
Eet het jaar rond van eigen grond
Waarom eten we niet veel meer van eigen bodem? Het hele jaar rond. Het blijft vreemd dat Nederland zoveel verbouwd maar dat het gros van ons voedsel wordt geïmporteerd uit het buitenland. Jammer voor onze boeren, voor de biodiversiteit en voor onze gezondheid. Daarom schreef ik dit plan. Hoewel er al heel veel prachtige initiatieven zijn (denk aan Herenboeren, Caring Farmers, Lenteland, CSA Netwerk Nederland etc.) zou het mooi zijn als er nog meer boeren, producenten en consumenten kunnen profiteren van duurzaam, gezond en écht eten van eigen bodem: door de oogst (deels) te verwerken tot een eerlijk en bewaarbaar eindproduct. Ik zou het erg op prijs stellen als je dit plan van "MOOI Eten uit de lokale keten" wilt lezen. Wie weet ken je mensen, bestuurders, organisaties in jouw omgevingen die dit plan van harte ondersteunen en willen bijdragen aan de realisatie ervan.
Lees verder
Geef elkaar lokale geschenken
We geven uit liefde, maar onze cadeaus dragen vaak allesbehalve bij aan de gezondheid van de ontvanger of die van de Aarde. Hoe mooi zou het zijn als we elkaar echte geschenken zouden geven? En we – iedere keer als er iets te vieren valt – een ecologische en lokale boer, voedselproducent of teler zouden steunen? Dan voed je met elk cadeau de gezondheid van mens, dier en natuur. MaatschapWij en Rineke zetten zich in voor een 'nieuw normaal' als het gaat om geschenken.
Lees verder
Zondagskind
Elk jaar is het op 22 april de Dag van de Aarde. De dag waarop we stilstaan bij de aarde en hoe we met haar omgaan. Ik schreef dit verhaal, voor Lieve Aarde.nl. Een sprookje, maar wel eentje waarvan ik zo hoop dat het op een dag een waargebeurd sprookje is. Als we met ons allen dit soort brieven gaan schrijven kan het niet anders dan dat we ons meer en meer bewust worden dat wij de aarde moeten koesteren, we leven op haar, eten van haar, drinken van haar, ademen haar lucht. Laten we met ons allen de liefde voor onze planeet aanwakkeren.
Lees verder
100 tips om waar voor je geld te krijgen
Inflatie, weten we allemaal, betekent dat je voor hetzelfde bedrag minder kunt kopen waardoor onze koopkracht daalt. Maar met ons geld kunnen we niet alleen kwantitatief steeds minder kopen, ook kwalitatief is er flinke inflatie. Over de inflatie op het gebied van voedselprijzen maken we ons bezorgd en voelen we ons soms ook verongelijkt. Over een andere soort inflatie dat we steeds minder ‘waar voor ons geld’ krijgen hoor je maar weinig mensen. Misschien moeten we veel meer voedsel-, gezondheids-, kook- en natuurvaardigheden krijgen om deze inflatie om te buigen naar deflatie: wat een waardevermeerdering van ons geld door zo te kopen, te verzamelen en te telen dat we wél waar voor ons geld krijgen. Ik geef je graag 100 tips in de loop van dit jaar in dit artikel.
Lees verder
Nationale Breindag
Erg blij dat Charlotte Labee een keer per jaar aandacht vraagt voor het brein: op de Nationale Breindag. Kennis over een gezond brein en weten wat je zelf voor mogelijkheden hebt om je brein positief te beïnvloeden, is een must. Zo fijn dat ik 50 minuten met Charlotte in gesprek ging over ons brein. De basisprincipes om met gezonde voeding optimaal voor je brein te zorgen zijn eenvoudig. Feitelijk zouden ze op een A-4tje passen.
Lees verder
Hulptroepen gezocht op Heerlijk Westerwolds Land
Ook dit jaar zoeken wij weer vrijwilligers om te helpen op Heerlijk Westerwolds Land. Woon je in de buurt van Sellingen, heb je groene- of 'keukenvingers' en lijkt het je leuk om op woensdag te komen helpen? Lees dan snel verder. We zoeken mensen die helpen in de houtwallen, in de moestuin, in de permacultuur tuin, tijdens open dagen en in de buitenkeuken. Een groot deel van de oogst verwerken we namelijk ter plekke.
Lees verder
Vijf effectieve en lekkere tips voor een stabiele hormoonbalans
Ik had het nooit durven dromen in 2015: dat we voor de 11de keer een paar duizend boeken zouden laten drukken. Maar het is een feit, ze zijn binnen. Hoewel de inhoud van het boek nog net zo actueel is als toen de eerste druk in 2015 uitkwam, is er wel het e.e.a veranderd in ons leven en in onze omgeving: er zijn meer hormoonverstorende stoffen, er is meer bewerkt voedsel en we ervaren over de hele linie meer stress. In deze blog vertel ik je er meer over. Gelukkig kunnen we met mes en vork blijven kiezen voor een optimale hormoonbalans. Met 5 simpele tips waarmee je elke maaltijd rekening houdt met jouw hormonen. Om het te vieren hebben we natuurlijk een leuke actie.
Lees verder
Geef elkaar een geschenk cadeau
We leven in een wereld waarin geschenken simpelweg voor het oprapen liggen. Toch geven we elkaar - uit goede bedoelingen en als gevolg van onze ongeschreven sociale normen - nog vaak cadeaus die niet uit ons hart komen en die onze gezondheid en die van de aarde geen goed doen. Zullen we elkaar zinvolle geschenken gaan geven en stoppen met lege cadeaus? Mooi voor de gever en de ontvanger: ook de ontvanger voelt ook dat het geen achteloos cadeau is maar een écht geschenk.
Lees verder
Groot feest door een Westerwoldse mol
Ik schreef een sprookje, over een mol in Westerwolde. Door bovengronds te gaan en te vertellen waarom mollen zo belangrijk voor ons zijn, werd hij een ware held. Zijn verhaal leidde bovendien tot een jaarlijks terugkerend eetfestijn waar de heerlijkste gerechten geserveerd werden. Ik schreef het voor Gronings Vuur. In elke gemeente zoeken ze naar verhalen die het verdienen om verteld te worden. Mooi dat mijn mol zijn verhaal daar ook mocht vertellen.
Lees verder
Podcasts met Inspire to teach
Ik ben 2 x te gast bij Mariska van Inspire2teach. We leggen een bodempje onder onze gezondheid. Is het niet fantastisch dat we bij elke hap die we in onze mond stoppen een bijdrage kunnen leveren aan onze fysieke, mentale en emotionele gezondheid?
Lees verder