Deja vu: ik had een klimaatcrisis

Rineke Dijkinga 16 maart 2021 2913

De afgelopen maand had ik het moeilijk. Ik had een déjà vu. Het deed me denken aan mijn ‘klimaat crisis’ die ik op 14-jarige leeftijd een aantal maanden had.

Lees verder

Vliegende start 'Je Brein Vitaal’

Rineke Dijkinga 29 januari 2021 5331

Mijn nieuwe boek maakte wel een hele vliegende start: op het gebied van snelle uitlevering (ook via het Centraal boekhuis), via media-aandacht, via prachtige recensies en via onze oproep om de lokale boekhandel te steunen. DANK allemaal voor dit grote vertrouwen!

Lees verder

Cultuur barbaar? Spelbreker? Of pleitbezorger voor gezondere tradities?

Rineke Dijkinga 30 december 2020 2801

Alleen samen……..kunnen we tradities ombuigen naar een gezonde variant. Anders blijven we maar hangen in de traditionele cirkel van ongezonde gewoontes. Als we iets te vieren hebben, is het toch eigenlijk te gek voor woorden dat we dat doen met eten dat onze gezondheid en die van de aarde ondermijnt?

Lees verder

Gezondheid = veerkracht

Rineke Dijkinga 21 december 2020 2538

Gezondheid is niet iets wat ons ‘zomaar overkomt’, daar moet wel aan gewerkt worden. Het mooie is: dat kan, elke dag. Gezondheid draait namelijk primair om veerkracht.

Lees verder

Melde: "If you can't beat it, eat it!"

Rineke Dijkinga 21 augustus 2020 5679

Wat een jaar: wat betreft de droogte van het voorjaar en de lange hittegolf die er achter aan kwam. De gewassen, ook op Heerlijk Westerwolds Land kreunen, zuchten en worstelen met de omstandigheden. Lang niet alle gewassen zullen het redden, is de verwachting. Maar er is 1 plant die zich er niets van aantrekt. Sterker nog, het lijkt wel of hij nog beter gedijt bij deze extreem hete en droge periode. Daar waar je overal om je heen gele, dorre en soms verwelkte planten ziet tiert de Melde welig en groeit als....onkruid!

Lees verder

Voor de camera van HCN TV

Rineke Dijkinga 1 augustus 2020 3620

RINEKE VOOR DE CAMERA IN EEN HORMONEN DOCUMENTAIREDagen heb ik voor de camera gestaan om een 4 uur durende video op te nemen. Deze is binnenkort te zien op het platform van HCN TV, Health Channel Netherlands.

Lees verder

Heerlijk Westerwolds land weer een gezonde stap verder

Rineke Dijkinga 21 april 2020 4870

Eetbare houtwallen en bosranden rondom de kleine akkers die de biodiversiteit verhogen, het bodemleven verbeteren, de kleinere boer van extra inkomsten voorzien, ons landschap verfraaien en ons lekker, lokaal, voedzaam, divers & vitaal eten schenkt dat de gezondheid van de mens optimaal ten goede komt.

Lees verder

Chronisch gezond(er) eten. Zeker in tijden van stress

Rineke Dijkinga 20 maart 2020 17660

Triage, een principe uit de oorlog, werd vorige week in Italiaanse ziekenhuizen opeens weer actueel. President Macron had het zelfs over oorlog: een gezondheidsoorlog. In jouw lichaam kan ook sprake zijn van een soort triageprincipe als het gaat om jouw gezondheid. In dit artikel leg ik je dat graag uit.

Lees verder

Maandelijkse column in Gezond Nu

Rineke Dijkinga 17 januari 2020 3923

Elke maand heb ik in 2020 'mijn' eigen twee pagina's in Gezond NU. Een column + een recept + allerlei gezonde weetjes. Zelf maken is echt de trend voor 2020. Die is me natuurlijk op het lijf geschreven.

Lees verder