Onbewust eten we onszelf chronisch ziek

Onbewust eten we onszelf chronisch ziek

Rineke Dijkinga 22 november 2021 202

Met de jaren wordt voor Rineke steeds duidelijker dat veel mensen onbewust, ongewild en onbedoeld voeding eten die hun gezondheid niet ten goede komt. Voeding die klachten veroorzaakt, in stand houdt of verergert. Simpelweg omdat mensen zo weinig weten over gezonde voeding en hoe belangrijk een gezonde natuur en gezond milieu zijn voor de menselijke gezondheid

Lees verder
Er warmpjes bijzitten

Er warmpjes bijzitten

Rineke Dijkinga 17 november 2021 327

‘Er warmpjes bij zitten’, dat is zeker als het buiten koud is echt belangrijk voor het goed functioneren van lichaam en geest. Onlangs verzamelde ik een flinke emmer vol tamme kastanjes. Deze kastanjes had ik in gedachten al omgetoverd tot heerlijke ‘warme en verwarmende’ gerechten. Een eekhoorn dacht er net zo over en begroef ze als wintervoorraad. Ze gaan nu de eekhoorn warm houden.  Van harte gegund natuurlijk. Ik kan ander warm en verwarmend voedsel kopen.

Lees verder
De hamer en de timmerman

De hamer en de timmerman

Rineke Dijkinga 17 november 2021 1880

Abraham Maslow had een quote over een hamer en een timmerman. Als je alleen een hamer hebt, dan denk je dat je alles met die hamer kunt oplossen. Met andere woorden: als je je focust op één ding zie je heel veel andere mogelijkheden niet meer. Is er iets dergelijks aan de hand met onze aanpak in de strijd tegen Corona? Zien we een structurele aanpak niet over het hoofd? Logischerwijs wel, want in de kern heeft gezondheid te maken met veerkracht en robuustheid. En dat is voor een groot deel afhankelijk van voeding, leefstijl, omgeving, natuur en milieu. 

Lees verder
Knuffel je hormonen

Knuffel je hormonen

Rineke Dijkinga 18 oktober 2021 1434

Wereld Menopauze dag is de dag waarop we stilstaan bij de gevolgen van de menopauze. Bij de risico's op (onbegrepen) klachten die ermee gepaard gaan. Voeding en leefstijl die je hormonen 'knuffelen' zijn belangrijk om de risico's te verminderen. Is het niet fantastisch dat dat zo (h)eerlijk kan?

Lees verder
Wijn, als je zou weten dat....

Wijn, als je zou weten dat....

Rineke Dijkinga 14 oktober 2021 4729

Veel mensen associëren een rode wijn met gezondheid. Het is immers een onderdeel van het Mediterrane dieet. En dat klopt. Net als van olijfolie wordt ook van rode wijn verwacht dat het bijdraagt aan de gezondheid van de mensen die dit traditionele voedingspatroon strikt naleven. Maar mag ik even een paar dompertjes op de feestvreugde zetten?

Lees verder
Mooi Eten | Goed om te weten

Mooi Eten | Goed om te weten

Rineke Dijkinga 23 augustus 2021 6610

Voedsel kan in heel veel opzichten zo mooi zijn! Voor je gezondheid, maar ook letterlijk om te zien. Onzichtbaar zijn vaak de ingenieuze natuurlijke processen, de passie van de telers/boeren en producenten die erachter zitten. Die verdienen ook een prachtig podium. Daarom verschijnt eind 2021 mijn Bookazine 'Mooi Eten'.

Lees verder
Schud de hand die je voedt

Schud de hand die je voedt

Rineke Dijkinga 6 augustus 2021 2352

Een prachtige quote van Michael Pollan. Ik moest eraan denken toen ik een lokale fruitteler vroeg: ‘is het bespoten of onbespoten wat je verkoopt’? ‘Bespoten’ zegt hij. “Doen we zes keer per seizoen, anders hebben we niks. Maar ondanks dat zijn ze superlekker hoor!” Fijn om dat te kunnen navragen bij een lokale teler. Kun je besluiten of je dat wel of niet wilt eten.

Lees verder
Deja vu: ik had een klimaatcrisis

Deja vu: ik had een klimaatcrisis

Rineke Dijkinga 16 maart 2021 5458

De afgelopen maand had ik het moeilijk. Ik had een déjà vu. Het deed me denken aan mijn ‘klimaat crisis’ die ik op 14-jarige leeftijd een aantal maanden had.

Lees verder