees verder
Podcast: Rineke te gast bij Hoofd- & Buikzaken

Podcast: Rineke te gast bij Hoofd- & Buikzaken

Rineke Dijkinga 4 maart 2022 562

Ik was de eerste gast in de podcast Hoofd- & Buikzaken van Sophia Zomer. Wat hebben we veel onderwerpen de revue kunnen laten passeren. Waarom minder eetmomenten zo fantastisch is voor je gezondheid, waarom je hormonen en stemming zo leiden onder pieken en dalen in je bloedsuikerspiegel. Als je weet hoe geniaal jouw darmen, lijf en brein werken dan wil je ze vast in de watten leggen. Voeding is daarbij een belangrijke pijler. Maar je gezondheid een dienst bewijzen lukt alleen met écht, duurzaam, onbewerkt eten. 

Lees verder