Notenpasta kaneelbrood

Notenpasta kaneelbrood

Laat je brein niet verhongeren, voorkom insulineresistentie

Bereiding

Aan de slag

Verwarm de oven voor op 180 graden en bekleed een bakvorm (24 x 14 cm)met bakpapier. Als je noten gebruikt doe je deze in de foodprocessor en maal ze heel fijn. Als je lang genoeg doormaalt worden ze wat vettig. Klop de eieren los met een mixer en klop dan de baking soda, het zout en de agar agar erdoor. Daarna voeg je ook de notenpasta/gemalen noten toe met de rest van de ingrediënten. Mix alles nog even goed door elkaar. Zet de oventemperatuur terug op 140 graden. Doe het beslag in de bakvorm en bak het brood in 40 minuten.

Tip 1: Per 100 gram bevat dit brood circa 380 kcal, 32 gram vet (5,5 verzadigd, 17 gram enkelvoudig onverzadigd en 6,5 gram meervoudig onverzadigde vetzuren), 7 gram koolhydraten waarvan 2,5 gram suikers, 13,9 gram eiwit en 4,5 gram voedingsvezel.

Tip 2: **als je dit brood eenmalig maakt hoef je de agar agar en psyllium niet perse te gebruiken. Maar als je regelmatig je eigen brood bakt of weinig brood eet, is het van wezenlijk belang dat je voldoende jodium krijgt. In dit brood wordt jodium geleverd door vooral de agar agar, de kwark en de eieren. Als je dit brood eenmalig eet hoef je ook de psyllium niet toe te voegen. Maar volg je bijvoorbeeld een paleo- of ketogeen dieet met weinig vezels erin, dan is het erg belangrijk het wel te doen. Dit brood bevat, zelfs met deze hoeveelheid noten en psyllium erin, een fractie van de vezels van normaal volkoren brood. Aangezien de sleutel van je gezondheid in je darmmicrobioom ligt is dat iets om veel aandacht aan te schenken. Kies daarom voor een heerlijk groentebeleg op dit brood. Ook erg lekker met geraspte wortel salade. Of met alleen extra virgin kokosolie. Ook erg lekker! En ook dit kan ondersteunende eigenschappen hebben voor je darmgezondheid.

Ingrediënten

Ingredienten voor 1 brood:

 • 300 g notenpasta of gemengde noten en pitten*
 • 4 eieren
 • 5 gram baking soda
 • 4 gram agar agar** (zie bij tip 2 onder bereiding)
 • 3-4 gram Keltisch zeezout
 • 100 g volle yoghurt of kwark

*Dit brood volledig met notenpasta maken is een dure aangelegenheid. Maak het bijvoorbeeld met 150 gram notenpasta en 150 gram gemalen noten.(liever zonder walnoten ivm de oventemperatuur van 140 graden)

 • 5 gram kaneelpoeder
 • 3 gram nootmuskaat
 • snufje gemalen kruidnagel
 • 35-40 ml olijfolie
 • 15 gram psyllium** (zie hiervoor bij tip 2 onder bereiding)

Gezondheidstips

Voorkom insuline resistentie, laat je brein niet verhongeren

Als je chronisch verhoogde bloedsuikerspiegels hebt kan er insulineresistentie ontstaan. Door het constante hoge niveau van glucose en insuline wenden onze cellen een beschermingsmechanisme aan en worden als het ware ‘doof’ voor insuline. Zo worden ze steeds ongevoeliger voor insuline en laten uiteindelijk minder glucose, maar ook minder van alle andere voedingsstoffen binnen. Omdat de glucose niet meer wordt opgenomen in de cel blijft de glucosewaarde in je bloed hoog. Als ‘noodmaatregel’ wordt de glucose dan als (buik)vet opgeslagen in je lichaam. Maar de cellen in je lichaam en brein die deze glucose en voedingsstoffen nodig hebben 'verhongeren' dan als het ware. (Uitgebreide uitleg hierover vind je in mijn boek "Je brein vitaal - met elke hap een gezonde stap" en in mijn boek "Alles draait om je Hormonen".

Insulineresistentie kan in zijn kielzog heel wat andere problemen met zich meebrengen zoals overgewicht, diabetes 2, chronische ontstekingen, hormonale klachten, klachten van het brein etc. Gelukkig zijn er voedingsmiddelen die kunnen bijdragen aan het voorkomen van insulineresistentie. Een deel ervan verwerkte ik in dit heerlijke brood.

3 belangrijke tips om het risico op insulineresistentie te verlagen zijn:

 • Beweeg dagelijks. Het liefst voor je ontbijt/voor de maaltijd
 • Stop met het eten van voeding met een hoge Glycemische Lading, zoals alle zoete tussendoortjes, frisdranken, bewerkt voedsel en snelle koolhydraten van tarwe(bloem), rijst, mais, gezoete ontbijtproducten etc. Ook het gros van het door ons gegeten brood heeft een hoge Glycemische Lading.
 • Eet voedingsstoffen met zink en chroom (zoals noten, zaden, pitten), olijfolie en andere Omega 9-vetzuren, jodium (ei, kwark, zeewier), kruiden en specerijen als kaneel, nootmuskaat, kruidnagel, fenegriek etc. Ik heb een flink aantal ervan verwerkt in dit overheerlijke brood.