Muesli Dressing

Muesli Dressing

Een heerlijke dressing en nu eens niet voor de sla.

Bereiding

Doe alles in de blender en maak er een smeuïg geheel van. Proef even en meng er eventueel nog wat gember, kokosmeel of wat citroensap door. Giet het mengsel over je muesli en voeg eventueel nog wat noten, zaden, pitten, kokosrasp, eiwitpoeder, stukje vers fruit of nog wat amandel-, haver- of rijstdrank toe. Wil je je darmen minder gluten voorschotelen, kies dan voor haver-, rijst-, quinoa-, boekweit- of amarantvlokken in plaats van tarwemuesli.

Tip; voeg eventueel, samen met de aarbeien, een takje munt, citroenverbena, citroenkruid of citroenmelisse toe voor een extra gezond effect en meer citrus smaak.

Ingrediënten

  • 400 gram aardbeien (liefst onbespoten) of ander rood/paars fruit of wat rabarber
  • 1 eetlepel vers geraspte gember of een theelepel gemalen gember
  • 2 eetlepels milde olijf-, koolzaad- of walnootolie of nog lekkerder; Happy Perilla Olie
  • 1 eetlepel kokosmeel (prima vezel voor je darmen) of 1 eetlepel gemalen lijnzaad
  • rasp van een halve biologische citroen
  • sap van een halve biologische citroen
  • snufje (Keltisch) zeezout
  • evt. scheut water of granaatappelsap
  • Wil je het zoeter:
    pureer ca. 6 gewelde abrikozen/ 2 eetlepels gewelde Cranberries of Goji bessen mee of doe er 1 eetlepel honing door. Ook kun je op het laatst 1 flinke theelepel inuline over je ontbijt strooien voor een zoetere smaak. En eventueel nog een eetlepel brooddrank of een flinke scheut waterkefir om je darmbacterien te ondersteunen.

Gezondheidstips

Veel mensen zijn geneigd om muesli met yoghurt of kwark te combineren, een bijna klassieke combinatie. Maar waarom zou je altijd zuivel bij muesli eten? Breng eens wat variatie aan.  Een flinke groep mensen kan zuivel niet zo goed verteren omdat ze lactose- of koemelkeiwit intolerant of  ze kunnen het vanwege een exorfinen-vrij dieet niet eten. Omdat de meeste mensen dagelijks glutenhoudende granen en zuivel eten brengen kan dit tot allerlei symptomen leiden. Ook al was het alleen omdat onze darmen niet floreren bij een eenzijdig aanbod van voedsel. De klachten/symptomen die met de eenzijdige belasting van gluten of melk te maken kunnen hebben worden vaak niet in verband gebracht met hun voeding. Stel dat je dagelijks moe bent, slecht slaapt, obstipatie, dunne ontlasting , hoofdpijn of veel slijmvorming hebt, dan breng je dit niet snel in verband met mogelijke intoleranties voor deze voedingsmiddelen. Je eet ze immers elke dag, dan zou je dat toch wel weten? Maar daar kan nu net de 'crux' zitten!  Daarom kan het een goed idee zijn voor iedereen (of je nu onbegrepen klachten hebt of gezond bent) om gewoon eens eens een tijdje koezuivel of gluten te verminderen. En dan bekijken welke symptomen er verbeteren of zelfs verdwijnen!  Voel je je fitter/energieker na een ontbijt zonder zuivel? Of juist niet? Probeer het eens een tijdje, zou ik zeggen. Ook omdat het een mooie variatie in je voedingspatroon geeft. En variatie is echt met stip op 1 de gezondste voedingstip die er is. Zie mijn artikel erover.

Let wel op: je zuivel vervangen door een fruitdressing of plantaardige zuivel betekent wel dat je veel minder eiwit eet. Zeker voor mensen met een vegetarische of veganistisch voedingspatroon betekent dat dat ze hun eiwitten wel uit andere voedingsbronnen moeten halen die dag. Je zou je muesli ontbijt met deze fruitdressing heerlijk kunnen aanvullen met de zoete variant van deze overheerlijke, eiwitrijke crunch.

Voor een calciumtekort hoef je niet zo bang te zijn zonder zuivel: Koezuivel is namelijk niet de optimale calciumbron zoals altijd wordt aangenomen: geiten- en schapenzuivel bevat meer calcium dan koezuivel. Bovendien is calcium uit groenten, met name uit broccoli, (boeren)kool, kelp, ui en fruit, vooral uit rozenbottels, gedroogde vijgen en abrikozen, haver, amandelen en Tahin beter opneembar voor een mens dan calcium uit zuivel. Het is ook een beetje kort door de bocht om te denken dat botontkalking alleen te maken heeft met voldoende calcium. Daar is echt heel veel meer voor nodig: voldoende vitamine K, C, D, Magnesium, voldoende eiwit en gezonde vetten, dagelijks bewegen, weinig koffie, suiker, frisdrank, kant-en-klaar maaltijden, stress etc.

Voor je bloedsuikerspiegel is dit een prachtig ontbijt- of lunchgerecht. Het rode fruit, de olijfolie en het kokosmeel zorgen in combinatie met een tarwevrije muesli voor een geleidelijke stijging en daling van je bloedsuikerspiegel. Dit betekent dat je energie- en concentratieniveau constant kunnen blijven en de zin in tussendoortjes minimaal zal zijn.

Voor je darmen is deze dressing ook een feest: het bevat de drie V’s die ten minimale nodig zijn voor een gezonde darmwerking: gezonde Vetten, veel Vezels, Vocht (uit het fruit) en ook nog gember om voedingsstoffen beter op te nemen en brooddrank of kefir als probioticum voor je darmbacteriën. Zie uitgebreide informatie over de 7 V's die zo belangrijk zijn voor je darmgezondheid in het boek Weten van (h)eerlijk eten deel 2

Voor mensen met een zwakke spijsvertering kan de combinatie van fruit met muesli ongeschikt zijn.