Haverkorn met Omega 3

Haverkorn met Omega 3

Hoe bijzonder dat je een supervoedzaam, supermakkelijk en supergezond broodje kunt maken van hele haverkorrels, lijnzaad en pitten? Erg lekker, vind ik. Het heeft een beetje de look & bite van roggebrood.

Bereiding

 1. Week de haverkorrels (doe liever een pond of kilo tegelijk en vries een deel in als je tijd wilt besparen) een nacht in water met citroensap. Gooi het weekwater weg, voeg nieuw water toe en breng het aan de kook (evenveel water als het gewicht van de korrels) Giet na 35 minuten koken eventueel de rest van het kookwater af. Het lekkerst is om de pan met korrels nog even een paar uur in een hooikist/hooimadam of wollen delen te laten garen. 
 2. Weeg de benodigde hoeveelheid korrels voor 1 (of meer natuurlijk) brood af.
 3. Blender de lijnzaad en pitten, er mogen zeker wat grove stukjes in blijven.
 4. Doe het in een kom en voeg de rest van de ingredienten toe. Laat nog even staan tot het stevig is.
 5. Doe een stuk bakpapier (iets groter zodat je een deel kunt gebruiken om het over de bovenkant van je brood te vouwen) in een klein bakblik (circa 26 x12 cm ) Druk het heel stevig aan met de bolle kant van een lepel.
 6. Verwarm de oven voor op 140 graden. Zet deze terug naar 100 graden en zet het brood erin. Bak het ruim 1 uur. Laat nog zeker een uurtje staan nadat je de oven uit hebt gezet.
 7. Laat afkoelen op een rek en zet het brood vervolgens in de koelkast. Pas na enkele uren in de koelkast is het brood goed te snijden. Snijd het in lekkere dunne plakjes

Ingrediënten

 • 350 gram gekookte haverkorrels
 • 70 gram lijnzaad
 • 45 gram pompoenpitten
 • 45 gram zonnebloempitten
 • 150 gram water
 • 20 gram appelazijn
 • 20 gram psyllium vezel
 • 40 gram veldbonenmeel (of ander plantaardig proteinemeel)
 • 6-7 gram keltisch zeezout
 • Evt. nog een theelepel agar agar 

Gezondheidstips

Is het niet bijzonder dat je zo gemakkelijk zelf je brood kunt bakken op een gezonde manier? Veel mensen proeven dit brood bij mij en zeggen dan: "het is toch veel gemakkelijker om het kant en klaar te kopen?" Klopt helemaal, maar.......dan is de biologische variant echt stukken duurder dan dit zelfgebakken brood. En wat ik belangrijk vind is dat Omega 3 vetzuren (uit het lijnzaad en de pompoenpitten) niet op hoge temperaturen worden bereid. En dat is toch vaak het geval bij de industriele bereiding. De zeer waardevolle Omega 3 vetzuren, waar menigeen zo'n tekort aan heeft, zijn niet meer bruikbaar voor jouw lichaam en brein om al hun taken voor jouw hormonen, immuunsysteem, darmen en neurotransmitters optimaal uit te voeren als ze flink boven de 100 graden verhit zijn geweest. Dus maak ik het graag zelf om mijn lichaam en brein van deze krachtpatsers te voorzien.