Ratatouille

Ratatouille

​Ik ben zo gek op de mediterrane keuken maar ratatouille… niet echt mijn smaak. Als ik het eens bestel buitenshuis is het me vaak te waterig, te gaar en te flauw. Maar deze vind ik superlekker! En gezond!

Bereiding

Uien en knoflook pellen, snijden en fruiten in olijfolie. De courgette en paprika wassen, zaadlijsten verwijderen en in hele grove stukken snijden. Ook de bleekselderij en evt. de aubergine (of de andere groente) snijden en erbij doen. Deksel op de pan en 4-5 minuten laten stoven met een klein scheutje water erbij. Vervolgens de grofgesneden tomaten en alle kruiden, specerijen, peper en zout erbij doen. Met de deksel op de pan nog een paar minuten laten stoven. Even proeven en eventueel verder op smaak brengen met kruiden/specerijen. De eitjes in de pan breken en gaar laten worden (uiteraard kun je ze ook apart in een pannetje pocheren). Eiwit laten stollen en het eigeel zacht laten. Serveren met gekookte naakte haver of haver fusilli. Na het opdienen de edelgistvlokken of tarwekiemen erover strooien. En uiteraard wat groene kruiden, bijvoorkeur peterselie.

Ingrediënten

  • 2 rode uien
  • 2 tenen knoflook
  • scheut olijfolie of lepel rode palmolie
  • 1 rode paprika
  • 4 stengels bleekselderij
  • 1 courgette
  • evt. 1 aubergine of anders 1 kleine broccoli of een gele paprika
  • 500 gram vleestomaten
  • 1 theelepel gemalen paprika zoet
  • een snufje gemalen cayenne of chili
  • 2 theelepels gemalen rozemarijn (je kunt zelf heel gemakkelijk gedroogde rozemarijn malen)
  • een paar eetlepels verse, zeer fijngesneden rozemarijnnaalden
  • per persoon 1 eitje of anders een paar eetlepels gekookte witte bonen per persoon
  • peper en zout naar eigen smaak
  • edelgist vlokken of eventueel tarwekiemen
  • Naakte haver of haver fusilli

Gezondheidstips

  • Ik ben zo gek op de mediterrane keuken maar ratatouille….niet echt mijn smaak. Als ik het eens bestel buitenshuis is het me vaak te waterig, te gaar en te flauw. En de pasta erbij vind ik meestal ook niet echt iets wat de smaak en de beet ophaalt. Maar deze vind ik superlekker! En gezond!
  • Ik bedacht dit recept voor iemand met een flink B2 tekort. Daardoor had ze last van flinke migraine, kloofjes in de mondhoeken, een brandende tong en allerlei huidontstekingen. Voeding met veel B vitamines en extra B2 in haar voeding door edelgistvlokken (zeer goede bron), tarwekiemen, tomaten, ei, paprikapoeder, cayenne, chili, peterselie zorgden dat ze binnen een paar weken verbetering van haar huid bemerkte.
  • Voor de mensen die mijn boek ‘Alles draait om je hormonen’ hebben, zie blz. 390 voor andere gezonde B2 bronnen.
  • Het was ook direct een recept voor iemand met een flink tekort aan acetylcholine; de neurotransmitter die aandacht, geheugen, herinnering, darmperistaltiek in goede banen leidt. De eieren, tomaat, edelgist en broccoli zijn allemaal goede bronnen van choline, de voorloperstof van acetylcholine.