Pompoenpit toastjes

Pompoenpit toastjes

Zo gemakkelijk eet je meer vezels, gezonde vetten en hormoon-ondersteunende stoffen. En lekker dat ze zijn!

Bereiding

Doe de 100 gram pitten in de blender en maal ze (op de laagste stand) tot meel. Doe vervolgens de hele pompoenpitten, de olie, het zout, het water en het boekweitmeel* erdoor en roer tot er een homogene smeuïge massa ontstaat. Smeer dit uit op een bakpapier tot een plak die maximaal 1 cm hoog is (liever nog dunner) en druk het stevig aan met de bolle kant van een lepel. Snijd er 15-20 toastjes uit. Een andere manier is om er met behulp van een kleine, ronde serveerring 15-20 ronde toastjes van te maken. Druk het ook dan heel goed aan met het stampertje tot een egaal plat toastje. Zet ze in een voorverwarmde oven op 140-150 graden en bak ze af gedurende circa 20 minuten. Heb je dikkere toastjes gemaakt dan zullen ze mogelijk wat langer in de oven moeten blijven. Laat ze goed afkoelen. Je kunt ze een paar weken bewaren in een donkere, goed afgesloten trommel.

* Wie een droogoven heeft (of zijn oven op maximaal 100 graden kan afstellen) zou het boekweitmeel in dit recept kunnen vervangen door gebroken lijnzaad. Dan heb je extra lignanen (fyto-oestrogenen) en extra Omega 3 vetzuren aan je toastje toegevoegd. Maak de toastjes zoals aangeven, zet ze 30-40 minuten op 100 graden in je oven en laat ze vervolgens ‘indrogen’ in je droogoven op ca. 50-60 graden tot ze lekker knapperig zijn.


Ingrediënten

voor ca. 15 toastjes

  • 100 gram pompoenpitten voor het meel
  • 1 volle eetlepel hele pompoenpitten
  • snufje zout


  • 20-25 gram boekweitmeel als bindmiddel (of 1 eetlepel psylliumvezels voor extra structuur) of lijnzaad (zie *bij bereiding)
  • 50 tot 60 ml water
  • flinke scheut olijf- of pompoenpitolie

Gezondheidstips

Zeg ‘Pompoenpitten’ en menigeen zegt dan: “Oh ja, die zijn goed bij prostaatklachten toch?” En dat klopt, daar worden pompoenpitten regelmatig voor ingezet als supplement. Ook met voeding kun je heerlijk uit de voeten met pompoenpitten. Zoals dit recept voor deze super gemakkelijk te maken pompoenpit-toastjes. Maar zijn het dan toastjes voor mannen? Nee, zeker niet! De hormoonbalans van zowel mannen als vrouwen zijn gebaat bij de heilzame ingrediënten van pompoenpitten. Het leven is zoveel mooier als je hormonen in balans zijn, dus ga lekker de keuken in om je eigen eten te bereiden. Kiezen voor je eigen volwaardige ingrediënten, gezonde vetten en vezels is dan zo gemakkelijk. En een gezonde hormoonbalans is dan zoveel gemakkelijker te bereiken.

Ik geef je graag 4 redenen waarom deze pompoenpit toastjes een bijdrage kunnen leveren aan een gezonde hormoonbalans:

1) Dergelijke toastjes hebben bijna geen effect op je insuline niveaus. 

Ze bevatten immers nauwelijks koolhydraten (pompoenpitten bevatten slechts 2.8 gram koolhydraten.[1] Boekweit bevat wel 72 gram koolhydraten maar slechts 2.2 gram suikers per 100 gram waardoor het een lage Glycemische Lading heeft. Heel kort door de bocht uitgelegd is één van de gevolgen dat voeding met veel snelle koolhydraten/suikers zorgt voor de aanmaak van veel insuline om de suikers ‘weg te werken’ uit je bloedbaan. Overtollige suikers worden uiteindelijk vaak opgeslagen als buikvet. En dat is nu juist het vet dat voor heel veel extra oestrogeenaanmaak (en andere eetlustverstorende hormonen) kan zorgen. En daarmee voor heel wat hormonale klachten. Zie uitgebreide informatie + recepten in mijn boek "Alles draait om je Hormonen". En in mijn artikel over overgewicht.

2) Pompoenpitten bevatten fyto-oestrogenen:

  • Bèta-sitosterol is een stof in pompoenpitten die mogelijk de klachten ten gevolge van goedaardige prostaatvergroting in toom houdt.[2][3] Het is tevens een stof die bijdraagt aan een gezond cholesterol.
  • Een ander fyto-oestrogeen in pompoenpitten is lignaan. (lijnzaad bevat meer lignaan dan pompoenpitten overigens**)[4] Lignanen zijn krachtige antioxidanten/ fyto-oestrogene stoffen. Fyto-oestrogenen zijn veel minder (liever gezegd te weinig) vertegenwoordigd in ons huidige voedsel. Dit heeft vooral te maken met:
  1. Raffinage van voeding (de meeste fyto-oestrogene stoffen zitten in het vlies van zaden, granen, rijst. Omdat wij deze meestal ‘wit’ eten (witte rijst, witte bloem, witte pasta etc.) eten wij deze vliezen niet meer. Kies dus waar mogelijk altijd voor volkoren.[5] Zie verder uitgebreide informatie hierover in mijn boek 'Je Brein Vitaal'. 
  2. Weinig voedsel is onbespoten. Juist onbespoten voedsel bevat fyto-oestrogenen: fyto-oestrogenen (een beschermende plantenstof) worden door de plant aangemaakt om zich te beschermen tegen vraat en micro-organismen. Is deze noodzaak er niet omdat de plant behandeld wordt met chemische gewasbeschermingsmiddelen, dan maakt hij deze stoffen sterk verminderd aan. Daarom zijn de hoeveelheden beschermende stoffen flink hoger in onbespoten voedsel, als de plant zichzelf moet beschermen.[5] Zie verder mijn artikel 'Hormoon verstorende stoffen'.

Lees verder over de rol van fyto-oestrogenen in mijn artikel. Of alle informatie erover in mijn boek "Alles draait om je hormonen".

3) Vezelrijk

Ze bevatten veel meer vezels dan kant-en-klaar toastje van witte bloem. Pompoenpitten bevatten ongeveer 8,5 gram vezels per 100 gram. Vezels, zeker dergelijke oplosbare vezels uit pitten, zijn erg belangrijk voor je darmgezondheid. Zie mijn uitgebreide artikel 'Goed gastheer zijn voor je darmbacterien'. Een gezonde darm moet de fyto-oestrogenen namelijk omzetten naar een ‘lichaamseigen’ vorm. Dan pas kunnen ze jouw oestrogeenbalans positief beïnvloeden. Met andere woorden: alleen meer fyto-oestrogenen eten helpt niet. Wil je fyto-oestrogenen als lignanen daadwerkelijk omzetten naar werkzame stoffen dan heb je een gezonde darmflora nodig.[9][10] Meer fyto-oestrogenen eten, betekent automatisch meer gezonde vezels voor een gezonde darmflora en dat is voor velen al een hele stap in de goede richting. Zie in mijn artikel over fyto-oestrogenen en in welke voeding ze voorkomen [5]

4) Ze bevatten zink. 

Mocht je niet dol zijn op mijn zinkrijke toastjes: er is ook lekkere pompoenpitpasta (als broodbeleg of basis van sauzen) te koop in natuurwinkels. Of maak heel regelmatig deze overheerlijke zinkrijke Dukkah crunch.