Brein Smikkel

Brein Smikkel

Een wezenlijke brand- en bouwstofboost voor je brein en je darmen

Bereiding

Over de bereiding hoef ik niet veel te zeggen, een kwestie van mengen en dan in een afgesloten pot bewaren. Mensen die een droogoven hebben kunnen het gros van de ingrediënten zelf drogen in hun droogoven. Zij zullen wellicht ook andere gedroogde fruit- en groentesoorten hebben. Zo heb ik zelf bijvoorbeeld overheerlijke stukjes wilde pruim, aardbeien, banaan en zelfs frambozen gedroogd. Wie geen droogoven heeft zal even op ‘jacht’ moeten gaan: tamme kastanjes en ook de rest van de ingrediënten, met uitzondering van de groenten, zal niet zo’n probleem zijn. In de natuurwinkels en online zijn ze gedroogd en zonder suiker goed te vinden. In een toko kun je goed en goedkoop aan geroosterde kikkererwten komen. Voor de groenten zul je even meer speurwerk moeten verrichten. Stukjes gedroogde rode biet kom je volop tegen bij diervoeder webshops maar weinig bij andere winkels. Toch is dit speurwerk echt even de moeite waard. De combinatie van deze Brein Smikkel levert je brein echt fantastische stoffen. Het is ook flink kauwen, dus geeft het ook een goed gevoel van verzadiging. Zie verder bij Gezondheidstips.

Ik werk zelf al zeker 8 jaar met de Excalibur droogoven. Voor mij een ideaal formaat en hij verbruikt maar heel weinig stroom. Klik hier voor meer informatie over deze droogoven.

Ingrediënten

 • 25% walnoten
 • 25 % verschillende soorten noten, zaden/pitten
 • 10% stukjes gedroogde pruim, mango of banaan zonder suiker
 • 10% gedroogde stukjes rode biet, zoete aardappel, wortel of pompoen
 • 10% gedroogde tamme kastanjes, geroosterde kikkererwten of gedroogde tuinbonen (mollenbonen)
 • 5% goji bessen
 • 5% kokos chips
 • 5% cacao nibs
 • 5% kasha

Gezondheidstips

Twee recente artikelen in de krant raakten me, zodat ik besloot een tussendoortje (ook prima als ontbijt of bij de lunch trouwens) te maken dat werkelijk ons brein van brandstof voorziet. Het ging om dit artikel waarin het gaat dat echt de rem op suiker moet worden gezet omdat er 5 dementie patiënten per uur bijkomen(1). En de verwachting is dat we rond 2040 zo’n half miljoen Nederlanders met dementie kennen. Naast veel te veel suiker werden ook tekorten aan Omega 3 en B-vitamines als mede veroorzakers genoemd. Het tweede artikel ging over het weerstand bieden tegen verleidingen.

Met de feestmaand in aantocht worden we nog meer dan anders getriggerd om zoete verleidingen te kopen. Hoe kun je weerstand bieden aan zoveel zoetigheid? Bovenstaand artikel legt uit hoe het kan en hoe we onszelf kunnen wapenen tegen deze verleidingen. Vanuit mijn vak zijn dit de tools om weer baas te worden over je eetmomenten en je voedsel voorkeuren. Neurotransmitters als dopamine en serotonine zijn grotendeels verantwoordelijk voor hoe je je voelt en reguleren je eetgedrag. Ze worden primair aangemaakt uit de aminozuren tyrosine en tryptofaan. Althans in een gezonde darm met een gezonde, diverse darmflora. Een gezonde darmflora heeft een flinke vinger in de pap als het gaat om gezonde eetgewoonten. Wat we daar zelf aan kunnen doen?

