Hidden hunger

12 mei 2022

Ongemerkt- je ziet er namelijk niets van als je een krop sla, een broccoli of een zak aardappelen koopt- bevat ons voedsel steeds minder voedingsstoffen. Uitputting van de bodem is één van de grote oorzaken. De gewassen die deze uitgeputte bodems voortbrengen sturen we voor een groot deel naar de voedingsmiddelen industrie: die er veel, goedkoop en houdbaar eten van maakt. Met nog minder voedingsstoffen. Dit kan tot een scala aan onbegrepen klachten en ziektes leiden, die we vervolgens oplossen met medicijnen. 

Hoewel bodemuitsterving laag op de prioriteitenlijst staat, zou het eigenlijk op de lijst ‘acuut optreden vereist’ moeten staan. De gevolgen ervan zijn namelijk veelomvattend voor zowel onze gezondheid als die van de Aarde. In dit gastblog dat ik schreef voor MaatschappijWij vertel ik over deze bodem uitputting en wat dat doet met ons voedsel. En welke gevolgen dat heeft voor onze gezondheid. Ga er maar even goed voor zitten …

En het goede nieuws is uiteraard: Zeker, we kunnen er iets aan doen. Bij elke hap die we in onze mond stoppen.

Lees mijn blog over Hidden Hunger op de site van MaatschappijWij

Over de auteur van dit artikel

Rineke is opgeleid als natuurgeneeskundig- en orthomoleculair therapeut. Ruim 15 jaar lang heeft ze mensen met chronische klachten begeleid in haar praktijk op het gebied van voeding en leefstijl. Inmiddels richt ze zich volledig op het verspreiden van haar kennis via boeken, lezingen en trainingen. Omdat het voor veel mensen moeilijk bleek om gezond eten in de praktijk te brengen, begon ze in 2011 boeken te schrijven. Eind 2021 kwam haar eerste bookazine 'Mooi Eten' uit: 

(H)eerlijke recepten plus uitgebreide achtergrondinformatie om je gezondheid positief te beïnvloeden, vormen in alle boeken de rode draad. Het geld van haar bestsellers investeerde ze in een biodiversiteitsproject Heerlijk Westerwolds Land. Gezond voedsel komt per slot van rekening van een gezonde bodem en uit een gezonde omgeving.