Spinazie soep

Spinazie soep

​Een spinaziesoepje boordevol chlorofyl geeft je lever een goede ondersteuning. Chlorofyl bindt heel wat stoffen die niet in het lichaam thuishoren.

Bereiding

Verhit de olie in een ruime pan, voeg de uien en knoflook toe en fruit een paar minuten. Voeg vervolgens de rest van de ingrediënten, met uitzondering van de paddenstoelen en creme fraiche toe, samen met het water. Breng de soep aan de kook, draai de warmtebron lager en laat de soep zachtjes 15 minuten koken. Verhit in de tussentijd een scheutje olie in een koekenpan, voeg de oesterzwammen/Shitake toe en bak een paar minuten. Pureer de soep met een staafmixer.* Als de soep te dun is, kun je eventueel wat boekweitmeel mee pureren. Proef de soep of het lekker op smaak is, voeg eventueel nog iets van de ingrediënten toe. Voeg dan de gebakken oesterzwammen toe en schep de soep in kommen. Strooi er kiemen, edelgistvlokken of tarwekiemen over. 

* Ik vind het lekker om een deel van de doperwten eruit te halen voordat ik de soep pureer. Ik voeg ze dan op het laatst toe, samen met de oesterzwammen.

Tip: vind je dat de soep nog iets zilter mag? Voeg dan op het laatst wat zeekraalzilt of wat groene pesto toe.

Ingrediënten

  • 2 flinke uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1 eetlepel roomboter/Ghee of een beetje olijfolie
  • 3 biologische kruidenbouillonblokjes (of eigengemaakte natuurlijk) naar smaak.
  • peper uit de molen
  • 1400 ml water
  • ca. 200 gram diepvries (of verse) doperwten of tuinbonen
  • 450 gram bio diepvries spinazie*
  • 1 eetlepel gemalen rozemarijn of zeer fijn gesneden verse rozemarijn.
  • 1 dessertlepel dragon (of een pluk verse, fijngesneden), anders lavas of een beetje zeesla
  • ca. 75 gram verse oesterzwammen/Shiitake (of anders ca. 20 gram gedroogde , die laten weken in heet water)
  • eventueel 2 eetlepels creme fraiche.
  • Eventueel wat boekweitmeel als je de soep wilt binden.

* in het voorjaar/zomer is het natuurlijk veel lekkerder om verse spinazie te gebruiken. En in het najaar kun je heerlijk New Zeelandse spinazie gebruiken. Voeg deze pas in de laatste minuut aan je soep toe voor je deze pureert.

Gezondheidstips

Gezond weetje:

"Stoffen die door je darmen worden opgenomen, maar niet in het lichaam thuishoren, horen door de lever te worden afgebroken/ afgevoerd. Dit kunnen onbruikbare ingrediënten uit voeding zijn, zoals bepaalde E-nummers of vulstoffen. Maar ook toxische stoffen uit het milieu of residuen van bestrijdingsmiddelen in voeding. En niet te vergeten allerlei schadelijke stoffen die je darmen zelf kunnen aanmaken als je spijsvertering/darmen niet in balans zijn. Zie mijn artikel disbalans in je darmen. Een gezonde darm kan met behulp van chlorofyl heel veel stoffen binden. Zo heeft je lever zijn 'handen vrij' voor andere taken zoals de aanmaak van antioxidanten, je hormonen etc."Uit: Je Brein vitaal - met elke hap een gezonde stap.

Tip à la Rineke: Juist in periodes dat we misschien teveel eten, te zwaar tafelen of veel ‘feestvoedsel & drankjes’ nuttigen kan je lever wel wat extra ondersteuning gebruiken. Een spinaziesoepje boordevol chlorofyl geeft je lever een goede ondersteuning. Chlorofyl bindt heel wat stoffen die niet in het lichaam thuishoren. Alle stoffen die in voeding verwerkt worden die niet kunnen dienen als voedingsstof (zoals bepaalde xeno-oestrogenen, E-nummers of additieven) moeten door onze lever worden afgebroken. Bovendien bindt chlorofyl overtollige hormonen (bij teveel stress hormonen worden geslachtshormonen minder goed afgebroken en gerecycled) Zo simpel en lekker kun je je hormonen een dienst bewijzen. En wist je dat chlorofyl ook het risico op galstenen kan meehelpen te verminderen? Volop redenen dus om zo'n super simpel, snel en lekker soepje wat vaker op  het menu te zetten.

Ook in het voorjaar, na een winter van minder bewegen en buiten zijn, kan je spijsvertering wel even een zetje gebruiken. Chlorofyl zorgt dat je meer afvalstoffen kwijt raakt wat kan bijdragen aan hernieuwde vitaliteit. Zie weetje Reiniging en mijn blog erover