 • We zullen zo moeten eten dat we onze darm bacteriën volop te vriend houden door ze simpelweg te eten te geven. Alles wat je in je mond stopt zou een positieve bijdrage moeten leveren aan je darmflora. Lees verder in het artikel Nodig je darmbacteriën ook uit als je een tussendoortje eet.
 • We zullen aminozuren als tyrosine en tryptofaan in ons eten moeten verwerken.
 • We zullen zeker in de herfst en winter overdag naar buiten moeten. Onder invloed van daglicht maken we, net als vanuit tryptofaan, serotonine aan. Met behulp van kunstlicht gebeurt dit nauwelijks. Door naar buiten te gaan reduceren we ook direct onze hoeveelheid stresshormonen. Want ook stress hormonen zijn flinke saboteurs als het gaat om gezonde voedselkeuzes.
 • We zullen alle B vitamines, mineralen als magnesium en sporenelementen als zink in onze voeding hebben om deze aminozuren daadwerkelijk om te zetten in serotonine en dopamine. En dat valt nog niet mee als je regelmatig je toevlucht neemt tot bewerkt en geraffineerd voedsel. Lees verder in het artikel Goedkoop was nog nooit zo duurkoop.

Als je je eten en je tussendoortjes zelf maakt en dagelijks wat tijd buiten doorbrengt kun je ervoor zorgen dat je aan bovenstaande eisen voldoet. Met dit recept geef je bijna automatisch jouw neurotransmitter aanmaak een boost. Want waar het 'fout gaat' met het gros van onze tussendoortjes en kant-en-klare producten: ze leveren geen serotonine, ze ‘roven’ het. En ook dopamine heeft het zwaar te verduren met de overmaat aan ons 'troostvoedsel'. Zo ontstaat er een strijd die bijna niet te winnen is. Want weet je wat menig mens alleen nog wil bij een serotonine tekort? Zoet eten! En iemand met een dopamine tekort? Een lekkere (chocolade)beloning! Elke keer als je in de verleiding trapt, heb je daarna minder serotonine en dopamine tot je beschikking en zul je verleidingen nog minder goed kunnen weerstaan. Wat dat betreft een slechte uitvinding: Sinterklaas, Kerst en Nieuwjaar in de wintermaanden.

Maar je kunt er zelf heel veel aan doen en heerlijk eten! Kijk maar eens naar de ingrediënten van deze Brein Smikkel en wat ze jouw brein leveren. En weet dat je eindeloos kunt variëren met de ingrediënten: als je zoiets zelf maakt, heb je per definitie al pure winst omdat je geen industriële suikers, en vetten eet. En geen geraffineerde voeding eet waar de vezels en het grootste deel van de voedingsstoffen uit gehaald zijn.

 • Tryptofaan: pitten, zaden, noten, banaan, kasha
 • Tyrosine: kastanje, cacao, banaan, (wal)noten, zaden (vooral sesamzaad). En voor wie ze kan bemachtigen: mollenbonen
 • Inuline en resistent zetmeel voor gezonde darmbacteriën: zoete aardappel. Alle groenten, fruit, noten, zaden, kokoschips in dit recept leveren je darmen ook volop andere vezels.
 • Glucose voor je brein: rode biet (wij denken vaak dat ons brein suiker nodig heeft maar ons brein heeft glucose nodig. Niet de sucrose en fructose in alle geraffineerde suikers in ons eten, die brengen door de overmaat vooral disbalans)
 • Omega 3: walnoten
 • Magnesium; cacao, banaan, noten, zaden, kasha, pitten, (vooral pompoen- en zonnebloempit)
 • B-vitamines; de gedroogde groeten en fruitsoorten. Als je zelf een droogoven hebt en je droogt ze onder de 40 graden heb je maximaal behoud van voedingsstoffen.
 • Beta caroteen: goji bessen, mango, wortelen, zoete aardappelen.
 • Zink: noten, pitten, zaden, kasha

En een laatste voordeeltje: je moet flink kauwen op deze Smikkel. Flink kauwen levert ook een gunstige bijkomstigheid op: meer bloedtoevoer, met meer zuurstof en voedingsstoffen, naar je brein!