Indiase stoofpot

Indiase stoofpot

Je darmslijmvliezen zijn een soort douane die ervoor moet zorgen dat alleen wenselijke stoffen vanuit je darmen worden opgenomen. Je darmslijmvliezen bepalen samen met je darmmicrobioom en het immuunsysteem in je darm zo’n 80% van je totale immuuncapaciteit.

Bereiding

Aan de slag

Maak de spruitjes schoon. Schil de zoete aardappels en pastinaak en snijd in blokjes, circa de helft groter als de spruitjes, anders worden ze te zacht. Doe dit in de stoompan en stoom in circa 15 minuten beetgaar. Verhit de kokosolie in een hapjespan, voeg de uien en knoflook toe en fruit deze circa 5 minuten. Voeg de specerijen, tomatenpuree en kokosmelk toe. Proef en voeg naar eigen smaak nog het een en ander toe aan specerijen, tamari, zout of peper. Je kunt een beetje boekweitmeel of kuzu toevoegen om de saus desgewenst iets dikker te maken of wat dunner door water toe te voegen. Voeg als de saus klaar is de gestoomde groenten toe, draai de warmtebron uit.

Serveertips: Met gekookte (naakte) haver- of gerstekorrels. Ook lekker op een boekweit pannenkoek of wrap. Serveer met een gepocheerd eitje, gebakken tempé of gestoomde kip. Lekker om er nog wat gehakte noten/(sesam)zaden/pitten over te strooien.

Tip: Gekookte haver- of gerstkorrels zijn heerlijke vervangers voor rijst. De Glycemische lading van haver en gerst is veel minder  hoog dan van rijst. Zodoende ontregelt het onze bloedsuikerspiegel veel minder. Bovendien bevatten haver en gerst zogenaamde bèta-glucanen: stoffen die een bijdrage leveren aan een gezond cholesterol en mogelijk ook ontstekingen in de darm afremmen en het risico op lekke darmslijmvliezen verlagen.

Ingrediënten

voor circa 4 personen

  • 500 gram spruitjes (of een andere harde seizoensgroente als sperziebonen, peulen)
  • 500 gram zoete aardappel (of pompoen, winterwortel)
  • 1 pastinaak
  • 3 eetlepels extra vierge kokosolie of olijfolie
  • 2 fijngesneden uien
  • 2 tenen knoflook
  • 1,5-2 theelepels gemalen kaneel
  • 1,5 theelepel garam masala*
  • 2 theelepels gemalen koriander*
  • 140-200 gram tomatenpuree
  • 400 ml kokosmelk
  • peper, tamari of Keltisch zeezout
  • *Ook erg lekker; Chinese vijfkruidenpoeder in plaats van de Indiase Garam Masala. Neem dan liever 1 theelepel gember in plaats van koriander en gebruik een halve theelepel kaneel.

Gezondheidstips

Ik schreef dit artikel bij dit recept in Medisch Dossier Magazine:

Tip van Rineke

In dit artikel ging ik vooral in op de rol van NSAID's: De meest gebruikte geneesmiddelen in Nederland waaronder ibuprofen, diclofenac, naproxen, coxibs, aspirine etc. vallen. Hiervan wordt steeds duidelijker dat zij voor klachten in de darmen kunnen zorgen bij zowel kort- als langdurig gebruik. Paracetamol heeft om andere reden uiteindelijk ook een negatief effect op je spijsvertering (vooral op de innige connectie tussen lever en darmen) Paracetamol zorgt namelijk voor uitputting van je glutathion en zwavel. Zie mijn artikel over leverontgifting hierover. En het recept rode bieten tartaar.